Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zz_stefanov - майстор
Ми най прясното ми е като сменях сензора за движение на осветлението на тунела между две сгради. Изключих всички предпазители в прилежащото табло и започнах работа. Бях на дървена стълба. Почнах да усещам напрежението докато оправях кабелите за да ги напъхам в клемата. Оказа се, че съм забравил, че тая верига е към таблото на другата сграда. Беше много слънчево и фазомера не вършеше никаква работа, а друго нямах в момента. :)
Последна промяна от zz_stefanov на чет юли 07, 2016 9:13 pm, променено общо 1 път.
fox_vt - майстор
Скоро не ме е прал тока но инак като дете при вкарване на една жица едновременно в двете дупки на контакта нещо в мен се промени :lol: .Иначе най сериозното "удряне" беше като ученик -на село имахме самоделен компресор от компресор на зил който се включваше с контактор от ония черните кутии българските.Но пусковия бутон някъде беше отлетял и като класика в жанра се пускаше със една малка отвертка с която се натискаше еластичната пластина вътре през дупката на бутона.И ще го пускам аз хванал съм се с едната ръка за дръжката на ресивъра на компресора а с другата отвертката,но понеже е малка показалеца ми на металната част.Доста готин електрошок от дясната ръка през гърдите към лявата ръка,добре че електромотора извади по ниско съпротивление че да ме пусне :lol: .
gogyto - специалист
Мен доста пъти ме е праскал, най последния случай беше като сменях ключ за осветлението на стълбището във входа като му затягах клемите не съобразих и пуснах пръст по отвертката и тя ми го върна :lol: , преди това в банята като се протегнах за хавлията и се хванах за касата на вратата в която имаше вграден ключ да светва вътре като обърнеш ключа и се заключи :rolleyes: .
Другите са доста стари премеждия , чак не ги помня ама поне 5-6 пъти съм се сблъсквал с товарния влак)))
:weedman:
p.v.x - майстор
То тука има един колега , който постоянно го пере тока , особено като сменя крушката. :-D
DundyTheCroc - майстор
Последно много отдавна, реших да пуша един фас и да проверя как дърпа абсорбатора в току що монтираната кухня и два метра назад. Майсторчетата вместо да занулят взели, че офазили корпуса му...
Иначе кухнята още не е мръднала, явно от дърво разбират, ма жица да не пипат :-D
Gnus - специалист
Замазвам с гипс една дупка в банята на тъстовете и през шпаклата усещам познатите "вибрации". Оказа се, че мостовакът за крушката е зазидан директно в стената, снаден и не на 100% изолиран...
EDI - майстор
Преди близо 30 години работих в една общинска фирма в Ямбол - развойно звено, проектирахме и направихме промишлена гама озонатори за питейна вода /всичко обаче го затри демокрацията/.Та, захранването на разрядните тръби беше към 12 киловолта, 7 или 9 милимапера, накъде там, до колкото помня.Бяхме направили корпуса и автоматиката, закачихме захранването външно, пуснахме озонатора да правим пробите за полученото количество озон.Без да ща си наврях ръката между захранващите кабели, които бяха отвън :? и като ме тресна, бая време после ръката ми не беше моя.Това ми е единствения случай и имам кристален спомен. :lol:
lov - майстор
Дребни претръсквания нещо редовно но случая който няма да забравя е една полска пералня за която писах на скоро. Таблата двуетажни, в долния шкаф пневматиката а горе електриката. За да пипаш нещо ти трябва да си се качил на нещо и всъщност те това нещо ме спаси. Горната врата на таблото се отваря вертикално и е с подпорка като капак на автомобил. Ръката ми вътре не помня както точно съм правил вече но подпорката се откачи и капака я натисна вътре на клемите на един контактор. После и аз като колегата няколко месеца все едно нямах ръка. Слава богу минах метър и се оправих.
vandu - специалист
Както се казва: "Да чукна на дърво", скоро не ме е удрял ток. Но миналата година един инцидент ми изправи косата. С двигател -генераторна група ще задвижваме 6Kv двигател 100А. В момента в който развъртяхме двигателя, другия който върти генератора се запали ( това става пред очите на клиентите). Спираме всички напрежения и възбуждане, но машините още не спрели да се въртят почваме да разкачваме захранващите кабели. Първия като го дръпнах (след уверение от стар колега че е безопасно) искра и лек гърмеж [-X :axe:
ПС: Иначе от старите мегери редовни си ни тресеше.

Тема "Опитах се да светна като крушка - кой, как го е удрял тока" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: