• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
Сигурно проблема е заради многото камъни в почвата..
hidrazin - майстор
Разбира се че проблема е в камъните/почвата. То почва почти няма де.
За това се пробва с плочи и смяна на почвата.
Коловете не влизат въобще - не се набиват. Просто се разплескват. :-D
Същото и с дълбочинни заземители - влизат на няма и метър и пак се размазват.
Разбира се има и други начини ноооо... :?
:partyman:
nikolov333 - майстор
zz_stefanov написа:
ktamen написа:
Нулата от стълба я разклоняваш на две и едната жица я пъхаш в ДТЗто, а друга става земно и за нея връзваш всички ЖЗта от контакти и прочее консуматори.
Ама както вече писах няколко пъти, потърси кой да свърши тази работа :!: Щото ти явно не разбираш, а майстора ти разбира по-малко и от теб. Читавия майстор ще знае и как да ти измери заземяването. Аз бих извикал фирма, само ако ми е нужен документ.
Туй е добре, но може ли да се окаже, че така осигуряваш вместо енергото заземяването на нулата на цялата махала, и през твоето земно да потекат едни силни токове, дето не са само твои.
Затова още се въздържам да го направя въпреки, че съм първи след трафопоста дето трябва да е заземена нулата на стълба. :)
Туй ако съм те разбрал че я свързваш към земното на къщата, ако не то ДТЗ пак ще сработва, но ако изчезне нулата от стълба риска от токов удар през ЖЗ проводници пак си остава :)
За това има и заземяване по системата ТТ, но при него ДТЗ е задължителна за всички токови кръгове а и контрола на съпротивлението на заземяването ежегодно, трябва да е изключително стриктен..
ktamen - специалист
zz_stefanov написа:
Туй е добре, но може ли да се окаже, че така осигуряваш вместо енергото заземяването на нулата на цялата махала, и през твоето земно да потекат едни силни токове, дето не са само твои.
Затова още се въздържам да го направя въпреки, че съм първи след трафопоста дето трябва да е заземена нулата на стълба. :)
Туй ако съм те разбрал че я свързваш към земното на къщата, ако не то ДТЗ пак ще сработва, но ако изчезне нулата от стълба риска от токов удар през ЖЗ проводници пак си остава :)
А ако нямаш ДТЗ и изчезне нулата, по-безопасно ли е :?:
hidrazin написа:
........
Сега като се замисля в много планински райони почвата е точно такава.
Чудя се тези заземявания на стълбовете, дали трябва да отговарят на някакъв стандарт, някой мери ли ги? Щото по мои наблюдения, шините се слагат само да крепят стълбовете да не се килнат настрани :?
hidrazin - майстор
ktamen написа:
Щото по мои наблюдения, шините се слагат само да крепят стълбовете да не се килнат настрани :?
То и аз така ... :-D май са само за красота и респект.
:partyman:
valentino76bs - майстор
FM STEREO написа:
Инсталацията трябва да е трижилна като от таблото за кръговете на контактите се пуска 3х6м2,който достига до всяка разклонителна кутия и от нея до контактите се пуска 3х4м2 или 3х2.5м2,за пада на напрежението причините може да са две: слаба нула,трябва да се провери в външното табло на ЕРП-то и връзката на нулата в таблото на къщата.
Тънки проводници от таблото до къщата(сечението им трябва да е 16м2) или по трасето на ЕРП-то и голямо разстояние от трафото или прекалено много абонати на въпросният извод.UPS-а си го включваш към някой контакт и от него си захранваш помпата.
''Майстора казва, че може да пуснем един 3х4 кв.мм кабел за бойлера и фурната и след време, като се набият заземителните колове и шина, тогава да се вържат.''
За бойлера си пусни отделен кабел 3х4м2 с предпазител 16А, добре е да се сложи ДТЗ за по голяма сигурност. На излаза за фурната и контактите също трябва да има по едно ДТЗ.
Стерео мс ,искам да те питам правил ли си някога такаеа ел инсталация ?
FM STEREO - специалист
Не съм,но така е най сигурно. Може кръговете на контактите да се изкарат с 6квадрата до етажна разпределителна кутия и от там вече да се премине на 4квадрата.
valentino76bs - майстор
FM STEREO написа:
Не съм,но така е най сигурно. Може кръговете на контактите да се изкарат с 6квадрата до етажна разпределителна кутия и от там вече да се премине на 4квадрата.
Глупости!
FM STEREO - специалист
И защо да са глупости,има много такива инсталации на къщи?
nikolov333 - майстор
То за имането има, ама 6мм2 им е захранващия кабел от таблото с Ел.мера до апартаментното..после 4мм2 или 2.5мм2 до кутиите и до контактите 2.5мм2. За това valentino76bs те питаше, правил ли си такъв монтаж, понеже 6мм2 в кутиите и 4мм2 до контактите си е цяло приключение.. :lol: :partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Инсталация на къща, нова или не?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: