Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Semiuser - напреднал
Привет! Пиша тази тема, защото съм озадачен от оплакването на съсед, живеещ в апартамента под мен. Двете жилища са различни в план и моята баня се пада едновременно над негова тоалетна и част от коридор. На тавана в коридора му се е образувало мокро петно и мазилката се е подула и напукала. Той твърди, че има теч от банята ми и настоява да го оправя (като дори ме заплашва със съд). Само, че когато отидох да огледам, видях, че няма теч в смисъла на постоянно течаща вода. Не се образуват капки, на мокета нямаше и следа, нито пък мухъл или миризма.

След известно време отидох пак и видях, че той е отстранил компрометираната част от мазилката и се е разкрила бетонната плоча. вижда се тъмно петно, но не личи влага, камо ли пък теч. Разбира се, все отнякъде се е получило всичко това, но не съм сигурен дали е точно от мен. Моята баня е издигната с около 10 см. над плочата, заедно с нея се получават около 25 см. височина на конструкцията, през която се съмнявам, че ако протече вода ще бъде толкова малко, за да повреди мазилка на тавана. При мен със сигурност няма разбити плочки или фуги, щях да забележа. Доколкото мога да преценя на око, сифонът ми се пада над ъгъла на вратата, както е на приложените снимки.

Искам да се изясни произхода на проблема, но честно казано се сблъсквам с такъв за първи път и не знам откъде да започна преди да викам майстори и фирми. Първо: не искам да избягам от отговорност, но не е разумно да се разбива банята ми за скъпи ремонти заради едно петно. Той идваше при мен да огледа миналата година, така че това не е от вчера. Благодаря за вниманието

Прикачен файл

20160711_193943-koridor.jpg

Прикачен файл

20160711_194229-koridor.jpg

Прикачен файл

20160711_194222-koridor.jpg
jekasus - майстор
На водата не и пречи общата дебелина на плочата и замазката, дето намери път, там отива...

И сифона в банята си трябваше да снимаш...
Semiuser - напреднал
Няма проблеми, ето го сифона. Както се вижда, има малко вода около него, но банята не е изсъхнала.

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

1.jpg
infomar
Що не пуснеш малко оцветена в червено или синьо вода в сифона и да видиш дали ще се оцвети петното :? Един ден поливай по 2-3 литра през 2 часа и... чакай резултат. Не знам спиртът дали има по-голяма пробивна способност - да изсипеш 2-3 литра сливова ракийка, и ако долу замирише.. вади мезето. :partyman:
kozl - майстор
Не е разумно да си разбивам банята заради едно петно у съседа :shock:
Мяза на шопска.мисъл :roll:
Най-вероятно теча е от твоя канал. Тече по малко, но постоянно дакато се ползва. Трудно за откриване. Всички тръби са скрити и нищо се не види.
С видеодиагностика може да се провери дали някой дюбел не се е наместил в каналните тръби.
Дори и след разкъртване е възможно причината да не се открие. А и като се разбие, по-добре е да се подмени всичко по канала, па и сифона и хидроизолация да се добави.
Semiuser - напреднал
Какво означава "шопска мисъл"? Не съм от София, с риск да бъда наречен по друг начин. Казвам го, защото на него не му пречи това петно в коридора, защото да се разбие банята и да се направи наново ще струва няколко стотин лева, а може би и между 1-2 к, наред с всички останали неудобства за мен, докато траят ремонтните дейности. Затова давам въпрос, за да видим как може да се направи по-лесно и евтино. Пък ако не може тогава ще мислим за разбиване.
iliya_i - майстор
Semiuser написа:
... на него не му пречи това петно в коридора, защото да се разбие банята и да се направи наново ще струва няколко стотин лева, а може би и между 1-2 к, наред с всички останали неудобства за мен, докато траят ремонтните дейности...
От това, което си показал като снимки, съм на различно мнение дали му пречи или не.
Как реши, че на него трябва да му е много приятно да живее така, а неудобствата са само за теб?
Ако е на твеоя таван дали няма да ти пречи?
Водата стига и до плафона...
Я се постави на негово място и спри да мислиш с г.за си! :axe:
Semiuser - напреднал
Господа, вместо да ми дадете практичен съвет, вие ми давате морален такъв. Самия факт, че изгубих няколко минути от живота си, за да направя снимки у тях и да пусна темата, означава, че работя по въпроса, не е ли така?

И да, мисля, че не му пречи. Щеше да пречи ако капеше вода, ако беше в дневната му, но в коридора не живее никой. Все едно да ти одраскат колата и да кажеш, че ти пречи. Неприятно е, но колата продължава да се движи.

Иначе ми е ясно - ще извикам фирма, която да провери какъв е проблема, но цените са 50-100 лв. Все пак са доста пари, които не намирам на улицата.
Последна промяна от Semiuser на нед юли 17, 2016 8:47 pm, променено общо 1 път.
iliya_i - майстор
Това е проверка за канала:
infomar написа:
Що не пуснеш малко оцветена в червено или синьо вода в сифона и да видиш дали ще се оцвети петното :? Един ден поливай по 2-3 литра през 2 часа и... чакай резултат.
Оцветител за латекс, разтворен в кофа вода.
А как са разположени водопроводите и от какъв материал? Кога са полагани? Мивка? Трябва да се изключат една по една всички възможни причини.
Semiuser написа:
Все едно да ти одраскат колата и да кажеш, че ти пречи.
Ми кажи тогава на този който ти я одраска. И на застрахователят му.
Последна промяна от iliya_i на нед юли 17, 2016 9:00 pm, променено общо 1 път.
Semiuser - напреднал
Както казах в началото, не става дума за постоянен теч. Изглежда избива вода, но много бавно и много малко. Освен това съседа ми каза, че в момента е спряло, а аз не съм променял консумацията си на вода.

Тема "Теч от сифон към съседи?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: