• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ktamen - специалист
Мерси за линка, ама аз все още не мога да схвана поради ква причина си махнал бакъра и си турил халамин :?
burkov - специалист
Утре ще направя снимки на стълба с електромера. Работата хич не е красива. Дори и там няма заземяване.

А я кажете че още не разбирам. Може ли да се върже сега заземяването на нулата, и като направя истинско заземяване, да се върже и дтз? Или може и сега дтз, без да има заземяване?
ktamen - специалист
Още сега можеш да си сложиш ДТЗ. И е твърде препоръчително, да не кажа задължително да си сложиш ДТЗ още сега. Заземяване може и да не правиш никога. Ама е желателно да се направи.
И смени майстора :!:
moimoimoi - майстор
след дтз защитата трябва токовите кръгове да са с три проводника
nikolov333 - майстор
При захранване от стълб е силно препоръчително да направиш и собствено заземяване.. :idea:
hidrazin - майстор
nikolov333 написа:
При захранване от стълб е силно препоръчително да направиш и собствено заземяване.. :idea:
ИЗМЕРЕНО собствено заземяване. Това за "два кола в земята" хич не ми звучи обнадеждаващо.
В момента се боря с подобен казус.
За да постигнем по 10 ома се наложи да сложим ... 22 кола на 2,5 метра дълбочина + подобрител на почва....
Така че само с няколко забити но не премерени кола, ти остава фалшивото чувство че имаш заземление.
:partyman:
p.v.x - майстор
hidrazin написа:
Я разясни малко.

Какво , как го правиш .

Качи някоя снимка .

Ако не те затруднява.

Да се научим и ние.

Със снимки и коментари е по лесно.

:? :rock:
ktamen - специалист
hidrazin написа:
nikolov333 написа:
ИЗМЕРЕНО собствено заземяване. Това за "два кола в земята" хич не ми звучи обнадеждаващо.
За да постигнем по 10 ома се наложи да сложим ... 22 кола на 2,5 метра дълбочина + подобрител на почва....
Така че само с няколко забити но не премерени кола, ти остава фалшивото чувство че имаш заземление.
:partyman:
Къде сте ги ковали тези колове, да не е в Сахара :?:
Признавам си, че не мога да се сетя къде в България може да има терен с толкова добри изолационни свойства :?
burkov - специалист
Честно казано идеята за заземяването ми е следната. Зад къщата на скат и север с дължина 5.50 метра в двата края да поставя помедени колове и да ги свържа с шина заровена на 50 см. От там, вече е ясно нагоре. Почвата е особена и на места е скалисто на места е воднисто. Има подпочвени води, но не знам на каква дълбочина. Факт е че съседната почти еднаква постройка, беше без дернаж и здраво се мокреха стените. Нашата има дренаж и е що годе сухо. Иначе мислех след това изпълнение да повикам фирма за замерване.

Бюджета ми е ограничен и за това питам някои неща могат ли да се заложат сега и други да се правят в последствие.

Как да свържа дтз на този етап с пусната трипроводна инсталация от таблото и идваща само двупроводна от стълба. И той няма заземяване...

Отново благодаря на всички. Много помагате :prayer:
ktamen - специалист
Нулата от стълба я разклоняваш на две и едната жица я пъхаш в ДТЗто, а друга става земно и за нея връзваш всички ЖЗта от контакти и прочее консуматори.
Ама както вече писах няколко пъти, потърси кой да свърши тази работа :!: Щото ти явно не разбираш, а майстора ти разбира по-малко и от теб. Читавия майстор ще знае и как да ти измери заземяването. Аз бих извикал фирма, само ако ми е нужен документ.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Инсталация на къща, нова или не?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: