• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 44
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Andri01 - майстор
бойлера е отделно от СК и ще бъде вътре в къщата ,нали? Ползваш "допълващото казанче" и за втория СК. Схемата по принцип-паралелна. С 2 невъзвратни клапана За контролера и помпата/ ще стане и с една,питай бати Лазар.
wenciautoklima - специалист
Прикачен файл:
img_tools.php.jpeg
img_tools.php.jpeg (12.7 KиБ) Видяна 1560 пъти
Прикачен файл:
7c90d19226urn-gif-250-250-cc-dri-g8nxv3yxj6.gif
7c90d19226urn-gif-250-250-cc-dri-g8nxv3yxj6.gif (24.2 KиБ) Видяна 1560 пъти
Andri01 написа:
бойлера е отделно от СК и ще бъде вътре в къщата ,нали? Ползваш "допълващото казанче" и за втория СК. Схемата по принцип-паралелна. С 2 невъзвратни клапана За контролера и помпата/ ще стане и с една,питай бати Лазар.
Само единият панел има бойлер.Каква е упр.автоматика?Една или две помпи?Какви са клапаните?
Andri01 - майстор
Тука вече питай Л.Ганев! Но струва ми се,че ще е доста трудна работата да се направи системата - ако въобще стане.Просто единия е под налягане/ термосифонен тип/ ,а за другия ти трябва серпентина / циркулационен тип/. Трябва да са еднакви/ според мене/ ,за да ги вържеш в паралел и управляваш. :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Не бих избрал такава комбинация, но щом вече са купени, значи трябва да подвържат и ползват. Начинът е само един - правиш си нормална система с една помпа и едно управление от свободния колектор и свободния бойлер, а термосифонката си я слагаш на покрива и тя си действа самостоятелно. За да ги обединиш, трябва просто двата бойлера да вържеш последователно, като изходът от долния бойлер вържеш на входа на термосифонката. Обратното няма как да стане, понеже термосифонния бойлер няма да издържи на налягането на водопровода. Та ка водата първо ще се загрява в долния бойлер от единия панел, после ще влиза за дозагряване в горния бойлер (термосифонния) и чак тогава ще тръгва към душа. Слагай добра изолация на тръбите след първия бойлер - 13 или 19мм.
Andri01 - майстор
"...Обратното няма как да стане, понеже термосифонния бойлер няма да издържи на налягането на водопровода. Така водата първо ще се загрява в долния бойлер от единия панел, после ще влиза за дозагряване в горния бойлер (термосифонния) и чак тогава ще тръгва към душа..."
Термосифонния не е ли под налягане/ от водопровода?
Mapek - специалист
wenciautoklima написа:
единия е с бойлер и доливащо казанче.
Това май означава, че не е за под налягане :?

Що първо не попита как изобщо може да стане :? Ако можеш да откажеш - побързай (нали по презумпция имаш право една седмица да размишляваш дали да не им го върнеш). При мен изложението е подобно и съм с сложил два колектора - от двете страни. Без помпи, управления, клапани ... Вярно с ниско КПД, но какво от това - на мен ми върши работа без да имам грижи. Ако искаш виж Изображение Мисля, че няма проблем да се реализира и с вакумни колектори (2бр. като твоя) + водосъдържател със серпентина. Със или без помпа(-и), управление и др. ще коментираме ако кажеш, че си отказал тези двата.
Andri01 - майстор
Доливащото казанче е за течноста в тръбите.
шоп - майстор
Не е разумно и рационално да се подвържат последователно панел под налягане и термосифонка. По-топлата вода от двата бойлера ще е изложена на студовете зимата, загубите ще са големи, тръбните пътища по които ще тече ВОДА трябва да се комбинират с ел. подгряващи кабели, което си е също загуба.

Вариантите според мен са следните:

-връщащ термосифонката ако има такава опция

-продаваш термосифонката

-преправяш термосифонката за работа под налягане с монтаж на серпентина в нея

- ако имаш два етажа или две бани си правиш две системи. Термосифонката ще захранва само едната баня например.

Вариант по който може да се помисли, но пак не е най-евтиният и разумният е при последователно свързване първи по веригата да е термосифонката, а след нея да има бустер помпа, която да качва до 2-3 бара.
Andri01 - майстор
"...панел под налягане ..." :?
wenciautoklima - специалист
И двата панела са еднакви.Само единият е с бойлер.Не са под налягане,а с доливане.
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 44

Тема "Избор на слънчев панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: