Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
brum - майстор
Тунинговах я малко. Сложих едно реле между помпата и контролера. 10 секунди е включено, 1 секунда изключено и после от начало. Така помпата има шанс няколко пъти да тръгне в правилната посока. Ако дори веднъж завърти в правилната посока след това няма значение на къде върти - водата все се източва. Като върти на обратно май се източва по-бавно, ама не е мисля, че ще има проблеми. Та тъй - времето ще покаже.
pipilica - майстор
Много странно се държи тая помпа при теб, по принцип това е помпа с мокър ротор едно парче магнит представлява ротора и на него е залепена перката, никъде нищо не се смазва то няма какво. Аз имам такава помпа на една машинария за поливане, по час и кусур работи и винаги тръгва. Пък ако искаш тури си от другия модел дето ги продават Изображение тя гарантирано тръгва във вярната посока посока.
brum - майстор
Хаусингът на помпата е част от корпуса на пералнята. Няма как да вържа друг модел помпа май ... Пък и пералнята проверява дали помпата е там с някакви кратки импулси. Нещо като health check. Ако помпата не е закачена дава грешка няколко секунди след пускане, далеч преди да е стигнала до пускането на самата помпа. То заради това първият ми опит с триак (вместо постоянно затворено реле) не сработи. Та заради тая схема не знам дали помпа с други параметри ще пасне там.

И да - предполагам, че и без смазване ще работи, ама като може - защо да не се сложи където е удачно (то има само едно място де, там където влиза края на оста, не тоя с перката, а другият). И да - с мокър ротор е.

Тая помпа на картинкат все в една и съща посока ли се върти? Четох, че има някакви схеми с магнитен шунт на единият полюс на статора - така се задавало в каква посока да се завърти помпата. Ама тия помпи дето ги имам нямат такива екстри. Тая на картинката по-горе май има точно такъв. Ей това дето минава в ляво около магнитната сърцевина.

За сега пералнята изглежда да работи. Няколко перални минаха без проблеми :)
pipilica - майстор
Да все в една посока тръгва, пък и на двете помпи бобините са за 220-230 волта така че би трябвало и новата да издържи теста. Много странно как разбираш че тръгва да се върти на другата посока като нищо не се вижда отвън на къде се върти, пък и конструкцията е такава че на където и да се върти пак ще изпомпи водата, а компа не мери време а има пресостат и така разбира че няма вода. Ако пак ти направи проблем вържи една крушка 15-20 вата паралелно на помпата и виж дали свети нормално, мое да се бъзика захранването на помпата и за това да ти прави проблеми.
brum - майстор
Посоката се хваща лесно - отварям капака пред помпата, свалям филтъра и пускам програмата за източване на водата. Програмата е фиксирана на 3 минути. Първите 2 от тях работи помпата без значение дали има или няма вода. Та при някой пускания - помпата завърта в една посока, при някой в други. Усеща се като пипнеш перките :) .

За неизточването на водата - пускам пералнята на някоя програма да напълни барабана до някъде с вода. Пускам после програмта за източване. След няколко секунди се чува как помпата завърта. Помпата завърта всеки път. Но понякога водата не спада, друг път нивото спада буквано за секнуди. Като го видиш на живо е доста ярка разликата.

На нашите пералнята е почти същата. Едната помпа която ползвах е тяхната която е ремонтирана след като е била подменена. Накарх баща ми да види дали изхода е симетричен. При тях е симетричен и няма значение на къде ще завърти. При мен от единият край на изхода има доста добре изразен остър ръб (долният край), а от горният край има плавен преход към посоката на тръбата за изтичане на водата. Като погледнеш пералнята от зад се вижда, че изхода е такъв, че ако завърти в една посока проблем няма да има, ако завърти в другата - проблем ще има.

Та - виждам, като отворя филтъра на празна пералня и пусна помпата през програмата за източване. И констркуцията определено не е такава, че да няма значение на къде се върти помпата. Може би трябваше да направя някоя снимка от зад, за да се види "хаузинга" на помпата.

Та за тия електромотори и посоката им на завъртане - може да се направи да тръгва в една посока с магнитен шунг. Ама аз не знам как да го направя това на помпа която няма такъв :) . По-лесно ми беше със схемата с релето.

Пералнята ми по спомен е ремонтирана два пъти докато беше в гаранция. Единият път смениха контролера, защото им описах проблема който сега оправих - понякога източва, понякога не. Не съм сигурен предишният път какво правеха, но няма да се учудя ако тогава са сменили помпата и са сложили помпа която може да завърти във всяка посока и поради това да съм почнал да наблюдавам по-горният проблем.

Времето ще покаже - ако след месец пералянта работи и проблема не се е появил то най-вероятно по-горе написаното е вярно и "тунинговането" е помогнало.

P.S. Имало и друг вариант - http://apogee99.com/index.php?main_page ... cts_id=443 . Явно хаусинга на помпата е сменяем :) . Тоя определено е със симетричен изход и няма да има значение в коя посока върти помпата.
Duke_BG - специалист
:? не виждам как е направен охлюва но гледайки преката не би трябвало да има значение на къде ще завърти.

а "шунта" можеш да го видиш на магнитопровода - съдейки по снимката се вади и на едното рамо на магнито провода би трябвало да има изрязано каналче със меден или алуминиев затворен пръстен.

виж снимката по-горе - там шунта се вижда - принципа на другата помпа е същия само дето при нея е ротор на късо а при теб е ротор с постоянен магнит
brum - майстор
Тъй де, ама при мен шунт няма :) . Видял съм го на снимката по-горе, но разглобих една от моите помпи и не открих такъв.

Та тъй де - експеримента ми се провали. Честото вклчване/изключване на помпата доведе до проблем в контролера. Нали писах, че има healt check система дето проверява помпата дали е там - предполагам тая система е издумкала. Още с включването на пералнята помпата почва да "бръмчи" без да се върти. След няколко секунди се изписва грешка F2 и пералнята отказва да тръгне. Пробвах с една от старите помпи - държи се по същият начин. Проверих триака който управлява помпата - изряден е. Остава това дето го управлява да не работи, а то е директно процесора май. Нямам нерви да се боря повече с тая пералня.

Харесах си друга пералня, пак на Gorenje. Утре отивам да я напазарувам :) .
brum - майстор
Прибързах с по-горното. Смених триака и нещата се оправиха. Старият действаше като диод в едната посока. health check-а не минаваше заради него явно. Сложих вместо Z0109 малко по-солиден триак - BT139. И пак работи :) . Да видим кога ще си купя нова пералня...

Тема "Лагери за пералня Gorenje" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: