• 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
jordanvass - майстор
estorm написа:
На мен 1м ми осветява идеално 19м2
Как ви стига толкова малко светлина? Аз сигурно съм сляп. Горе-долу на толкова голяма стая имам на тавана квадрат 2,50 х 2,50 общо 10 метра с 300 диода 5050 и пак ми е тъмно. Хем лентите са захранени във всеки ъгъл и пак не свети колкото ми се иска. Не мога да си представя с 1м лента колко ще ми е светло и се учудвам, че ти стига.
brad4edat - специалист
jordanvass написа:
estorm написа:
На мен 1м ми осветява идеално 19м2
Как ви стига толкова малко светлина? Аз сигурно съм сляп. Горе-долу на толкова голяма стая имам на тавана квадрат 2,50 х 2,50 общо 10 метра с 300 диода 5050 и пак ми е тъмно. Хем лентите са захранени във всеки ъгъл и пак не свети колкото ми се иска. Не мога да си представя с 1м лента колко ще ми е светло и се учудвам, че ти стига.
2835 лента е по-ярка от 5050. Много си зависи и от цветовете в стаята, мебелировката, как е насочена светлината и така! И разбира се си зависи и от това на всеки човек, колко му е достатъчно светло според неговите си усещания :-D
:)
Lisko - майстор
Тва ми е тъй да се каже "мъжката" стая. Размерите са 220х440см, но дължината не е важна, щото това е колкото да ми освети тезгяха, който е в дъното (успоредно на късата стена). Иначе на тавана има 2 луминисцентни тръби по 120см всяка, (успоредно на дългата стена) но когато работя на тезгяха, ми се падат зад гърба и не е достатъчно. Докато тази новата придобивка осветява специално при работа на тезгяха. Досега ползвах настолна лампа с рефлеторна крушка, но взе да ми писва да я местя насам натам по тезгяха.

Ако си в средата на стаята и гледаш право към лентата, в очите ти не попада почти никаква директна светлина, поради ъгъла. Ако си застанал до тезгяха и погледнеш нагоре - тогава да - кофти е, но защо да гледам нагоре ;-)
А, май съм забравил да напиша, но то се вижда от снимката - лентата ми е 120 диода на метър - ценово излиза по-изгодно от 60 диода. Така че грубо имам 2 х 1.80 х 120 = 432 диода монтирани. Захранвам с импулсно захранване 4.5А (бившо за монитор или принтер - де да знам точно) на което меря 12.1 волта в натоварено положение. Тока също го мерих, но от край време подозирам, че уреда ми не мери тоци правилно та няма да го казвам.

Интересен факт- може би поради конвекцията - преди да я окача да виси, пробвах колко ще грее, включвайки я на тезгяха - с летвата отдолу а диодите гледащи нагоре - тогава грееше по-малко отколкото сега когато диодите сочат надолу.
nbr - специалист
Ако грее, можеш да отделиш шината от дървото с няколко мм. Готино е за работно място. И аз направих подобно осветление за малка работна маса в мазето
edemy2001 - специалист
Lisko написа:
...
Интересен факт- може би поради конвекцията - преди да я окача да виси, пробвах колко ще грее, включвайки я на тезгяха - с летвата отдолу а диодите гледащи нагоре - тогава грееше по-малко отколкото сега когато диодите сочат надолу.
Сложи няколко шайби между летвата и алуминиевата планка. 3 мм. разстояние е достатъчно за да се подобри охлаждането. Дървото е лош проводник на топлината и на практика губиш охладителна площ равна на площтта с която дървото се опира в алуминия!!!
ivan_v - специалист
Lisko написа:
... Чудя се следното
1. Дали да слагам третото парче - почти съм решил да не го слагам
2. Дали да не захраня лентите в средата - така ще има само 90см във всяка посока от точката на захранване. ..
1. Повече на брой диоди консумиращи същата мощност ще отдават повече светлина =>по-малко греене=>повече живот.
https://www.youtube.com/watch?v=xrh6KfmVUM8
https://www.youtube.com/watch?v=vSuNS4k6Lls
2. Максимален баланс, независимо от дължината се получава при насрещно свързване + в единия край и - в другия.
NeoBoss - специалист
И аз да се включа в темата. Поръчах си 30w led chip със захранване и няколко радиаторчета уж за 50w . Но след като вързах всичко много греят, след 4 часа работа неможеш да го държиш в ръка. Добавих още един радиатор от PC ... същатата работа. Захранването на диотиде е 35v , 900mA .
За първи път работя с такива диоди, и незнам колко топли трябва да са. Но тъй ли иначе ми идват ярки , искам да ги ползвам са осветление на двора. Има ли някаква схема с която, да намаля светлината с 5-10% , тъкмо да сваля малко и температурата
hidrazin - майстор
Димер, ако захранването позволява димиране де.
Иначе си търсиш друг драйвер (захранване) за 700, 800 mA.
А в някои случаи и ако си в час, е възможно самия драйвер който имаш да се "барне" и да му се намали тока.
:partyman:
NeoBoss - специалист
http://www.ebay.com/itm/10W-50W-High-Po ... YrFaEgoJKw

това е целия драйвер, ако можеш да кажеш кое да му се барне...
и да питам колко нормално трябва да загряват , защото навсякъде където съм видял крушки от по 4 или 5 диода , всичките са парели на пипане . Само тези с малките диоди тип лед лента стоят хладни.
hidrazin - майстор
Така няма как да ти кажа какво да му се "барне".
Гледаш какъв е чипа , сваляш му описанието и гледаш къде и как следи тока в изхода.
Предполагам следи пада в някой резистор.
После подменяш резистора с подходяща стойност.
Иначе гледам има двайвери по 20W със същото изходно напрежения но ток 600mA.
Ще свети като 20W. Все пак е някакво решение.
:partyman:
  • 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: