За това се пробва с плочи и смяна на почвата.
Коловете не влизат въобще - не се набиват. Просто се разплескват.

Същото и с дълбочинни заземители - влизат на няма и метър и пак се размазват.
Разбира се има и други начини ноооо...

zz_stefanov написа:За това има и заземяване по системата ТТ, но при него ДТЗ е задължителна за всички токови кръгове а и контрола на съпротивлението на заземяването ежегодно, трябва да е изключително стриктен..ktamen написа:Нулата от стълба я разклоняваш на две и едната жица я пъхаш в ДТЗто, а друга става земно и за нея връзваш всички ЖЗта от контакти и прочее консуматори.Туй е добре, но може ли да се окаже, че така осигуряваш вместо енергото заземяването на нулата на цялата махала, и през твоето земно да потекат едни силни токове, дето не са само твои.
Ама както вече писах няколко пъти, потърси кой да свърши тази работаЩото ти явно не разбираш, а майстора ти разбира по-малко и от теб. Читавия майстор ще знае и как да ти измери заземяването. Аз бих извикал фирма, само ако ми е нужен документ.
Затова още се въздържам да го направя въпреки, че съм първи след трафопоста дето трябва да е заземена нулата на стълба.
Туй ако съм те разбрал че я свързваш към земното на къщата, ако не то ДТЗ пак ще сработва, но ако изчезне нулата от стълба риска от токов удар през ЖЗ проводници пак си остава
zz_stefanov написа:Туй е добре, но може ли да се окаже, че така осигуряваш вместо енергото заземяването на нулата на цялата махала, и през твоето земно да потекат едни силни токове, дето не са само твои.А ако нямаш ДТЗ и изчезне нулата, по-безопасно ли е
Затова още се въздържам да го направя въпреки, че съм първи след трафопоста дето трябва да е заземена нулата на стълба.
Туй ако съм те разбрал че я свързваш към земното на къщата, ако не то ДТЗ пак ще сработва, но ако изчезне нулата от стълба риска от токов удар през ЖЗ проводници пак си остава
hidrazin написа:........Сега като се замисля в много планински райони почвата е точно такава.
FM STEREO написа:Инсталацията трябва да е трижилна като от таблото за кръговете на контактите се пуска 3х6м2,който достига до всяка разклонителна кутия и от нея до контактите се пуска 3х4м2 или 3х2.5м2,за пада на напрежението причините може да са две: слаба нула,трябва да се провери в външното табло на ЕРП-то и връзката на нулата в таблото на къщата.Стерео мс ,искам да те питам правил ли си някога такаеа ел инсталация ?
Тънки проводници от таблото до къщата(сечението им трябва да е 16м2) или по трасето на ЕРП-то и голямо разстояние от трафото или прекалено много абонати на въпросният извод.UPS-а си го включваш към някой контакт и от него си захранваш помпата.
''Майстора казва, че може да пуснем един 3х4 кв.мм кабел за бойлера и фурната и след време, като се набият заземителните колове и шина, тогава да се вържат.''
За бойлера си пусни отделен кабел 3х4м2 с предпазител 16А, добре е да се сложи ДТЗ за по голяма сигурност. На излаза за фурната и контактите също трябва да има по едно ДТЗ.
FM STEREO написа:Не съм,но така е най сигурно. Може кръговете на контактите да се изкарат с 6квадрата до етажна разпределителна кутия и от там вече да се премине на 4квадрата.Глупости!
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: