Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alex_serviz - специалист
Аз пък до сега не съм чул никой да се е върнал от пелетна горелка към кюмюра, хеле пък от Грейко! Та това упражнение за мен е напълно безмислено.
filmatoplo - майстор
Няма смисъл от импровизации ,вратичката купена от Грейко ви спестява мн ,приемете го като задължителна добавка към монтажа на горелката .Колко ще спестиш 90-100 лв.До сега почти всички хора са го разбирали това и не сме рязали старата врата .Правил съм го мн пъти и аз преди появата на готовото решение .Ами представете си монтаж на 110 км разстояние Приморско -Карнобат ,кога ще има време за всичко - път ,монтаж,тестове .Понеже съм пристрастен ме извинете че нещата ги гледам като монтажник. Ако някой сам си го направи на своя котел -съгласен съм ,това пасва на форума .
lz2skt - специалист
Ами понякога налага се...и на мен не ми се занимава с дърва и въглища ,но ето мин. зима получих наследство наколко кубика дърва...тази година пък цигани ни почнаха наследствената гора и се наложи да я режем и ще си ги изгоря дървата.Много ясно, че един монтажник няма да прави подобни неща и за него подобни неща са напълно безсмислени,но всеки си гледа от неговата камбанария и скача според джоба си.Това,че съм отделил 15-20 мин . работа и съм си спестил 100лв за мен си струва.... :)
andy_forresite - майстор
alex_serviz написа:
Аз пък до сега не съм чул никой да се е върнал от пелетна горелка към кюмюра, хеле пък от Грейко! Та това упражнение за мен е напълно безмислено.
Всъщност има смисъл в това - може ли човек да си го позволи, няма да зарежда дърва, а пелети. Който не може да си го позволи - купува дърва (и кюмюр за цвят).

Да приемем, че 3 кубика изсъхнали 1,5 год. дърва с 20% влажност се равняват на 1 тон пелети като оползотворена наистина топлинна енергия. Или 1700-1800 кг дърва се изправят срещу 1000 кг пелети. Кубик дърва при мен е 70 лева с нарязването, а пелетите са по 360.
3 кубика х 70 лв = 210 лв ---> 210<360
1,8 т дърва х 3500 квч х 0,70 = 4410 квч оползотворена топлинна енергия. Пелетите определено не са по повече от 4200-4300 квч с включено КПД. Даже при присадените горелки дали има и 4. В същото време дърво бук, дъб и габър са по доста над 3500 квч при 20% влажност, така че сравнението дори може да не е чак 3:1, но да го оставим така.
Преди време ми казаха за една жена, която си връща котела на твърдо.
Отказването от пелетите става тихомълком. Не познавам много хора, които ще си признаят как са се минАли. Това е то - няма друга причина за отказване, освен цената :)
С пелети може да е и по-евтино (напр. ползване на въглища по 370-380 лв/т и сега слънчоглед по 150 лв/т, а дърва колкото за запалване), но това е рядкост.
kalin72 - майстор
Аз си мисля, че хората, отказващи се от пелетите, го правят, защото системите им не са направени както трябва, и изолацията на жилищата им куца. Цената на пелетите се избива със 100%-та автоматизация и спокойния сън, както и спо-малкото хамалогия.
Но на много хора им се вижда скъпо да преправят системата си, и това е резултата - пелетите били скъпо за отопление гориво...всъщност, ще видя тази зима как ще е при мен, и ще докладвам :)
lz2skt - специалист
Никой не говори за отказване от пелетите..... но ако цената на слънчогледовите стигне дървесните ще се замисля.Аз лично се родих на пелети .Много съм доволен от Грейкото ..е лиших се от много неща за да я купим.....Говорим за частични смени на горивото при необходимост или неволя.
filmatoplo - майстор
Не се обосновах достатъчно ,и заради това че да се запази старата врата непокътната - клиентите избират да си купят друга която е почти оригинална .За връщане на дърва или въглища от пелети - това ми изглежда лудост ,поне в случаите в които аз съм наблюдавал ,тоест как мръсното и черно котелно заблестява и изчезва миризмата мизерията минавайки на пелети.Никой не би се върнал ,все повече стават желаещите да се отърват от дървата и особено въглищата.тоест до няколко години ще ги забранят .Аз лично пробвах една зима на пелети изгорих 2,5 тона ,но в неавтоматично приспособление,естествено това е опасно от към пожар ,след покупка на оригинална пелетна камина Грейко отново ще съм на пелети.
gnt69 - майстор
filmatoplo написа:
,след покупка на оригинална пелетна камина Грейко отново ще съм на пелети.
Ама произведоха ли я. :partyman:
bai_bradyra - специалист
Ще видим ли почистващото устройство за котела? Лазар ни подпали и млъкна :-D

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: