Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Здравейте,

преди по-малко от месец закупих стар панелен апартамент 92 квадрата /чиста площ/ и съм се заел с грандиозен ремонт като започнах по етапно.

Също ще отбележа, че апартамента не е външен с разположение: кухня /с малка тераса/ и малка спалня - север, хол и голяма спалня /с обща тераса/ на юг.

За дограма съм се спрял на Кьомерлинг 76мм /с тройно стъкло или двоен стъклопакет (не съм сигурен как се казва)/ и локално парно с камина на пелети с обща мощност от 15,4 кW. като идеята е парното да "захранва" и бойлер както и северната тераса да няма дограма към стаята и да има радиатор и там.

Понеже инсталацията на парното ще се изгради по земята то трябва да се направи и замазка т.е. нивото на апартамента ще се вдигне доста и майсторът за строителните работи препоръча да се направи с фибран и върху него поне 3 см. замазка..

Въпросът ми е следния: тъй като апартамента ще има изолация от всякъде /5 см стиропор от вънка, на северните стени и от вътре 2 см. фибран и на пода/, ще се инвестира в по-качествена дограма, то има ли смисъл да се инвестира в толкова скъпа инсталация за локално парто на пелети..
5kof - специалист
Минимум 10см изолация от вън. И още толкова на таваните. Успех!
5kof написа:
Минимум 10см изолация от вън. И още толкова на таваните. Успех!
Благодаря, но ме вкара в баси размисъла :), а за парното някаква идея ?
Чираче - майстор
Не казваш къде ще разположиш котела и коша за пелети, също и бойлера? Също така предвиди инсталиране на слънчев панел за подгряване на бойлера, който задължително да е вертикален с две серпентини с обем минимум 150 л.
Чираче написа:
Не казваш къде ще разположиш котела и коша за пелети, също и бойлера? Също така предвиди инсталиране на слънчев панел за подгряване на бойлера, който задължително да е вертикален с две серпентини с обем минимум 150 л.
котел няма да е, а печка тип камина и ще е в хола като всичко ще е в нея /бункер, помпа, вентилатори и т.н./. Мястото е ограничено, за бойлера и за това ще е 80л.

Относно слънчев панел...мислех си го, но става сложна... Повече ме интересува при положение, че се инвестира за цялостна изолация и читава дограма дали си заслужава и да се скача на скъпа инсталация за локално парно... Все пак се спестява от към елетроенергия, но пък от друга страна се натоварва от към парното. Конкретно печката по проект /няма да казвам да не правя реклама/ е с минимум консумация от 0.7 кг. на час, теоретично ако работи 12 часа на денонощия консумацията за месец ще е 252 кг. при 400 средно за тон излиза 100лв. на месец минимум разход за отопление.

Плюсове:
- цялостно отопление на жилището
- топла вода без грижи
Минуси:
- при добра изолация няма да ли да дойде много отоплението
- скъпа система
шоп - майстор
Инвестицията в дограма и изолация винаги си заслужава без значение източника на топлина. 92 м2 не са малко и няма да ти е много пелетна камина с 15 кв макс мошност. Според мен обаче си правиш сметки без кръчмар относно разхода на пелети. Всичко зависи от топлозагубите, които са пряко свързани с външната температура и температурата вътре.

Ще има моменти при отрицателни темп. навън и източен бойлер, когато ще работи на макс.

П.П 5 см стиропор са малко, след време ще те е яд както ме е яд и мен.
EDI - майстор
Аз от такъв тип отопление не разбирам, но ще подкрепя колегите за изолацията.
LazarGanev - "Велик майстор"
Искаш да кажеш, че като правиш скъпа изолация, дали има нужда от отопление? Забелязал съм, че тези, които правят най-скъпа изолация, правят и най-скъпи отоплителни инсталации, а тези които нямат изолация или не се топлят въобще, или понякога палят кюмбето и топлят една стая. Не знам защо е така :?
nikolovvd - майстор
LazarGanev написа:
Не знам защо е така :?
Защото икономията е майка на мизерията. :-D
Неее, просто се прави изолация на цяло + пода, може би и тавана понеже е последен таван... освен това офертата за дограмата е около 5500 лв., а офертата за локалното парно е около 12000 лв. И въпросът е дали има смисъл да се инвестира за такова парно или за нещо с по-ниска мощност..

Тема "Общ въпрос за отопление и енергийна ефективност" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: