• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
jordanil - специалист
Здравейте.Искам да направя нови бетонни пътеки на вилата.Въпроса ми е следния?Това ли е последователността ,която трябва да спазя?
1- почистване на мястото и зарявняне.
2 - полагане на армировка - 6 мм желязо-от готовите в магазина-/ да или не /,ако дебелината на бетона е около 8 см
3-нивелиране на мастарите ,спазване на наклона
4-КАКВО да е съотношението на разтвора- 1 кофа цимент,5 кофи филц/който имам в наличност/+ вода?
5-трябва ли да има фуга на всеки 2 м и дебелината от бетона от около 8 см достатъчна ли е?
6-мога ли да сложа начупени "цигански"керемиди отдолу,защото имам много потрошени от ремонтиирания вече покрив?
Благогодаря.Ако има нещо ,което съм изтървал -казвайте.
barborino - специалист
След 1 сложи найлон в/у него армировката и така.:))
djpatzo - специалист
barborino написа:
След 1 сложи найлон в/у него армировката и така.:))
+1
jordanil написа:
Здравейте.Искам да направя нови бетонни пътеки на вилата.Въпроса ми е следния?Това ли е последователността ,която трябва да спазя?
1- почистване на мястото и зарявняне.
2 - полагане на армировка - 6 мм желязо-от готовите в магазина-/ да или не /,ако дебелината на бетона е около 8 см
3-нивелиране на мастарите ,спазване на наклона
4-КАКВО да е съотношението на разтвора- 1 кофа цимент,5 кофи филц/който имам в наличност/+ вода?
5-трябва ли да има фуга на всеки 2 м и дебелината от бетона от около 8 см достатъчна ли е?
6-мога ли да сложа начупени "цигански"керемиди отдолу,защото имам много потрошени от ремонтиирания вече покрив?
И да вметна още нещо. Много хора правят подобно нещо, като натрошават тухли и керемиди, вместо да сложат чакъл в разтвора. Това за мен е абсолютно грешно, а и 8 см. бетон ОК, но колко дълго. Ако става въпрос за 15 м. пътеки и пътеките са широки 50 см. то излиза 0,6 кубика бетон. Колко съм смятал дали излиза по-евтино да бъркам цял ден или да поръчам готов и да ти кажа излиза малко по-тънко да купиш готов. Вече въпроса е, на колко км. е вилата, защото долу горе вземат по 1 лв. на километър, да ти го докарат пред къщата. Съобрази се с времето, да не стане изненада!
crez - майстор
ф6 е доста дебело за 8см и то пътека. Ф4 готова заварена мрежа ще свърши работа.
djpatzo - специалист
crez написа:
ф6 е доста дебело за 8см и то пътека. Ф4 готова заварена мрежа ще свърши работа.
Щом е на открито, добре се е ориентирал колегата! Все пак, всички знаем, бетона как попива вода, а представи си това ф4 как ще прогние след 1-2 лета! Трябва да се обмисли правилно! Слагал съм и 8-ца на 8 см. плоча и проблеми съм нямал! Плоча, имам в предвид, именно пътеки... 3 или 4 години минаха, не вярвам да се е "сгъбило" нещо!
Чираче - майстор
jordanil написа:
1- почистване на мястото и зарявняне. Трамбоване, ако не е здрава земята, и полагане на дебел найлон
3-нивелиране на мастарите/майките/ ,спазване на наклона според мен 5 мм заварена мрежа е най-добре
аз спазвам следното съотношение 1 кофа цимент, 3 кофи речен филц, 4 кофи промит пясък, и вода
5-трябва ли да има фуга на всеки 2 м и дебелината от бетона от около 8 см достатъчна ли е? зависи от дължината,
6-мога ли да сложа начупени "цигански"керемиди отдолу,защото имам много потрошени от ремонтиирания вече покрив? грешно

7. сложи през 50 см по един метален анкер Ф10 на 1 см от горния край на пътеката, стегни здраво, и към анкера завари мрежата. може да използваш и планки, стегнати с анкера, и заваряване на мрежата. Това ще предпази пътекато от отделяне от основата на вилата.
Това са моите препоръки.
jordanil - специалист
Дължината на пътеката ще е около 10 тина метра ,широка около 50 см,дебелина на бетона-,според минимума -около 8 см
.Баластрата е от реката.-средни камъни с пясък.
И ако поръчан бетон от фирма,кой модел да бъде?
Чираче - майстор
За 10 м няма нужда от фуги. Пътеката я направи поне 1 м широка.
jordanil - специалист
Не,1 метър е много широка.
Цената на кубик бетон е 120 лв.Дали е по изгодно дс поръчам готов?Въпроса е зс хора,които са ляли скоро.
barborino - специалист
Спред мен е по-удачно да си поръчаш бетона .Б20 като марка.:)
  • 1
  • 2

Тема "въпрос за бетонни пътеки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: