• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 21
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fox_vt - майстор
Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване.

Така като четеш това изречение как ти светва ламбата във главата че темата е "Специално" за ПРОБЛЕМИ. :?:
andy_forresite - майстор
Това е единствената тема в интернет с мнения за въпросния котел. Нали знаете колко трудно се намира такава информация. Ако не бяха закачките, темичката щеше да е една страница.
Другия сезон, демек след 4 месеца, поне още двама ще дадат отзиви. Мисля че ще са и повече.
За настройки няма какво да си кажем, тъй като няма такива. Относно проблемите нищо не се знае. Но мнения за интересуващите се ще има :goodman:
andy_forresite - майстор
Момчета, може ли да приема, че 3,5 т дървени пелети се равняват по калоричност на 4 т слънчогледови? Според мен да.
Ще ви кажа защо питам. Аз повече от 4 тона няма да взимам. Ще ги разпределя така че да ми стигнат. Смятам хипотетична цена 300 лв/т за дървесните и 150 лв/т слънчоглед. Решил съм да купя 2 тона дървесни и 2 тона слънчогледови, като двата тона дървесни съм ги разпределил за от Бъдни вечер до края на февруари. Това във вариант котел, какъвто и да е той, но да може да гори слънчогледа.
А по-евтиният ми вариант е да взема камина и 3,5 тона дървени пелети. Разликата в цената между харесания котел и камината е 1800 лева, но знаете, че при котел трябва да се вземе помпа, разш. съд и в моя случай повече тръби за в мазето. Камината пък има димоотводи е тръба за външен въздух.
Сега, разликата в цената на горивото за сезон е:
- при котел:
2 т дървени + 2 т слънч = 2х300 + 2х150 = 900 лева. Говорим теоретично.
- при камина:
3,5 т дървесни х 300 = 1050 лв.
Разликата е 150 лева на сезон. Значи след 10 години ще съм "спестил" 1500 лева, а котелът е по-скъп с около 1800 лева. След 12-13 години я се пробило, я се счупило ... :roll:
Освен възможността котелът да гори с по-лоши пелети (не че нарочно ще взема скапани, а просто ако нацеля такива), а камината да ми прави мизерии с тях, какво друго предимство може да има котела? Не ми пречи камината в стаята. Даже напротив. Не ме притеснява прах и т.п.
Със слънчогледа ще имам големи ядове със сивите опашати. Не е като да ги няма в района. Времето за покупка идва, а аз се зачудих дали с тези 1800 лева да не сменя някой уред, или прозорец :? Не искам да се настройва и да прави проблеми, защото не винаги ще съм в нас. Посъветвайте ме какво да правя за да не ме изгонят жените посред зима :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Сладуран :goodman: ! Кефиш :wink:
gnt69 - майстор
andy_forresite написа:
Със слънчогледа ще имам големи ядове със сивите опашати. Не е като да ги няма в района. Времето за покупка идва, а аз се зачудих дали с тези 1800 лева да не сменя някой уред, или прозорец :? Не искам да се настройва и да прави проблеми, защото не винаги ще съм в нас. Посъветвайте ме какво да правя за да не ме изгонят жените посред зима :)
Вземай Грейко и вместо дървестни само слънчоглед 4 тона по 150 лева са 600 лева разликата до дървестните е 400- 500 лева на сезон, демек след 10 години си на нула. Пък сивите обичат и дървестни пелети :partyman:
n.ganev - майстор
#-,o О К'о ма Напрай ? Ще чакам как Зеленко ще пищи след първите Двестя оки олЮ.
andy_forresite - майстор
От какъв зор ще пишчи зеленко от олюто?
Да ти кажа и мен ме съмняват тези млади момчета от екипа. Не искам да ги подценявам, но както се казва в една реклама на бира "младото е неочаквано, непредсказуемо, непастюризирано..." :) . Много се изкушавам. Най-вече заради мястото в кухнята трапезария - искам да преместя готварската печка на ток от другата страна, където по-лесно ще сложа абсорбатор. Без абсорбатор готвенето прави много влага.
Твърде малка ми е площта за грейко - само 85 квадрата. Искам по-голям контрол над разхода и топлото да идва по-бързо след старт. 33 литра е обемът на водната риза на камината и зеления, а на грейко мисля че беше почти тройно повече.
n.ganev - майстор
С тази площ си за камина но ти си знаеш.
andy_forresite - майстор
Като площ е ню-ню, така е, обаче загубите на топлина са като на истинско жилище.
При камината основните проблеми ще са 2 - заключените настройки за подаване на пелети и т.н. (напр. препълване с пелети след няколко часа горене) и едновременната работа с абсорбатора над готварската печка на ток. Хайде може и да се примоля да ми кажат кода и да променям параметри, ама да спирам отоплението за да сготвя ...
Варианта с пробиване на дупка в стената за външен въздух към съседа отпада. Не мога да прекарам две тръби по 80 мм в комина щото е иззидан тесноват. Абсорбатора нито мога да го карам да изсмуква към таванската част (камината ще смуче от там), нито мога да го накарам да избутва в комина, щото пък той си е за камината. Няма къде да му преместя тръбата... И едни е такива глупости, които не зная как да реша.
Междувременно във вариант котел ще се наложи да извърша друга глупост - ще си купя гориво без да има на какво да го тествам. Дааам, става все по-забавно :lol:
andy_forresite - майстор
staio, започна ли монтажа? Ще можеш ли да го тестваш със слънчоглед?
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 21

Тема "КАКЪВ ПЕЛЕТЕН КОТЕЛ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: