• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
patronkata - напреднал
jordanvass написа:
Бих поспорил с теб за цената, защото в Елимекс за 5 стотинки ще купиш 10 броя резистори 330 ома 0,25W.
http://elimex.bg/product/82630/r330-0-25w-10x.html
Така 25 резистора биха стрували 12 стотинки, но не в стотинките е проблемът. Да запоиш 100 смд елемента си е тегава работа. Още по-притеснителното обаче е, че при твоя вариант консумацията ще е 4 пъти по-висока, което е фактор при захранване от акумулатор.

Вече купих резисторите от елимекса който jordanvass спомена в по горе. Сега чакам светодиодите и ще я правя.
GL78 - специалист
patronkata написа:
jordanvass написа:
Бих поспорил с теб за цената, защото в Елимекс за 5 стотинки ще купиш 10 броя резистори 330 ома 0,25W.
http://elimex.bg/product/82630/r330-0-25w-10x.html
Така 25 резистора биха стрували 12 стотинки, но не в стотинките е проблемът. Да запоиш 100 смд елемента си е тегава работа. Още по-притеснителното обаче е, че при твоя вариант консумацията ще е 4 пъти по-висока, което е фактор при захранване от акумулатор.

Вече купих резисторите от елимекса който jordanvass спомена в по горе. Сега чакам светодиодите и ще я правя.
Работи ли емблемата? С резистори нищо няма да направиш-виждал ли си как светят диоди при ниско захранване-едни силно други по-слабо...Направи я с LM317. LM317T си поддържа 2 ампера като нищо-радиатор задължително! Раздели диодите с 2, 3 LM и толкова
Последна промяна от GL78 на нед юни 26, 2016 2:59 am, променено общо 1 път.
GL78 - специалист
patronkata написа:
И накрая някай може ли да ми каже какво да правя. Между другото проверих има няколко вида мощност на 330 ома резисторите 0,2 или 0,5 вата не съм много сигурен и другите са 1 и нагоре вата. Кой вид да взимам.
На диодите им изпили върха лупата. С резистори няма да стане!
jordanvass - майстор
И как реши, че диодите ще светят при ниско захранване? Недей да ръсиш безполезни съвети, като не ти е ясна материята.
patronkata - напреднал
Табелата не е готова. Чакам светодиодите.
GL78 - специалист
jordanvass написа:
И как реши, че диодите ще светят при ниско захранване? Недей да ръсиш безполезни съвети, като не ти е ясна материята.
Ми познай как. Дали пък да не съм патил :? . Кое напрежение ще търси човека-1 Високото около 14 волта или ниското при изгасен двигател-12.5 волта? Е, разликата е само 2 волта, но какво чак пък толкова? Ми то на диода му трябва само 0.5 разлика, чеда свети със света. Ми то ако ги сметне и за 15 волта......Е, само 3 волта... Моето е идея, не казвам да е така
jordanvass - майстор
GL78 написа:
Дали пък да не съм патил :?
Естествено, че ще патиш. Като не можеш да смяташ резистори... :lol:
При зададените от питащия напрежения (минимално 12,5, максимално 13,2V) и предложената от мен конфигурация 4 диода (по 2V всеки) последователно с гасящ резистор 330 ома, в единия случай диодите ще светят при 16мА ток, а в другия, при най-ниското напрежение, ще светят при 14мА ток. Айде като си толкова вещ и патил по светодиодни теми, кажи дали ще има осезаема разлика в светенето в двата случая. :wink:
Кви напрежения ми смяташ, кви 5 лева? Силата на светене зависи от тока. Той е определящ. Напрежението върху диода е само ориентировъчно. Не можеш да базираш сметките на него.
GL78 - специалист
jordanvass написа:
GL78 написа:
Дали пък да не съм патил :?
Естествено, че ще патиш. Като не можеш да смяташ резистори... :lol:
При зададените от питащия напрежения (минимално 12,5, максимално 13,2V) и предложената от мен конфигурация 4 диода (по 2V всеки) последователно с гасящ резистор 330 ома, в единия случай диодите ще светят при 16мА ток, а в другия, при най-ниското напрежение, ще светят при 14мА ток. Айде като си толкова вещ и патил по светодиодни теми, кажи дали ще има осезаема разлика в светенето в двата случая. :wink:
Кви напрежения ми смяташ, кви 5 лева? Силата на светене зависи от тока. Той е определящ. Напрежението върху диода е само ориентировъчно. Не можеш да базираш сметките на него.
Оффф, какво да смятам I=U/R. Споменах, че това е само идея. В моите сметки смятам до 18mA. Другото е, че напрежението му трябва да е 13.8 до 14.4 волта. Исках да кажа, че при ниски токове яркостта е вече различна. Включи си 10 диода,но на по-ниско напрежение и ще видиш. Не се впрягай толкоз- нищо лично към теб. Чули сме за VA- характеристика и нелинейни елементи, но от 10 диода от една партида 3 еднакви няма да намериш. О, и аз съм питал и затова още диод не съм горил (само VQA13 ма той за какво ли ми е, а имам още).
jordanvass - майстор
Трябваше вече да си стоплил, че тук говорим за последователно свързани диоди, а не в паралел, както явно ти си сглупил да направиш. На първата страница съм показал и примерна схема. В този случай за всички диоди е осигурен един и същ сравнително постоянен работен ток за всички случаи с акумулатора. Няма ситуация, при която диодите да работят с недостатъчен ток. При такова свързване, за разлика от твоето, разликите във волт-амперните характеристики на отделните екземпляри нямат особено значение и всички диоди с гаранция ще светят абсолютно еднакво. Преди категорично да кажеш, че нещо не може да стане, е хубаво да си изясниш за какво въобще говорим. :wink:
GL78 - специалист
Забрави, че са паралелни групи
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Светодиодна табела." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: