Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Minkov - специалист
Здравейте,
На една сграда има монтирани два фотоволтаика, еднакви, 12V/100W.
Единият е ориентиран на североизток, другия на северозапад (такова е мястото, не може да се промени).
През китайски контролер панелите захранват консуматор, който денонощно консумира 2A.
Паралелно на консуматора е свързан оловен акумулатор (група) с капацитет около 150 Ah.
Проблемът е, че акумулаторът не се дозарежа дори и при няколко безоблачни дни, през нощта напрежението се понижава много и "чукачката" спира.
Имам начин и през 2 часа наблюдавам какво се случва: Напрежението се повишава до към 14 часа (най-стръмно след 10:30), след което плавно се понижава. Максимумът на напрежение е около 13V.
Размених местата на панелите, но положението е същото.
Фотоволтаиците са свързани паралелно, без разделителни диоди. Въпрос: когато единият панел е по-слабо осветен, консумира ли от другия?
deltam - специалист
Сложи им по един диод.
Този контролер по начина по който е свързан акумулатора и консуматора е най-обикновенно зарядно и не е никакъв контролер.
Кики - специалист
С 13V не се зарежда оловен акумулатор (6 клетки), поне 14,2 а най-добре 14,6 в твоя случай на експлоатация заряд-разряд. Освен това тоя акумулатор 150Ah с тези панели (200W - не се знае колко от тях са останали) никога не можеш да го заредиш добре за 4-5 часа, дори не може да се зареди и достатъчно за да му "върне" това което е отнел консуматора през останалите 19-20 часа.
deltam - специалист
13V, но консуматора му е включен непрекъснато и то паралелно на акумулатора. При това свързване контролера(зарядното) му се шашка.
Antonii - майстор
А на какви напрежения е настроен този контролер да спира и пуска заряда на акумулатора?
Кики - специалист
deltam написа:
13V, но консуматора му е включен непрекъснато и то паралелно на акумулатора. При това свързване контролера(зарядното) му се шашка.
Е да, той ако не е свързан правилно контролера не е контролер.
deltam - специалист
Но и ти си прав, не е ясно тези 13V под товар ли са или толкова дават панелите.
DMN - майстор
deltam написа:
не е ясно тези 13V под товар ли са или толкова дават панелите.
Не може да дават панелите 13V, обикновено 12 волтовите(36 клетки) на празен ход стигат и до 21V. 13V може да е напрежението без товар при смрачаване, но тогава пък токът, който дава панела е минимален.
Minkov - специалист
Кики написа:
С 13V не се зарежда оловен акумулатора (6 клетки), поне 14,2 а най-добре 14,6 в твоя случай на експлоатация заряд-разряд.
Така де, аз за това се мъча да разбера защо, когато му е най-хубаво на акумулатора (по обед) тогава му дръпват зарядния ток?
А и при 15-часов ден, за какви 4-5 часа заряд говорим? Аз виждам, че от 8 сутринта панелите вече напомпват, до вечерта каква друга работа имат?
Antonii написа:
А на какви напрежения е настроен този контролер да спира и пуска заряда на акумулатора?
И мен ме мъчи този въпрос, но не знам как да го регулирам.
deltam написа:
Колега, ти направо ме срази! Има ли друг начин на свързване на 12-волтов акумулатор<->консуматор?
deltam написа:
Сложи им по един диод.
Дойдохме на моя основен въпрос: Трябват ли диоди между панелите? Защо?
deltam написа:
Този контролер по начина по който е свързан акумулатора и консуматора е най-обикновенно зарядно и не е никакъв контролер.
Моля кажи какъв е различния начин на свързване, че ровя из нета, но нищо не намирам - нито вярно, нито грешно.
DMN - майстор
Minkov написа:
Моля кажи какъв е различния начин на свързване, че ровя из нета, но нищо не намирам - нито вярно, нито грешно
Не знам какъв е твоя контролер, но ето ти един обикновен на него се вижда кое как се свързва:
Прикачен файл:
01.jpg
01.jpg (22.33 KиБ) Видяна 5079 пъти
панелът, акумулатора и консуматора се свързват отделно и си имат специални входове на контролера.
Диоди не пречи да сложиш на панелите, макар че в твоя случай може и без тях. А защо да слагаш диоди - ти си си отговорил сам с въпроса си в първия ти пост.

Тема "Фотоволтаици, свързване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: