Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Съжалявам за объркването.. В момента съм на квартира и преди около месец закупих стара панелка и докато трае ремонта ще съм на квартира.

Комшиите са добре от към отопление понеже са с малки деца, само под мен незнам понеже и този апартамент е продаден...само знам че са с климатици
nikolovvd - майстор
Трябва да се вземат доста неща под внимание, особено влажният климат в морската столица. От друга страна живият огън и PVC дограмата много не се разбират, т.е. от някъде ще трябва да се осигури приток на въздух, за да може камината да функционира правилно.
LazarGanev - "Велик майстор"
netbull написа:
Неее, просто се прави изолация на цяло + пода, може би и тавана понеже е последен таван... освен това офертата за дограмата е около 5500 лв., а офертата за локалното парно е около 12000 лв. И въпросът е дали има смисъл да се инвестира за такова парно или за нещо с по-ниска мощност..
Каква е това парно за 12000лв за 90м2 апартамент, дай подробности за да ти кажем дали си струва или не. Щото на мен това ми се вижда поне двойно по-скъпо от очакваното. На какво гориво е котела/камината?
LazarGanev написа:
netbull написа:
Неее, просто се прави изолация на цяло + пода, може би и тавана понеже е последен таван... освен това офертата за дограмата е около 5500 лв., а офертата за локалното парно е около 12000 лв. И въпросът е дали има смисъл да се инвестира за такова парно или за нещо с по-ниска мощност..
Каква е това парно за 12000лв за 90м2 апартамент, дай подробности за да ти кажем дали си струва или не. Щото на мен това ми се вижда поне двойно по-скъпо от очакваното. На какво гориво е котела/камината?
От инсталацията само печката /пелети/ е малко над 5000 лв. MCZ. Останалото е радиатори, тръби, труд, тестове и т.н.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами не струва офертата, ама това е мое мнение. Предполагам, че името на фирмата звучи еднакво, независимо от посоката на четене? :cool:
nikolovvd - майстор
netbull, драсни едно лично съобщение на LazarGanev!
Разменете си телефоните и си уредата среща. Утре е Събота. Вземи го закарай да види обекта, ако е свободен и слушай внимателно какво ще ти каже.
Явно си умно момче и ще си направиш правилните изводи и съответно ще вземеш правилните решения.
fbr - майстор
LazarGanev написа:
Забелязал съм, че тези, които правят най-скъпа изолация, правят и най-скъпи отоплителни инсталации, а тези които нямат изолация или не се топлят въобще, или понякога палят кюмбето и топлят една стая. :?
И тези, които се хранят предимно навън, правят най-функционалните кухни.
LazarGanev написа:
Не знам защо е така
Аз знам.
vgeorgiev - специалист
netbull написа:
...
Понеже инсталацията на парното ще се изгради по земята то трябва да се направи и замазка т.е. нивото на апартамента ще се вдигне доста и майсторът за строителните работи препоръча да се направи с фибран и върху него поне 3 см. замазка...
Личното ми мнение е да не го правиш точно това.
Първо - ще намалиш височината на помещенията с 3см.
Второ - ще налееш 9 кубика замаска :rolleyes:

Аз бих се опитал да поизкъртя старата замазка, за да вкарам тръбите вътре.
Помисли си за фитингите. Къде ще се монтират. Не е добре да са в замаската ако използваш Pex-Al-Pex тръби.
idealist - специалист
12 бона са адски много колега ! С 6 000 до 7000 лв ще минеш на газ с малко твоя помощ.

Тема "Общ въпрос за отопление и енергийна ефективност" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: