• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
jordanvass - майстор
Може да си напълно прав, но дисциплината не е ли техническо чертане, а не електронни схеми? Важното е да е начертана, означена и номерирана по стандарт, без значение кое как е свързано и дали ще работи. Аз поне с такова впечатление останах. В 9-и клас едва ли вече задълбават по електронните схеми.
nikolovvd - майстор
Не знам. Аз в 9-ти клас се учех да оправям телевизори на "Опера 3". :-D
cholev - майстор
Елементарно. 20години не съм се занимавал с електроника, но тук просто бие на очи т1. Колектора и емитера са разменени. Колектора към захранването
nikolovvd - майстор
Ако го обърнеш ще трябва да го смениш от p-n-p транзистор на n-p-n. В противен случай няма да е стабилизатор, защото от колектора към базата се подава входящо напрежение и p-n-p транзистора ще е винаги отпушен.
При сегашното свързване p-n-p транзистора е запушен, а се отпушва от колектортия ток на Т2, който се явява базов ток за Т1. Т2 пък се отпушва от тример-потенциометъра, а за да стане това напрежението на базата на Т2 трябва да стане по-голямо от пада на напрежението в емитера R3. Или напрежението на стабилизация на ценера, ако схемата се промени по идеята, която дадох по-горе.
На практика задачата на R3 е да ограничи тока през ценера и ако им се разменят местата в схемата, то в емитера ще има винаги константно напрежение.
Ето за какво става дума.
Прикачен файл:
Стаб2.jpg
Стаб2.jpg (10.65 KиБ) Видяна 951 пъти
cholev написа:
Колектора и емитера са разменени. Колектора към захранването
Идеята ти има смисъл, защото мощни p-n-p транзистори се намират малко по-трудно, освен ако не разглобяваш някоя апаратура от времето на соца. На практика може да се използват и дарлингтон елементи.
geniya - специалист
Много се задълбочихте, май.Въпроса е за правилното очертаване на схемата.
  • 1
  • 2

Тема "Помощ за схема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: