Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Тони Ст. - специалист
UPS :lol: :?
Чираче - майстор
Тони Ст. написа:
UPS :lol: :?
Не те разбрах, но...
Има един лаф: Ще ходи като къпана врачанка. От лято на лято. :lol:
Тони Ст. - специалист
Слага UРS,какво толкова. :lol:
Чираче - майстор
Е,и? При -15*С за 24 ч. При такива проекти се предвижда най-тежкия вариант.
Тони Ст. - специалист
Такъв проект ще му излезе златен :lol:
шоп - майстор
Шом си си избрал отворен термосифон 1000 лв ше ти стигнат.
В съседната тема на един колега му дадох линк за 220 литров бойлер и 20 тръби 58х1800 за 730 лв

сложи задължително и подгряващи кабели на тръбопроводите над покрива, термодатчик горе в бойлера при 0 градуса да ти включва помпа за рециркулация и няма да имаш проблеми.

Колегата Евгении няколко години експлоатира вакумена полуизточваща се система и не е замръзвала.
dakata__92 - напреднал
шоп написа:
Шом си си избрал отворен термосифон 1000 лв ше ти стигнат.
В съседната тема на един колега му дадох линк за 220 литров бойлер и 20 тръби 58х1800 за 730 лв

сложи задължително и подгряващи кабели на тръбопроводите над покрива, термодатчик горе в бойлера при 0 градуса да ти включва помпа за рециркулация и няма да имаш проблеми.

Колегата Евгении няколко години експлоатира вакумена полуизточваща се система и не е замръзвала.
Eдно читаво мнение да прочета. Колеги, източване на системата е предвидено, за тока тук не сме на село и ако спре на минус 15 градуса ще си сложа UPS да ми греее тръбите, ако толкова Ви притеснява това. Отностно водосъдържателя (така се нарича съдът където е водата) ще е горе заедно с нагряващите тръби.
Изображение
Системата е замислена без втори топлообменник долу в помещението, или с нагреватели тип панел. Циркулационна помпа пак казвам не ми е нужна, налягането е достатъчно, а за циркулация да я държа само ми е излишно. Както съм го замислил няма да замръзва а дори да няма ток, винаги мога да настроя поплавака да пълни до по-ниско ниво. Та отностно темата пратете линкове с предложения, съдът за водата ще е изнесен заедно със соларните панели горе, защото не ми е нужно да ми заема място в помещението. Както и да е от остроумните коментари разбирам само, че спама е ненужен пълнеж. Имам съседи със същата по вид система и не съм чул някой да се е оплакал, че не е спестил място.
Не правя система от този тип:
Изображение
По-скоро се опитвам да направя нещо подобно:
Изображение
Отностно сметката за ток и стопляне на тръбите през зимата при кабел с 10 w на метър и 7 метра нужда от такъв то все едно да сметна една 70 ватова крушка колко изгодна ще ми е да я паля или не. При това ще е автоматично с терморегулатор и ще нагрявам ако под изолацията температурата стане близка до 2/3 градуса и то ще се пуска колкото да повдигне температурата до към 5 градуса и ще изключва. При стабилна изолация навън може да е 0 градуса но вътре да са 5 в тръбите. Самите тръби са полипропилен тоест коефициента им на топлопроводимост е в пъти по-малък спрямо метална тръба и отдават по-малко количество топлина (тоест са изолатор.) Може и да измервам температурата на водата в тръбите, за да е още по-точно измерването и пускането на нагревателният кабел, но там се палучава по-голяма консумация на енергия, и по-чести включвания заради топлообмена и датчика. Идеята да меря температурата на водата в тръбите и на база тези стойности да пускам кабела да топли, е по-точният но и другият начин според мен ще свърши работа. Преди да го свържа естествено ще направя тестове кое ще е по-добрият варянт, но това не е важно къде ще измервам. Трябва ми просто най-доброто решение за термосифон за конкретният случай. :-D
ivanovbg - майстор
Ми що питаш тук? Бегай при комшийката и виж каква е действащата им система и ..., а може да ти излезе късмета с нещо друго :wink:

И не се заблуждавай - трябват ти три дена облачно, сняг и температури под нулата през дена и бойлера ще е за нов. Изолационните тръби са нож с 2 остриета. Както не дават температурата да излиза от тях, така и не я пускат лесно навътре. Замръзне ли вътре как ще я размразиш с 10 вата?
:partyman:
Последна промяна от ivanovbg на нед юли 24, 2016 11:49 pm, променено общо 1 път.
dakata__92 - напреднал
ivanovbg написа:
Ми що питаш тук? Бегай при комшийката и виж каква е действащата им система и ..., а може да ти излезе късмета с нещо друго :wink:
Аз питам за термосифон какъв бихте ми препоръчали Вие, съседите не ме интересуват много много с техният 120 литров бойлер и 15 тръби ако не се лъжа. Та интересуват ме цените и дали идеята ми с проточният бойлер е осъществима за дозагряване на вече горе долу стоплената вода от солара. Все пак ако в чешмата водата е 5 градуса а от солара ми връща 15 градуса то 10 градуса са си файда и ще стартирам от по-висока температура нагряването. Отделно ако имам 2 кW нагревател все едно си имам обикновен бойлер само където е на тавана не в помещението.
ivanovbg - майстор
Цените ги има в магазините. Разходи се утре.

С проточния бойлер става.

На термосифонката замръзва по често пълначката и там е проблема, но ... Абе направи го така тази година, а догодина като му видиш проблема ще го направиш както трябва! Дано не ти излязат скъпи учебниците :wink:

Тема "Соларен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: