Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Minkov - специалист
Нашия контролер е друг, няма отделни клеми за акумулатор, светодиодът е само един.
За да не търся: от къде в София да си купя като твоя и каква му е цената? Ще изддържи ли около 15А ток?
DMN написа:
А защо да слагаш диоди - ти си си отговорил сам с въпроса си в първия ти пост.
Не съм си отговорил на въпрос, търся вариант. Наистина ли трябва да се слагат диоди или това е само догатка?
hidrazin - майстор
Minkov написа:
Фотоволтаиците са свързани паралелно, без разделителни диоди. Въпрос: когато единият панел е по-слабо осветен, консумира ли от другия?
Баси елементарната постановка.
Това е един от най-лошите варианти за използване на соларни панели.
Нещата се получават като засенчване на единия от двата мизерни панела.
Ама какво ги мислиш тези панелчета по 100W ???
:partyman:
Minkov - специалист
hidrazin написа:
... Нещата се получават като засенчване на единия от двата мизерни панела. ...
Това не го разбрах, но ми стана интересно.
Би ли описал по-подробно: кой като засенчи ... какъв е резултата?
Кики - специалист
Кви 15 часа бе човек, да не мислиш че още като се покаже слънцето на хоризонта и ги имаш тези 100 вата на панел? Сам си установил в колко часа ти е най-високо U, през останалото време си винаги под 100W. Сложи си хубав контролер, избери си оптимална насоченост на двата панела и нещата ще се подобрят.
ПП сега гледам че са с насоченост североизток - северозапад, така ще са почти пълноценни ако са монтирани в южното полукълбо на земята, на теб ти трябва юг-югозапад.
ilian ivanov - специалист
Задължително диоди.Може и корав грец.Аз съм сложил 50А и пак затопля.Така че е добре да е поне такъв.Минусите на панелите на топка, плюсовете ги свързваш всеки към клема за променливо и общия излиза на плюса на греца.От там - в контролера.
Първо свързваш акумулатора към контролера(за да си нагоди напреженията), после включваш панелите и чак накрая включваш консуматора.Преориентирай панелите.Дори и легнали да ги сложиш, пак е по-добре.
hidrazin - майстор
ilian ivanov написа:
Задължително диоди.Може и корав грец.Аз съм сложил 50А и пак затопля.
1.Диодите въобще не са необходими.
2.Панелите трябва да са ориентирани еднакво.
3.Този 50А затопля защото си сложил неправилния модел.
Предполагам питащия е сложил панелите с различна ориентация за да обхване по-голяма част от деня и повече енергия.
Решението не е много ..... разумно.
Все пак ако иска да е така, то тогава си трябват диоди.
Диодите трябва да са от сорта на байпасните за соларни панели - шотки диоди за 15-20А.
Примерно такива:
20SQ045
Или някакви подобни.
Аз например по панелите слагам SB1240.
Що такива? Ами щото имам в една торба останали още едно 700-800 броя.
deltam - специалист
deltam написа:
13V, но консуматора му е включен непрекъснато и то паралелно на акумулатора. При това свързване контролера(зарядното) му се шашка.
Колега, ти направо ме срази! Има ли друг начин на свързване на 12-волтов акумулатор<->консуматор?
deltam написа:
Сложи им по един диод.
Дойдохме на моя основен въпрос: Трябват ли диоди между панелите? Защо?
deltam написа:
Този контролер по начина по който е свързан акумулатора и консуматора е най-обикновенно зарядно и не е никакъв контролер.
Моля кажи какъв е различния начин на свързване, че ровя из нета, но нищо не намирам - нито вярно, нито грешно.[/quote]

Мисля, че вече си разбрал всичко и не е нужно да повтарям други мнения. Все пак, ако има още неясноти питай!
DMN - майстор
Кики написа:
Сам си установил в колко часа ти е най-високо U, през останалото време си винаги под 100W.
Каквото и да прави, накъдето и да ги върти, с този контролер и 12V акумулатор винаги ще бъде под 100W на панел. Разбира се, че ефективността им ще се вдигне при по-оптимално позициониране към слънцето, но пълната им мощност(или близо до нея вземайки предвид загубите в самия контролер) може да се оползотвори само с МРРТ контролер и то пак за определено време т.е. времето, през което панелите са насочени перпендикулярно на слънчевите лъчи.
Minkov - специалист
Такааа ...
Вече имам модела на контролера: https://www.victronenergy.com/upload/do ... -ES-SE.pdf ;

Панелите са ориентирани така не по целесъобразност, а по принуда. Нищо друго не мога да направя и да ви кажа;
Последна промяна от Minkov на пон юли 25, 2016 4:36 pm, променено общо 1 път.
Minkov - специалист
И отново: Защо трябва панелите да се разделят през диоди?
Моля само за отговор по същество, че много я разводнихме тая тема.

Тема "Фотоволтаици, свързване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: