• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ninovr - напреднал
как да свържа лампа 12 в.от 220в. без трансформатор
moimoimoi - майстор
каква е лампата брато :lol:
ninovr - напреднал
5вата от лека кола
jordanvass - майстор
Всяко свързване към 230V без трансформатор или изправител е опасно, особено за хора, които не разбират от електротехника. Ако все пак си решил да се самоубиваш, то за лампи с много малка консумация можеш да използваш погасяващ резистор със съответното съпротивление и мощност. Но мощността му ще е голяма, загубите (отделената топлина) също. Другият начин е с подходящ кондензатор. Как се смята има писано доста. Какво имаш против трансформаторите? Те са най-икономичният и дълготраен начин да си светнеш лампата. Нямаш ли старо захранване от компютър? Всички модели имат 12V.
ninovr - напреднал
мерси брат имам трансформаторче за 9в. но и то става
ninovr - напреднал
знам една схема с кондензатор диод и още един ценер за 12 в. кондензатор електролитен но както казваш ти е опасно благодаря ти днес ми е за първи път в сайта и затова пробвам че не съм свикнал
Hoвoceлckи - майстор
Ето ви едно калкулаторче. С малко фантазия според него едни 370nF/400V трябва да свършат работа. Бих започнал пробите с 100nF.
kolev_k - специалист
ninovr написа:
знам една схема с кондензатор диод и още един ценер за 12 в. кондензатор електролитен но както казваш ти е опасно благодаря ти днес ми е за първи път в сайта и затова пробвам че не съм свикнал
И кво точно пробваш,че не стана ясно?
Kasap - специалист
ninovr написа:
как да свържа лампа 12 в.от 220в. без трансформатор
Намираш още 19 ламБи и ги навръзваш на влакче. :partyman:
Lisko - майстор
Hoвoceлckи написа:
Ето ви едно калкулаторче. С малко фантазия според него едни 370nF/400V трябва да свършат работа. Бих започнал пробите с 100nF.
За 5 ватовата му лампа трябва доста по-голям капацитет. 5Вата делено на 12 волта дава 416милиампера.
Ако тури 5.6 микрофарада кондензатор за 230 волта 50 херца калкулатора дава 405 милиампера, което ще му е тамън.
Важно е обаче дето си препоръчал 400 волта да издържа кондензатора. Също така е важно да не е полярен щото стой та гледай (за незапознатите: ако е полярен ще гръмне ефектно).
  • 1
  • 2

Тема "как да свържа лампа 12 в. без трансформатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: