• 1
  • 2
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
ayouny - помощник
Здравейте!
От доста време се възползвам от съветите Ви, за което Ви Благодаря!
Но днес имам нужда от помощ. Преди години бях чела за капково напояване на цветя с подръчни материали от дома(бутилки от минерална вода и някакви тръбички или маркучета).Някой дали се сеща? Спешно имам нужда от помоща ви - както знаете предстоят отпуски. Предварително Благодаря!
Чаро - Акълия
ми да аз съм го замислил... за петуните по балконите... но го мисля малко по сложно.... голям съд -за разтвор на течна тор , някъде на високо (при мен го мисля на таванското) и система от маркучи до всяка саксия. Един програмируем таймер и ел.задвижка на изхода на съда. трябва да се изчисли (което ще стане по време на самото изпълнение) горе долу еднакъв дебит на всички изходи или според съда на цветето/саксията. Таймера ще отваря задвижката рано сутрин или късно вечер, а може и двете за времето за което се напояват цветята .... и затваря... ти само зареждаш течността...
на мен ми предстой доста напред в времето тая системка .... но съм я обмислил и ще заложа маркучите под външната изолация на къщата.... пък и все пак цветятя ще са външни- при евентуална грешка, няма кво да се наводни
иначе по твоя въпрос най-просто но не и сигурно е с маркуче от абокат/болнична система заедно с джаджата дето намалява стуята, вързана за тубичка... преценяваш колко да капе.... изпробваш известно време под око ... за това се сещам ...малко е рисковано ако цветята са в стая.... може да се понаводни малко :lol: :lol:
rockwall - майстор
1 вариантБутилка от минерална вода 10 литра
Дупка на капачката с големина на маркучето, което ще ползвате за напояването или такава дупка на дъното - по-лесно е с капачката.

<аркучето се запушва в другия край и на местата където ви се падат цветята се пробиват дупчици с игла - по 2-3 дупчици до всяко цвете

две дупчици се пробиват и в горния край на шишето - там където е въздухът

големината на дупчиците всъщност ще реши за колко време ще ви стигне контейнера

СЪЩОТО можете да направите и с кофа за градината, а ако искате да
разчитате и на помощ отгоре можете да сложите кофата под водосточната тръба
Ако имате по-големи саксии можете да сложите направо шишета върху всяка без да се занимавате с маркучи - просто по няколко дупки, за да взимат въздух и по1-2 на дъното за да изтича вода

2 вариант - пълно шише с пробита капачка в която като ФИТИЛ е вкаран вълнен конец - другият край на конеца се заравя в пръстта около цветето. Конецът да не е над 50-60см а съъщо шишето да е над нивото на пръстта

3 вариант
една пълна бутилка вишновка или ракия се носи на съседката и се оставят ключовете или една лейка с по-дълга човка, за да стига до цветята от нейния балкон

Прикачен файл

капково.jpg
капково.jpg (127.19 KиБ) Видяна 13480 пъти
asinka - специалист
cacho написа:
ми да аз съм го замислил... за петуните по балконите... но го мисля малко по сложно.... голям съд -за разтвор на течна тор , някъде на високо (при мен го мисля на таванското) и система от маркучи до всяка саксия. Един програмируем таймер и ел.задвижка на изхода на съда. трябва да се изчисли (което ще стане по време на самото изпълнение) горе долу еднакъв дебит на всички изходи или според съда на цветето/саксията. Таймера ще отваря задвижката рано сутрин или късно вечер, а може и двете за времето за което се напояват цветята .... и затваря... ти само зареждаш течността...
на мен ми предстой доста напред в времето тая системка .... но съм я обмислил и ще заложа маркучите под външната изолация на къщата.... пък и все пак цветятя ще са външни- при евентуална грешка, няма кво да се наводни
иначе по твоя въпрос най-просто но не и сигурно е с маркуче от абокат/болнична система заедно с джаджата дето намалява стуята, вързана за тубичка... преценяваш колко да капе.... изпробваш известно време под око ... за това се сещам ...малко е рисковано ако цветята са в стая.... може да се понаводни малко :lol: :lol:

Малиии, това звучи адски добре!
Ще се радвам да го видя и като снимков материал :)
Иначе съм пробвала и това с бутилките, както и един друг вариант-голям леген за подложка на саксията и пълниш до горе с вода!
Проблемът е, че това спасява ситуацията за 2 дни, максимум 3!

Извод: Комшийкатаааааааааа!!!!!
ayouny - помощник
Много съм щастлива :-D .За съжаление нямам съседка под ръка, в къща съм.Но с бутилките ще пробвам, няма да има време да се правят сложни системи поне за това лято.Защо си мислите, че само 2-3 дни ще имат вода, ако са малки дупчиците не е ли за по- дълго време? Или повече бутилки за по-малко саксийки :?:
asinka - специалист
просто защото е много топло и цветятя бързо ще изпият една бутилка, дори и 3 литрова да е тя.Наистина, пробвай с повечко, че и подложка-леген сложи на по-големите саксии. :razz:
Чаро - Акълия
ако ще слагаш леген може да обърнеш една туба 20-тина лита в него, до саксията , ще се получи ефекта от хранилката за папагалчетата(от клетките едно време) и трябва да стигне за доста време

а тва с идеята.... колко далеч е..... те до тогава сигурно ще модифицират генно цветята - да не се поливат :lol: :lol:
Emerald - модератор
==
Последна промяна от Emerald на вт мар 24, 2009 2:40 am, променено общо 1 път.
inkovsv - специалист
Взимаш маркучета от медицински системи ,които са с малък диаметър,запушваш краишата и правиш малка дупка за да пуска малки капки.По отношение на съдовете за вода,за твоя сигурност взимаш 4-5 туби от мин.вода - 10 литра и правиш батерия-с маркучи потопени до дъното навръзваш последователно всички бутилки и по закона за скачените съдове получаваш 40-50 литра вода,или колкото искаш.
rockwall - майстор
преди 1/2 час пробвах едно нещо, което не описах по-горе и стана супер

Пластмасова бутилка пробита с игла отдолу - не пробиваш капачката а само долу

с капачката регулираш колко въздух да влиза - т.е. колко вода да тече

Ако е на слънце при нагряването ще се увеличава и налягането, а оттам и водата

на цветята ще им хареса :lol:
  • 1
  • 2

Тема "ПРЕДСТОЯТ ОТПУСКИ, А ЦВЕТЯТА?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: