• 1
  • 2
Ел. инструментите. Консумативи.
Аз ползвам ударна бормашина Райдер вече 10 години (така както казваш ти-за това -онова в къщи ,но почти през 2-3 дена),и само четки съм сменявал ,работи все още перфектно!
Виж с винтовертите нямам късмет - сменил съм за същото време 5-6 и все още не съм попаднал на "идеалния"-карат по година максимум и се скапва нещо! Май е въпрос на късмет?!!
Pooh - майстор
зъма написа:
Май е въпрос на късмет?!!
По-скоро на инвестиция ... 5-6 "бюджетни" винтоверта, ценово подминават един нормален винтоверт.
"Тънкото изяжда главата." ... в началото не я разбирах тази максима, но все повече се убеждавам, колко е вярна. :wink:
Има добри машини в Лидъл. Аз също препоръчвам да проверяваш какво пускат там :)
velsi - Почетен майстор
Да, да... И аз това препоръчвам. Като те заболи главата в аптеката ли отиваш, или при кварталната врачка? Бакалията е най-доброто място да си напазаруваш инструменти и много хора все още вярват в това. И най-лошото е, че никой не може да ги убеди в противното. "Ама аз от време на време ще го ползвам, не професионално". Изобщо няма да го ползваш, защото като се наложи да го ползваш то няма да ти свърши работа и само ще ти скъса нервите. Защото ТО не е направено да върши работа. ТО е направено с единствената цела да прилича на инструмент, за който да си дадеш парите. Пък после се оправяй.
Относно разликата между перфоратор и ударна дрелка: самото понятие "ударна" не е вярно. Удар няма. По-правилно е да се нарича вибрираща дрелка, но тогава едва ли ще се продава така успешно. Какво представлява? Две назъбени пластини, силно закалени, обърнати със зъбите една срещу друга. При въртене създават вибрация с висока честота, достатъчна да помогне малко при пробиване на тухла, колкото за един дюбел да си закачиш картината на стената. Полезна ексра, но до там. За бетон пък просто забрави!
Перфорарорът е съвсем друг вид машина. Има си специялен механизъм, който осигурява сериозен удар, на пневматичен принцип, има си бутало, което създава наистина силен удар, за успешно пробиване в бетон, камък и други подобни твърди материали. Повечето перфоратори имат опцията "удар без въртене", което позволява къртене на мазилки, плочки и така нататък.
И още нещо. Притежават и възможността за "въртене без удар", което пък ги превръща автоматично в още един полезен инструмент - мощна дрелка. Защото обикновено перфораторите от лекия клас до 3,5 кг имат мощност от порядъка 700-800 вата. Достатъчно е закупуването на една допълнителна приставка за захващане на обикновен патронник към SDS Plus захвата и това е всичко. Понякога дори си е включен в някои комплекти.
Та кое се оказва по-изгодно да си купиш? "Уж" биеща дрелка, или наистина биещ перфоратор с допълнителни възможности?
Толкова от мене по въпроса, дано съм помогнал на повече хора да направят правилен избор и да не си дават парите на вятъра.
  • 1
  • 2

Тема "Избор на ударна бормашина и винтоверт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: