• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Бунгалото ми се захранва от собствен водоизточник (резервоар 1,5 куб.). Същият се намира на склона на около 3-4 м. над бунгалото и на разтояние по хоризонтала на окола 10м. За съжаление нямам дотатъчно налягане за бойлера и душа в банята (за това вече стана въпрос в една друга тема).
Знам, че проблемът може да се реши с хидрофор. Подариха ми обаче пресостат.
Въпросът ми е:
Помпа плюс пресостата монтирани на входа на водопровода в бунгалото ще свършат ли работа за повишаване на налягането? Разчитам на това, че водата от резервоара до помпата ще достига по гравитационен път.
Подвъпроси:
Хидрофорът не се ли ползва предимно когато водоизточника е под косуматора на водата а не както при мен? За какво му служи съда? Въобще има ли разлика между двете конфигурации?
crez - майстор
Твоят случай е индентичен с проблема на мой приятел.Купи си хидрофор,монтирахме го (по ниско е от цистерната) и сега цялата му инсталация работи перфектно,бойлер,миялна машина,пералня. Пресостата поддържа 3-4 ат.в системата и всичко работи. Единствения проблем е зимата,трябва всичко да се източва, или да се защити от замръзване.
Crez,
Смяташ ли, че обикновена помпа плюс преостат ще решат проблема както би го решил хидрофора?
crez - майстор
Не! Балона с плондира са задължителни. Без тях няма кой да поддържа налягане в системата.Аз поне така мисля,нека и други да си кажат мнението.
tinalex - специалист
С електронен пресостат става и без плондер.Но ако са му подарили на колегата механичен пресостат от 20лв-трябва и плондер.
crez - майстор
tinalex написа:
С електронен пресостат става и без плондер.Но ако са му подарили на колегата механичен пресостат от 20лв-трябва и плондер.
Колега би ли обяснил на какъв режим ще работи помпата без междинен съд какъвто е балона, само с пресостат та бил той и електронен? :?
Пресостата е електронен.
Може ли някой да обясни за какво служи съда на хидрофора. Логично е, че служи за поддържане на налягане. В случай, че служи за поддфържане на налягане при засмукване от дълбочина- не ми е нужен. В моя случай водата стига до помпата, а тя подава налягане към пресостата, който го регулира на 1,5-3 атм.
crez - майстор
Venkov написа:
Пресостата е електронен.
Може ли някой да обясни за какво служи съда на хидрофора. Логично е, че служи за поддържане на налягане. В случай, че служи за поддфържане на налягане при засмукване от дълбочина- не ми е нужен. В моя случай водата стига до помпата, а тя подава налягане към пресостата, който го регулира на 1,5-3 атм.
Съда на хидрофора служи като буфер м/у помпата и системата за ползване. В него има определено количество вода с налягане равно на системата за ползване. Давам ти пример: в съда има 20л.вода под мах. налягане 4 атм. Изпразваш си тоал.казанче което е част от системата за ползване, в съда остават 16л. под налягане 3,5 атм.,след това си измиваш ръцете с още 2 л.вода и в съда остават 14л. при налягане 3.1 атм.,а пресостата е настраен да включва помпата при 3 атм, значи че помпата няма да се включи,тя ще допълни съда след като наляганито спадне на 3 атм. Пресостата ако ще да супер електронен ще включва помпата при всеки най малък разход. А кой ще поддържа налягането в системата ако го няма плондира,тя просто ще е празна. :?:
Разбрах Crez, мерси!
Надявах се, че ще реша проблема без хидрофор-само с пресотат и помпа (най вече защото балона заема място).
tinalex - специалист
crez написа:
tinalex написа:
Колега би ли обяснил на какъв режим ще работи помпата без междинен съд какъвто е балона, само с пресостат та бил той и електронен? :?
Ще обясня.Електронните устройства-предполагам е взет от Практикер за 120лв просто поддържат в системата зададените горна и долна граница на налягането.Вярно че помпата се включва по-често,но какво от това.Аз ползвах такъв известно време,но напрежението на вилата много се мени и често пада под 170волта,та го махнах и сложих механичен.А той не може без балон.
  • 1
  • 2

Тема "Хидрофор или помпа с пресостат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: