• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
FM STEREO - специалист
hidrazin написа:
Еееее.... , чак пък толкоз?
Поста може да си го редактираш ... ако не е минало времето де.
Ама и това е достатъчно.
:partyman:
Няма проблем,просто разбрах че съм написал големи глупости!
valentino76bs написа:

Ееее стига бе стана ми гузно ся ,не съм целял да те засегна горе главата всички се учим и като грешим пак се учим нема грижи сори!
:partyman:

Има и контакти така направени оригинал мейд ин Булгария всички панелки имат контакт с 4ммкв. кабел само ,че е 2х4
Оп тука и аз може да греша....всъщност не си спомням дали беше магистралата само а понеже са два контакта да са ги разклонили от чехъла/вид контакт/ на 2.5..
та :partyman: още веднъж!!!
Не си ме засегнал,има контакти с 4квадрата в по старите инсталации, където има кръгове с така наречените усилени контакти с АП в таблото 25А,но питането на автора е за нова инсталация и вие много правилно сте му отговорили.
burkov - специалист
Днес напазарувахме част от кабелите.
Ще има две отделни линии за печка и бойлер 3х4 кв.мм.
Ще се пусне допълнителен проводник към всички кутии и от тях към всички контакти за бъдещата заземителна инсталация. 4 кв.мм. по кутиите и 2,5 кв.мм до всеки контакт.
ДТЗ на бойлера и ДТЗ на печката, таблото и другите предпазители още не е купено, за да можем да изведем всички линии и да видим финално къде ще дойдат, че и там е малко сложна работата.
Взехме нови разпределителни кутии, че старите са доста изпочупени, нови конзоли за контактите и ключовете.

Има доста работа за полагана на инсталацията и измазването, така че ще ви държа в течение.
Сега всички връзки по кутиите са усукани, ще се правят с твърда връзка.

Надявам се да се качвам тия дни, за да ви покажа какво е положението.
Но накратко е тясно, малко и искам да има всичко, като в 100 квадрата :D
FM STEREO - специалист
Кръговете с контактите също трябва да имат ДТЗ или ако всички контакти са ти на един кръг сложи и на него ДТЗ!
burkov - специалист
Има ли смисъл да гледам по евтини дтз? Защото Шнайдер са по-скъп но уж доказан вариант.
egomen66 - майстор
burkov написа:

Това е важен момент. Разясни точно , какво и как ще използваш. :partyman:
ktamen - специалист
Всички кръгове трябва да минават през ДТЗ, а не само контактите :!: Аз бих сложил общо 2 ДТЗта за всичко.
burkov написа:
Ще се пусне допълнителен проводник към всички кутии и от тях към всички контакти за бъдещата заземителна инсталация. 4 кв.мм. по кутиите и 2,5 кв.мм до всеки контакт.
ДТЗ на бойлера и ДТЗ на печката, таблото и другите предпазители още не е купено, за да можем да изведем всички линии и да видим финално къде ще дойдат, че и там е малко сложна работата.
Взехме нови разпределителни кутии, че старите са доста изпочупени, нови конзоли за контактите и ключовете.

Има доста работа за полагана на инсталацията и измазването, така че ще ви държа в течение.
ДТЗтата се слагат веднага след главния бушон, кво толкова има за уточняване :?:
Тоя допълнителен проводника чия идея е, и ква роля ще изпълнява :?:
Какво е твърда връзка :?: Усукването не е ли твърда връзка :?:
Не всички серии на Шнайдер са доказан вариант :!: Аз бих сложил Люгран или Итън.
burkov - специалист
Давам по ред.
Допълнителния проводник е защото инсталацията е двупроводна и ще се изгражда заземителна инсталация.
За това има още един нов проводник, за новото заземяване.

За твърдата връзка, са едни като камбанки, в които се вкарват проводниците и има винт за затягне.
Честно казано нямам идея как се наричат точно.
ktamen - специалист
И ква полза от третият проводник в кутиите, ако той няма да стига до всеки консуматор :?
Зарежете ги тези странни изпълнения и правете всичко, както си трябва :!:
Изкъртете всичко и пуснете нови трижилни кабели до всеки контакт и всяка лампа :!:
До печката, поне аз не пускам 4мм2, а два броя 2,5мм2, всеки от тях на отделен предпазител. Едни за котлоните и един за фурната.
Ако бойлерът не е проточен и за него може да се пусне 2,5мм?
Я дай снимка на тези камбанки.
И не пазарувайте от близката железария, в нея няма нито читави конзоли, нито читави автомати.
burkov - специалист
Е не разбирам какво му е странното на третия проводник.
Има двупроводна и добавяме още един. През всички кутии и до всички контакти.
Защо да сваля 100 метра двупроводен кабел и да сложа трипроводен, като вместо това мога да добавя само едно жило?

Иначе, печката е с газови котлони и си мисля че за фурната 4 квадрата са повече от достатъчно.
Бойлера сега е 2кв, но ако някой ден случааааайно от енергото решат да си оправят инсталацията, може и по мощен да сложа, така че не пречи сега да се пусне.

Снимките по късно, че майсторите заминаха към вилата.
ktamen - специалист
Като пуснете тока и ДТЗтата започнат да падат, без да можете да разберете защо падат, ще разбереш ква глупост сте сътворили.
Изгони майстора :!: Нищо, че ти е приятел.
Последна промяна от ktamen на ср юни 29, 2016 1:45 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Инсталация на къща, нова или не?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: