Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Имам тераса , на последния етаж от къщата , непокрита с метален парапет !! Имам положена инсталация за контакти и лампи ... Наскоро започна да укъсява !!! При мерене с мултицет между разкачен от връзката към контактите захранващ кабел ми дава връзка на нула към независимия от захранването проводник към контактите . Идентично е и с лампите . Кабелите са положени върху бетоновия праг на терасата от вътрешната страна без да имат допир с металния парапет . След задълбочено мерене и търсене незахранения , без консуматори на него кабел прави връзка с нулата на общата инсталация на къщата дори и при напълно разкачено етажно табло ... Някой срещал ли е такъв проблем , защото мен ме озадачи как два напълно изолирани един от друг кабели , без никква връзка между тях имат връзка отчетена от мултицета . Между захранващия кабел и вече укасилия има 150 - 170 волта ток ... Помогнете ако можете :)
ktamen - специалист
Две или три жила са кабелите? Има ли нещо включено в контактите? Има ли някакви монтирани лампи? Контактите и лампите на един кръг ли са вързани?
Като съдя по текста, който си написал, знанията ти не са достатъчни да се справиш с проблема, дори и с помощ от нета. Най-добре потърси жичкаджия.
Последна промяна от ktamen на нед юли 03, 2016 10:21 pm, променено общо 1 път.
torbalan - Дървен философ
Е, как точно да помогнем?

Откачи захранването към терасата....
FM STEREO - специалист
Нищо не ти се разбира от това което си написал! Формулирай си правилно въпроса! :partyman:
moimoimoi - майстор
обясненията не ти се отдават,прочетох го няколко пъти и нищо не схващам

с колко жила е инсталацията? 2 или 3
лампите и контактите на отделни предпазители ли са?
всъщност предпазителя ли ти изключва?
hidrazin - майстор
:? :? :? Баси. Зае...би. Викни си някой. Иначе имаме желание амаааа...
:partyman:
Инсталацията е двужилна , няма нищо включено !!! Нулата от захранващия кабел има връзка с двете жила на кабела към контакта . Двата кабела галванически нямат връзка помежду си , а кабела на контакта практически е невъзможно да е свързан с нула към която и да е част на къщата !!! Когато таблото е цялостно откачено има връзка с нулата в таблото на долния етаж , а единствения кабел по който би трябвало да има връзка ( захранващия таблото ) е разкачен както от нулевата шина така и от предпазителя . Тъй като аз съм човека който разрешава подобни проблеми това ме озадачи ... Според мен единственото разумно обяснение е неправилно заземен парапет , който е попаднал под удара на гръм и оттам има някакъв пробив и контакт с кабел от долния етаж в близост до арматура ... Звучи невероятно , но и аз съм си карък :-D просто търся второ мнение
hidrazin - майстор
От къде реши че въобще някой е заземил тоя парапет? Та ти нямаш заземителен проводник/шина до втория етаж.
Това с мълнията си мисля да го изключиш. Търси нещо по-тривиално - пирон, свредло, мостов проводник, кабел направо в бетона, мазачи, зидачи, катонаджии ...
:partyman:
ами мисля си го защото сам си я окабелих , знам точно какво съм правил , а заради бездарния фаянсаджия не съм пробивал нищо и всичко е лепено ( лампи и контакти ) Така или иначе въпроса с връзката към нула на долното табло , от кабел който като цяло е разкачен та дори го отрязох на едно място е необяснима ... Работеше безупречно две години и в началото на това лято се появи проблема ... И да предпазителя изключва защото както установих се срещат фаза от таблото на терасата с нула идваща от долния етаж някак си ...
ktamen - специалист
Не отговори на всичките ми въпроси и ме караш да гадая :!:
Нулата е заземена. Твоя откачения кабел явно също има връзка със земята. Най-вероятно през някоя лампа или друг електроуред, свързани към проблемния участък.
Сигурен ли си, че всички краища на кабелите в проблемната част са проверени и на тях няма монтирана някоя лампа или друг електроуред :?: :?: :?:
В случай, че действително няма нищо вързано към тях, значи имаш мокра разклонителна кутия, или пирон или нещо от този сорт.
Ако действително искаш помощ, недей да бъдеш пестелив с отговорите. Начертай цялата схема на проблемният участък, направи снимки на цялата тераса, там където вървят кабелите и където са излазите и разклонителните кутии.
Не знам колко са замазани жиците, но предполагам, че човек с мултицет, който знае как да го използва ще намери проблема (ако изобщо има проблем) за 15 минути. Още веднъж си помисли, дали да не повикаш майстор.

Тема "Голям проблем !!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: