• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
antonioven - специалист
Една моя позната си прави ремонт на банята и ме помоли да и свържа бойлера.
Някакъв некомпетентен зидаро-мазач сменил старият кабел с 2Х1.5 квадрата.
Гледам едни таблици за максимално допустимият ток 16 ампера при товар 3 киловата е на границата на допустимото.
Мога ли да свържа бойлера на въпросният кабел?
moimoimoi - майстор
не е много желателно
а този кабел 1.5мм* директно от таблото ли идва ли е хванат я от контакти я от лампите?

или сменете кабела с директен от таблото или сменете нагревателя с 2киловата
shadow__01 - майстор
antonioven написа:
....2Х1.5 квадрата.
Мога ли да свържа бойлера на въпросният кабел?
Като чета нямаш голям избор. По принцип може, но... Товара е около 12-13A, а този ток 16A е максимален продължителен.
antonioven - специалист
не е до таблото, до разклонителна кутия в коридора пред банята е, а от таблото до там е 2Х2.5мм.
moimoimoi - майстор
така и така се налага да продължите с ремонта :lol: , направете го както трябва:
директен кабел от таблото с отделен предпазител ,кабел 3x4мм*, бойлерно табло пред банята и от там до бойлера
antonioven - специалист
moimoimoi написа:
така и така се налага да продължите с ремонта :lol: , направете го както трябва:
директен кабел от таблото с отделен предпазител ,кабел 3x4мм*, бойлерно табло пред банята и от там до бойлера
Мисля че не разбирате, плочките в банята вече са налепени и никакви нови кабели не мога да опъвам.
p.v.x - майстор
Преместване на бойлера . :)

Драстично , но в краен случай. :rock:
PCL82 - майстор
Ако беше директен кабел 3х1,5мм2 можеше отговорът да бъде да, но понеже е кабел с междинни връзки и то двупроводен, категорично казвам не-опасно е за живота! Да се занулява бойлер с двупроводен наден кабел 1,5мм2 е много рисковано. Работната температура на кабела ще достигне 70 градуса и връзките могат да се разхлабят и да настъпи офазяване.

Помислете как да прекарате нов кабел-дали отвън на банята или външен кабел в самата баня. Кабелът трябва да е тип СВТ, NYM-J или NYY-J задължително трипроводен 3х2,5мм2 или 3х4мм2. Може да се прокара външно по няколко начина: на скоби, в гладка твърдостенна пластмасова тръба закрепена на скоби (има специални бели ПВЦ тръби за ел цели, виж например паркингите по моловете) или в ПВЦ кабелен канал. При наличие на окачен таван или стени от гипсокартон може да се промуши отзад само с козметично къртене.
hidrazin - майстор
antonioven написа:
Мисля че не разбирате, плочките в банята вече са налепени и никакви нови кабели не мога да опъвам.
А на нас и по-точно на мен това хич, ама хич не ми дреме.
Не стига че е 1,5 квадрата ами е и двужилен.
И от тая кутия кой-знае какво още се захранва и какви са връзките вътре.
Утре като прекъсне нулата и бойлера я изпържи в банята, аз ще спя спокойно.
И пак хич няма да ми пука.
Да идва гъзоръкия "майстор" плочкаджия-електротехник и да си оправя бакиите.
:partyman:
P.S. Изпреварили са ме... :-D
moimoimoi - майстор
регулираш/намаляш мощноста на нагревателя с това http://www.sirius-pcb.com/bg/product/i3 ... r-40A.html на около 2000вата/10ампера/
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Бойлер 3kW на кабел 1.5 квадрата." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: