Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vgeorgiev - специалист
Нещо и от мен.
Прикачен файл:
IMG_20160619_190009.jpg
nikolson - майстор
vgeorgiev написа:
Нещо и от мен.
Дали има "утвърден стандарт" на какъв период трябва да се сменя найлоновия маркуч?
Avas_co - майстор
mironcho написа:
Не е по темата (отнася се за КИПиА), но за синята жица - преди време колеги присъединяваха кабели от трансмитери и разни други датчици към шкаф с PLC и като почнаха тестове се оказа, че почти нищо не работи. Грешката беше, че без да погледнат схемите нашите вързали черния за плюс, а синия за минус, както бих направил и аз. Падна голям спор, че чертежите са грешни, обаче накрая някой изрови западен стандарт по който за сигнални вериги синия трябва да е '+', а черния '-'. :?
То, последно време си е като стандарт за ниско напрежение ( особенно по китайски изпълнения) черната да е GND, но аз поне все си мисля, че навсякъде плюса е червен.
Може и тук да е било, но все се хиля, като ми дойде на ум как някой избухна- " Абе, едно време да не би, да е било стандарт- фаза на синята жица и ключовете да прекъсват нулата ? "
valentino76bs - майстор
Как го измислили хората!Не бях виждал!
Прикачен файл:
DSC_0303.jpg
DSC_0303.jpg (26.46 KиБ) Видяна 1928 пъти
Лаци - помощник
Прикачен файл:
DSC04128.JPG
Единственият контакт който селския жичкаджия се е опитал да „занули“ :rolleyes:
valentino76bs - майстор
Бях споменал преди време за един безсмъртен бойлер,та днес му сменях фланеца ,че прокапал от тръбичката :(
Оказа се ,че от както са се настанили/1968г/ хората/понеже ми са роднини/ в апартамента ,бойлера е в он лайн режим!Аз лично съм му сменял ел. частта но балона е здрав. От какъв метал е направено това чудо бе....баси!
Прикачен файл:
DSC_0317.jpg
Прикачен файл:
DSC_0312.jpg
Прикачен файл:
DSC_0310.jpg
Прикачен файл:
DSC_0309.jpg
Тони Ст. - специалист
Тези бойлери на "Елпром"-Варна бяха с живачен прекъсвач и два нагревателя със 3 степени.
vgeorgiev - специалист
Все още имаме такъв. Горе долу е набор на този от снимките. Помислих, че е с неръждаем водосъдържател, но не е :)
PCL82 - майстор
Това май е вторият модел български бойлери на ЕЛПРОМ-Варна. Първият може да го намерите на сайта "Сандъците". Лично го продадах на колекционера. Казанът е от 3мм яко поцинкована ламарина и още е здрав след 30 години работа. Термостатът е живачен. Пластинките притискащи нагревателите и шпилките на клемите са никелирани.

В момента имам в експлоатация бойлер от втория модел (като този от горнатите снимки). Преправен е с неръждаем казан от 2мм неръждавейка, неръждаем фланец 1+2кВт нагревател и изолация стъклена вата, дебела над 5см. Загрява за 1:30-2часа и държи температура годна къпане до 3 дни. След подмяна на електриката и фланеца е в експлоатация и днес от 1970г. Старият фланец беше поцинкован и беше се пробил на тръбичката.

Сетих се за една картина "Саксофонист в банята" http://въпреки.com/post/139166822771/%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B2-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D1%88%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B8%D1%86%D0%BE%D0%B2-%D0%B2-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0
на Сашо Стоицов с такъв бойлер.
Последна промяна от PCL82 на вт юли 05, 2016 4:00 pm, променено общо 1 път.
lov - майстор
За такъв същия съм писал тука във форума пак монтиран тези години че и по рано.Не мога да си спомня точно модела а и колегата вероятно е прав. То всъщност и в къщи беше някакъв такъв, други на пазара не е имало. Нагревателя сух тип в едни цилиндрични керамични тела с диаметър около 35мм И както каза колегата с живачен прекъсвач на терморегулатора. Та последния го свали един комшия преди няколко години защото му отказах да му навивам нови нагреватели от кантал. Не ми се разправяше да му диря нови изолатори балона не беше протекъл все още само дето външния вид беше заминал та и това натделя.
А защо е издържал толкова ?
Въпроса е е лесен за отговор. Дебелината на ламарината е някъде около 3,5 мм че да е е и повече. Моя съм го разрязал на две да си направя поилка за кучетата та мога да го измеря. А според баща ми който цял живот се е занимавал с галванични покрития е правено горещо поцинковане при което слоя отложен цинк е доста по дебел и по качествен. Технологията е следната целия балон се потапя във вана с разтопен цинк и там няма не иска да залепне ако някъде не е било добре обезмаслено или почистено. При електрохимичното наслояване на цинка винаги съществува опасност някъде слоя да не е достатъчно дебел и качествен. А пък като се икономиса малко от горе става колкото да придобие търговски вид. :)

Тема "ЕЛ. АБСУРДИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: