Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Avas_co - майстор
vandu написа:
Както се казва: "Да чукна на дърво", скоро не ме е удрял ток. Но миналата година един инцидент ми изправи косата. С двигател -генераторна група ще задвижваме 6Kv двигател 100А. В момента в който развъртяхме двигателя, другия който върти генератора се запали ( това става пред очите на клиентите). Спираме всички напрежения и възбуждане, но машините още не спрели да се въртят почваме да разкачваме захранващите кабели. Първия като го дръпнах (след уверение от стар колега че е безопасно) искра и лек гърмеж [-X :axe:
ПС: Иначе от старите мегери редовни си ни тресеше.
Колега за Вард-Леонардова група ли говориш ?
Ако да, за какво все още се ползва тоя архаизъм ?
По темата, и мен си ме треска редовно тая гад и то май от дете.
Първия ми допир е мисля 4-5 годишен ( още го помня, че толкова бой ядох после, че ...), баща ми ремонтира контакт и съответно и аз решавам да правя ремонт, от къде съм докопъл отверка не знам, но ... бъркам си аз в контакта и явно съм нацелил фазата и съм я допрял на занулителното перо и ... дали ме е ударил не помня, ма боя после ...
Последно май ме би някакво 120 VAC, много ми е болезнен.
Имам и два бая брутални случая.
Единия път сменях една разширителна платка на едно испанско извращение, на което яко бяха пестили от предпазители.
Та бутнах си аз предпазителите без един, че от там ми минаваше осветлението.
Махам букси, махам платка, слагам нова и почвам да намествам някакви кабели, а тая гад е навряна в една мижава тенекиена кутия и в нея влизат сумати двойно изолирани кабели с негоряща изолация и както си намествах като ме шибна и си стоя и се чудя- " Абе ток ме би, що ми тече кръв от ръката ? "
А, то като ме е шибнал гада и аз при дърпането съм си разпрал пръстите на гадната тенекия, пак малкия, два шева, малко белези и нищо сериозно.
В другия случай, в една кошмарна времянка един мост се стопил и аз решавам да го подменя, че нещо и ... в София бяха едни снегове и води ( няма да взимам обекти повече в тоя гаден за работа град), та обувките ми мокри, аз бутам предпазителя и почвам да си действам и като ме извъртя се озовах на земята, някоя гад го беше вързал на входа тоя мост и...
Питам колегата- "Тая гад дълго май ме би ?", а той- "А, не, ти докато кажеш "И" и беше на земята".
Та от тогава съм си се научил, че трябва да премеря дали няма захранване, нищо, че съм бутнал предпазителя.
vandu - специалист
За пръв път чувам за вард-леонардова група, но мисля че е същото в даскалото и в работата им викаха двигател-генераторна група (генератор задвижван от синхронен двигател.). В архаично предприятие се работи с архаични машини, иначе имаше и индукционни генератори, но те бяха по-маломощни, а новите технологии не знам какви са.
Avas_co - майстор
vandu написа:
За пръв път чувам за вард-леонардова група, но мисля че е същото в даскалото и в работата им викаха двигател-генераторна група (генератор задвижван от синхронен двигател.). В архаично предприятие се работи с архаични машини, иначе имаше и индукционни генератори, но те бяха по-маломощни, а новите технологии не знам какви са.
Новите технологии са май вече не толкова нови - двигател управляван от честотен регулатор.
Като знам какви загуби има в това нещо и ... само от спестената ел. енергия, за кратко ще се изплати инвестицията по модернизацията.
vandu - специалист
В кое има големи загуби ? И какъв е смисъла от честотен регулатор за 6Kv, като синхронния двигател си върши работа.
Avas_co - майстор
vandu написа:
В кое има големи загуби ? И какъв е смисъла от честотен регулатор за 6Kv, като синхронния двигател си върши работа.
Уф, май и днес ме е напекло слънцето.
Andri01 - майстор
Леонардова група: асинхронен двигател-постояннотоков генератор. Напрежението на DC генератора се регулира с възбуждането и от там оборотите на изпълнителните двигатели. Има и друго,доста интересно и малко по сложно решение-два DC генератора в едно тяло-един статор и един ротор,128 ламели с по 4 четки и се управляват самостоятелно. Японска му работа :)
djpatzo - специалист
Мен понеже "не ме е страх от тока" :D :D :D си поставям нови контакти без да спирам напрежението. Доста често проверявам и кое е фазата с голи ръце, но това се случи след като преди години бях се хванал за фаза и нула 220 V :D :D :D Някак сега по-слабо ме бие, все едно да оближеш с език 9V батерия :D :D :D
EDI - майстор
Нормално, имаш високо съпротивление, баща ми е същия.
fikata - майстор
Темата
Опитах се да светна като крушка - кой, как го е удрял тока
по необясними причини тази тема направи остър завой към Леонардовата група/двигател-генератор/
Очаквам пък някой да сподели опит с двигател Шраге- Рихтер :-D
bat_danio - специалист
Аз също като колегата съм с високо съпротивление (суха кожа на ръцете) и попринцип тока ми е приятел , но помня 2 случея където ме е перкало неприятно, крайно неприятно.
1. Извършвам монтаж на нещо си на метален обитаем фургон и при пробиването ме бъцка леко ама това е било само предупреждението..( после се установи , някаф идиот зафазил целия фургон, който е поставен на дървени трупчета спрямо земята, добре че е с пластмасова ламперия и ламинатвътре та обитателя си нямаше и хал хабер..) качвам се аз на метална стъба ама с пластмасови накраиници отгоре съответно по стълбата няма напрежение и на покрива гофрирана поцинкована ламарина . Та порязвам се по невнимание на ламарината и през раната ... Звездите ми го говорят - директно предаване наживо :lol: добре че на паднах от стълбата да стане някой сакатлък
2. Тука вече от глупост - помагам на приятел в монтажа на електропастир. Монтираме устроиството свързваме захранването - адаптор като за телефон (5V 500мА) батерия някава за байпас имаше и две жици една се заземява а другата по 200м UTP (естествено от най-евтиния и скапан) към поляната отам по дървени колове по един контур 2000-3000м нещо като сезал с метална нишка.... и след цял ден пек набиване на колкове и омотаване с сезал с метална вложка... мозака ми прегрял и решаваме да проверим работи ли тая анджаклама. Включваме и започва да се пълни една светодиодна стълбица ,стига до края и започва отначало тва го прави бързо с високамчестотта . И авера вика и са кво работи ли и аз за пръв път се зблъсквам с такова нещо и викам ми да проверим то тва като го гледам трафче няма сташно и пипам с рука активния край и нищо ..... ми време е да прочетем оказанието за есплоатация и там пише степен 1... степен ...2 за еди си кво...степен 6... превключваме на 6(кво ще се лигавим) и сега вече се пълни скалата от диоди по-бавно и пак почва от начало .... и по схемата се пипам аз глупака за активния край и 3-4 сек нищо и като стигна докрая скалата и имах близка среща от 3-ти вид с Зевс.. разбираи черен екран и светкавица се вижда само.. и аз на метър от там се оцеферих след 2-3 сек и викам безапелационо са вече работи.... :lol: ами нали знаете акъл глава затрива...

Тема "Опитах се да светна като крушка - кой, как го е удрял тока" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: