Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте. Имам един доста стабилен шкаф с размери приблизително в80/ш60/д60, който искам да облицовам и да изкарам на терасата. Целта на облицовката е топло и водоустойчивост. Разбира се, не очаквам чудеса относно топлоустойчивостта, просто искам зимата ако сложа течност в шкафа, да не замръзва. Ако изобщо е възможно, разбира се. По-важна ми е водоустойчивостта, за да не се скапе бързо шкафа. Досега не съм се занимавал с нещо подобно и в главата ми се въртят изрязани плоскости XPS, които да закрепя по някакъв начин на шкафа. Не знам самият материал доколко е водоустойчив. Дали има вариант да се боядиса с лак или ще се разяде? Може би с водойстойчив латекс също ще стане? Чудя се и по какъв начин да захвана самите плоскости за гладката повърхност и дали изобщо да използвам такива плоскости или има друг вариант. Нямам намерение да преследвам красиво, а по-скоро здраво изпълнение. Също така искам да сложа и крачета на шкафа, за да може да се отваря вратата му. Какво ще ме посъветвате?
p.v.x - майстор
badsector написа:
Какво ще ме посъветвате?
На първо време , да го снимаш.

Така ще се добие визуална представа за заданието.

На второ време , може да се мисли за външна обработка за влагоустойчивост , и вътрешна обработка за топло-изолиране .

:rock:
lyubohar - майстор
Аз предлагам вместо играчка с неизвестен резултат и средства да си намерите някой стар
повреден хладилник.Изолацията му изолация,боята му боя.
Но не съм сигурен дали няма да замръзват шишетата.
Колкото до течноста-ако е алкохолна няма да замръзва и ще си е студена при нужда.
Успех.
8180 - майстор
badsector написа:
Разбира се, не очаквам чудеса относно топлоустойчивостта, просто искам зимата ако сложа течност в шкафа, да не замръзва. Ако изобщо е възможно, разбира се.
Основателни са съмненията ти.
ТИ не топли - тя само забавя изстиването/затоплянето.
Ако ти е важно, ще ти трябва ТИ + малък нагревател (примерно крушка) с терморегулатор.
Грубо загубите с 5см изолация на 6-те страни ще са ок.15-20W за 10оС разлика вътре/вън.
40W нагревател очаквам да покрие до минус 20оС вън.
Ако решиш, ще го проверя по-внимателно, че ме мързи сега.
ig_ivanov - специалист
Имам направен такъв шкаф на терасата. Отвътре е с 6см стиропор, отвън е с водоустойчиво OSB. Относно замръзването - по лични наблюдения- колкото е по-пълен зимата, толкова по-добре. При мен издържаше без да замръзне нищо вътре до -10 градуса. В по-студеното време съм слагал вътре по една 3л бутилка гореща вода на всеки рафт за през нощта. Лятно време климатика духа точно в него, но не се е вдигала температурата повече от 23-25 градуса.

Тема "Облицовка на шкаф" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: