vandu написа:Както се казва: "Да чукна на дърво", скоро не ме е удрял ток. Но миналата година един инцидент ми изправи косата. С двигател -генераторна група ще задвижваме 6Kv двигател 100А. В момента в който развъртяхме двигателя, другия който върти генератора се запали ( това става пред очите на клиентите). Спираме всички напрежения и възбуждане, но машините още не спрели да се въртят почваме да разкачваме захранващите кабели. Първия като го дръпнах (след уверение от стар колега че е безопасно) искра и лек гърмежКолега за Вард-Леонардова група ли говориш ?![]()
ПС: Иначе от старите мегери редовни си ни тресеше.
Ако да, за какво все още се ползва тоя архаизъм ?
По темата, и мен си ме треска редовно тая гад и то май от дете.
Първия ми допир е мисля 4-5 годишен ( още го помня, че толкова бой ядох после, че ...), баща ми ремонтира контакт и съответно и аз решавам да правя ремонт, от къде съм докопъл отверка не знам, но ... бъркам си аз в контакта и явно съм нацелил фазата и съм я допрял на занулителното перо и ... дали ме е ударил не помня, ма боя после ...
Последно май ме би някакво 120 VAC, много ми е болезнен.
Имам и два бая брутални случая.
Единия път сменях една разширителна платка на едно испанско извращение, на което яко бяха пестили от предпазители.
Та бутнах си аз предпазителите без един, че от там ми минаваше осветлението.
Махам букси, махам платка, слагам нова и почвам да намествам някакви кабели, а тая гад е навряна в една мижава тенекиена кутия и в нея влизат сумати двойно изолирани кабели с негоряща изолация и както си намествах като ме шибна и си стоя и се чудя- " Абе ток ме би, що ми тече кръв от ръката ? "
А, то като ме е шибнал гада и аз при дърпането съм си разпрал пръстите на гадната тенекия, пак малкия, два шева, малко белези и нищо сериозно.
В другия случай, в една кошмарна времянка един мост се стопил и аз решавам да го подменя, че нещо и ... в София бяха едни снегове и води ( няма да взимам обекти повече в тоя гаден за работа град), та обувките ми мокри, аз бутам предпазителя и почвам да си действам и като ме извъртя се озовах на земята, някоя гад го беше вързал на входа тоя мост и...
Питам колегата- "Тая гад дълго май ме би ?", а той- "А, не, ти докато кажеш "И" и беше на земята".
Та от тогава съм си се научил, че трябва да премеря дали няма захранване, нищо, че съм бутнал предпазителя.