От мобилни телефони до цифрови камери
a.spiridonov - напреднал
Здравейте,
заглавието е малко странно, но подсказва идеята която се мъча да реализирам.
Детето расте, да е живо и здраво, но започва да любопитства и да пипа на всякъде.
Печката за съжаление небиде подмината, и успя да включи един котлон, слава богу го видях своевременно.
Както и да е. Замислих се за газовите печки, и как там е реализирана невъзможността да пуснеш газта без да си я запалил.
Чудя се не може ли да се реализира нещо подобно и на електрическа печка.
Като изключа варианта с ел. ключ или щепсел, защото, не че не е просто и лесно, но съществува вариант да се забрави да се изключи.
Мисля си за някакво токово реле със самозадръжка и бутон за първоначално включване. Проблема ми е, че печката е с керамичен плот
а там котлоните са с би-метални терморегулатори, и се включват и изключват постоянно за да се регулира мощмостта.
Кажете идея за някакво просто реле със задръжка, което да не изключва веднага при отпадане на тока през веригата.
Аз се сетих за реле за стълбищно осветление, като извода за бутоните е веднъж свързан към бутона за "първоначален пуск",
и втори път, към някакъв токов датчик - рид ампула с няколко навивки на фазовия проводник, или датчик на хол.... де да знам - кажете идеи :?
Тони Ст. - специалист
Някакъв елементарен прекъсвач,който да подава захранване към печката и една лампа над нея. така няма да се забравя.Другото-токово реле със закъснение,но е доста по-сложно.
preslav - майстор
За мен най-простото решение е ключ за бойлер някъде около и над печката - решаваш да готвиш включваш ключа, светва лампата, че е включен и готвиш, свършваш си работата и ти става навик като изключиш котлона да изключиш и ключа за бойлер - сещам се, че има и такива със стандартен извод за включване на щепсел. Вярно е, че има и такива домакини, които като си го вкарат не се сещат да го изкарат, но това си е вече отговорност на възрастния, а не на детето - аз не бих забравил да изключа ключа като знам за какво иде реч. Има и още един вариант - сирена ако се включи котлона, тръгнах да го пиша на майтап, но в същност можеш да сложиш сирена, която да нулираш когато си включил котлона умишлено, а ако го включиш неволно или някой друг се намеси сирената ще реве докато не я нулираш или изключиш котона (уреда) - после ще трябва да научиш жена си да не готви посред нощ.
Дано съм ти бил полезен - има безброй варианти на ключове за бойлер с външен монтаж, две дупки, два дюбела и подходящо място (да ти вади очите).
a.spiridonov - напреднал
simplex написа:
Не разбирам какво искате да направите. Електрическата печка има ли захранване - работи. Няма ли - не работи. Няма нищо общо с газта. И при газовите печки според вас как се пуска газта, че да може да се запали от вас, ако не я пуска, преди да бъде запалена(къде, в бутилката може би?)
Като толкова искате да спирате нещо, сложете секретен превключвател, има модели по 20А, които стигат за печка Раховец или друга подобна малка готварска. А според мен просто си наглеждайте детето, защото ако не там, утре ще бръкне с вилица или пирон в контакта, като го оставяте без надзор. Или в телевизора с тел.
Та, секретният превключвател иска ключ и не може да бъде включен тока във веригата, в която е поставен, докато не се отключи с ключа, та да се завърти на позиция "включено"
simplex, Благодаря за включването Ви в темата. За съжаление съм имал възможността да се запозная с начина на включване само на 2 газови печки, и при тях ми направи впечетление, че газта се пуска само, когато "ключа" се натисне и завърти, при което се включва и запалката, и трябва да се задържи така няколко секунди след запалване, иначе газта спира. Ако просто завъртиш "ключа" - нищо не се случва.
Иначе за наблюдението на детето сте прав, но все пак на човек му се налага и да отиде до тоалетната или да свърши някаква работа извън кухнята.
По темата за ключа: да мога да сложа всякакъв ключ, дори не е задължително да е секретен, достатъчно е да е извън обсега на детето.
Замислил съм не много сложна схема, на "релето със самозадръжка" за да е "дуракоустойчиво", но ще се радвам на още различни споделени идеи в различни насоки. Винаги няколко ума работят по-добре от един.
shadow__01 - майстор
Много сложни неща мислите, после да се чуди жената как да включи печката ако се повреди нещо.
Най-простото решение е ключ-бутон и контактор/реле.
Последна промяна от shadow__01 на чет юли 07, 2016 9:59 pm, променено общо 1 път.
p.v.x - майстор
Идеята за обезопазсител е добра , но изисква време.На първо време монтирай - Предпазител за готварска печка.
След това дискутирайте метода за изработка на устройство , в стил Направи сам - Умна гот. печка. :rock:

Прикачен файл

99.jpg
99.jpg (34.24 KиБ) Видяна 1602 пъти
preslav - майстор
Дядо ми (не баща ми), дядо ми, когато беше се усетил, че започва да забравя си беше сложил таймер, каквото и да включиш ще работи най-много час, после добавяш още час ако ти трябва и така докато опечеш пържолите. Всяка домакиня ходи периодично да наглежда манджата си, винаги може да добави минути или да изключи таймера, респективно печката с едно червено бутонче. Говоря за 50те години на миналия век - сега таймери да искаш по 15-20 лв. Адмирирам загрижеността ти за здравето и безопасността на детето, не мисля, че 15-20 лв. са проблем в името на такава кауза!
a.spiridonov - напреднал
preslav :prayer: Идеята със таймера ми хареса супер много. Поразрових се, и намерих на пазара таймерчета, които могат да се програмират доста елементарно и така ще си реша проблема, че даже ще имам и допълнителна екстра против забравяне :-D
Duke_BG - специалист
вземи един механичен таймер от микровълнова
ама ще трябва и да му сложиш и някое реле или 25 А контактор че микровълновите са с по-малка мощност

Тема "Обезопасител за готварска печка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: