• 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 44
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
bialk написа:
Точно за това питам, понеже панелът ми не е на чист юг, а на 45 гр. от него (югоизток). При мен фронталното по хоризонтала слънцестоене е точно в 12 часа, а от горната таблица виждам, че максималната радиация (1000 w/m2) е в часовете 13-15 часа. Тогава при мен ъгълът е значително намален, а в 16 часа колекторът вече спира работа.

Очевидно максимален добив при мен не може да се получи, затова искам да пресметна какви са загубите ми с настоящата насоченост. А имате ли идея до каква степен помага призматичното стъкло?

ПС - Географската ширина също си казва думата. Горната графика е за гр.Габрово, докато в графиките за гр.Варна в приложения файл, максималната радиация е в часовете около 12 часа.
От две години си пиша в една тетрадка добивите от моите сл. колектори. Изложениято им е е ЮГ към ЮГОИЗТОК.

Според мен югоизток е благоприятно изложенение. Масово в посоченият период, който следя в следобедните часове има заоблачаванве. Днес 01.06.2016 е типичен пример и потвърждава наблюденията ми.
wenciautoklima - специалист
Един въпрос/ако разрешите/към знаещите.Къщата ми е с двускатен покрив-ориентиран изток/запад.Възможен ли е монтаж на два панела с един бойлер за максимално използване на слънчевата енергия?Как трябва да бъдат свързани/питам като пълен лаик/по между си?Благодаря Ви предварително.
LazarGanev - "Велик майстор"
Оформят се като 2 отделни инсталации с 2 помпи и 2 управления или пък едно по-скъпо управление, с възможности да управлява 2 различни полета
kalin72 - майстор
wenciautoklima написа:
Един въпрос/ако разрешите/към знаещите.Къщата ми е с двускатен покрив-ориентиран изток/запад.Възможен ли е монтаж на два панела с един бойлер за максимално използване на слънчевата енергия?Как трябва да бъдат свързани/питам като пълен лаик/по между си?Благодаря Ви предварително.
Моята къща е такава, панелите ми са на покрива на гаража, насочени юг-югозапад.
Можех и на покрива да ги кача- пак насочени юг-югозапад, но тогава ще трябва да се пробива тук и там, да се прави по-стабилна стойка за панелите...много работа ми се видя, но по-нататък може би ще го направя.
шоп - майстор
Може да подвържеш панелите, както ти каза Лазар с две помпи, можеш и с една, като я комбинираш с два магнет вентила. Можеш и с една помпа и трипътен кран. Избор имаш.

Може да помислиш за варианта вакуумнотръбен колектор с вертикаален монтаж посока изток-запад. Изпробвано е лично от мен и резултатите са отлични.
Жалко, че тази система на ориентация не е разпространена у нас в Бг.
LazarGanev написа:
Оформят се като 2 отделни инсталации с 2 помпи и 2 управления или пък едно по-скъпо управление, с възможности да управлява 2 различни полета
Молбата ми е следната:обяснявай като на хванат от улицата.Ако може и някаква скица.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ето ТУК е описано на стр.30 в ПДФ-а, схема 7
kalin72 - майстор
Ако не ти се занимава с усложняване на системата, удвои (условно казано, предполагам че 60% повече е достатъчно :) количеството нужни панели на западната страна на покрива, и си решаваш проблема.
Andri01 - майстор
Две помпи,два кръга вързани паралелно с 2бр. невъзвратни клапани и един РС. Това е принципно. На място вече подробностите-кранове и вързване на датчиците.
kalin72 написа:
Ако не ти се занимава с усложняване на системата, удвои (условно казано, предполагам че 60% повече е достатъчно :) количеството нужни панели на западната страна на покрива, и си решаваш проблема.
Най лошото е че не разбрах нищо!Поръчал съм си два вакуумнотръбни панела,като единия е с бойлер и доливащо казанче.Съответната арматура-кранове,тръби,изолация.Въпросът ми е -какъв контролер да взема,сонди,магнетвентили,помпа и практическа схема на свързване.Предварително благодаря за оказаното съдействие и се извинявам за незнанието си.
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 44

Тема "Избор на слънчев панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: