Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Antonii - майстор
Какъв е проблема маншона да се извърти на 180 градуса спрямо сегашната си позиция?
ESPACE - майстор
arxd129 написа:
ESPACE написа:
Тече от маркуча който е от казанчето за прах до казана, по точно от връзката между маркуча и казана. Обикновено там е лепен и въпреки че е с особен профил на захвата при центрофуга прониква вода навън.
Огледах отново захващането на въпросния маркуч за казана. Преди дни го бях почиствал от натрупан варовик и остатъци от засъхнал перилен препарат. Захващането е добре, не установих влага.
И според теб ако всичко е наред с този маркуч откъде ще се появят варовик и перилен препарат по него?(освен ако не си го чистил отвътре)
arxd129 - специалист
ESPACE написа:
И според теб ако всичко е наред с този маркуч откъде ще се появят варовик и перилен препарат по него?(освен ако не си го чистил отвътре)
Чистих го отвътре.
Отвън - беше като нов. Черен, лъскав, еластичен, свеж.
Което не означава че проблемът не е в него, де.
Та ... Да се подсигуря ли, като силиконирам захвата. Ако го силиконирам - при следващо разединяване на въпросния захват би ли се повредил този маркуч в зоната на захвата?
Благодаря.
ESPACE - майстор
Ако тече оттам ще има видими следи по казана отвън под маркуча. Освен ако и там не си бърсал :) .

И още нещо. При центрофуга няма как да ти тече от уплътнението на люка. От там би текло само при пране. При центрофуга изцедената вода се плиска от центробежната сила по стените на казана и на практика в този момент няма вода по въпросното уплътнение.
iliya_i - майстор
ESPACE написа:
И още нещо. При центрофуга няма как да ти тече от уплътнението на люка. От там би текло само при пране. При центрофуга изцедената вода се плиска от центробежната сила по стените на казана и на практика в този момент няма вода по въпросното уплътнение.
Другия път като пусне жена ти пералнята се загледай какво тече от вътре по стъклото, по време на центрофуга. Това което казваш е само теотия (при това лично твоя). Виж какво става напрактика.
arxd129 - специалист
nikolovvd написа:
Понякога при варовита вода остават бели следи по местата където се е стичала.
Някакви следи има. Има следи дори по бетоновата противотежест. От имането - извод категоричен не може да се направи.
Gnus написа:
Когато се появи мокренето, почваш да бършеш с тоалетна хартия и ще установиш откъде започва мокренето.

Когато се появи мокренето - не мога да установя нищо. Монтираната противотежест в предната долна част на пералнята пречи на всякаква видимост. На всякаква. И на всякакво бърсане.
Antonii написа:
Какъв е проблема маншона да се извърти на 180 градуса спрямо сегашната си позиция?
Проблем няма да завъртя маншона. Проблем би бил, че ще "разглобявам" маншона от казана за 5-ти - 6-ти път. Което води до отслабване /разтягане/ на пружината.
Освен това /в смисъл - като въпрос вповече/.
1. Ако пак протече - какво от това? Какво като протече, какво ще ми подскаже протичането?
2. Ако не протече - какво от това. Бих ли могъл да направя извода, че проблемът с протичането, е в маншона. Май не. ... Трудно е да се каже. Макар, че може да се предположи.

...
И сега, като се замисля... ако закарам пералнята в сервиз, какво биха направили майсторите там?! Едва ли биха мазали с вар и син камък! Едва ли биха купили нов маншон. И да си го чукат в главите ако проблемът не е в маншона!
Едва ли биха силиконирали всички захвати! Едва ли като мен биха демонтирали и монтирали противотежести... Какво, по дяволите, биха направили за диагностициране на причините за теча?

Има ли, виждали ли сте достатъчно дълга "свинска опашка", с която да заменя пружината, която стяга маншона около водосъдъжателя?

Благодаря на всички за отделеното време и внимание. Разчитам на помощта ви.
ESPACE - майстор
iliya_i написа:
ESPACE написа:
Другия път като пусне жена ти пералнята се загледай какво тече от вътре по стъклото, по време на центрофуга. Това което казваш е само теотия (при това лично твоя). Виж какво става напрактика.

Прав си, стича се но малко. А при основното пране доста повече. Ако беше оттам щеше да му капе и при прането. Аз споделям личен опит със същия проблем както при човека. И при мен капеше само при центрофуга. И беше от този маркуч. Силикона свърши работа.
kozl - майстор
Махни тежестта. Напълни казана максимално, но под преливника и ако може запуши преливника и клати барабана. Подсушавай с тоалетна хартия докато се убедиш откъде се мокри.
С такава пералня не съм се срещал, но с други:
Kенди от 1980 г (още пере) три сменени маншона, преди смяна лепени с лепенки за вътрешни гуми на кола. Маншоните протъркани от протриване. Смяна на помпа поради теч от семеринг.
Перла 05 - теч от спукан гофриран маркуч м-у казана и помпата. Цепката не се виждаше, защото беше м-у гофрите и течеше при клатене на казана спрямо корпуса. А тва се случва при центрофугиране.
Странен теч с 05 от дефектирал ел.клапан. Не затваря плътно и капка по капка пълни казана. При ежедневна употреба теч няма, защото казана не успява да се напълни. А като не переш казана се пълни до ниво преливник и като отвориш вратата - водопад.
Hoвoceлckи - майстор
При подобни ситуации някога пълнех пералнята до горе с вода. Създава се налягане и теча се проявява актуално. Начините са два: изваждаш маркучето от ниворегулатора и чакаш да се натряска до горе (е, междувременно оглеждаш дали сълзенето вече не е струйка); с маркуч от чешмата пълниш през ваничката за прахта.
Успех!
arxd129 - специалист
Три дни разглобявам и сглобявам. И тече. И не тече.
И цял цикъл на пране, вкл. центофигиране изкарах легнал по пералнята - не текна.

Но ето каква е работата /за сведения на други, които биха имали подобен проблем/.

Пералнята тече при следните две ИЗПЪЛНЕНИ ЕДНОВРЕМЕННО условия.
ПЪРВО условие - Когато пере и водата в нея е много или когато центрофугира /подчертавам, че това е първото условие/. Т.е. захвата за казана на маркуча от диспенсъра трябва/естествено/ да е "под вода";

ВТОРО условие - маркучът /гофрата/ от диспенсъра до казана да е свързан и за диспенсъра. / В смисъл - ако въпросния маркуч е разкачен от диспенсъра, то захвата му към казана не се подлага на достатъчно усукване, преместване и вибриране. Т.е. ако захвата на този маркуч не е подложен на достатъчно деформации - не тече през въпросния захват. Дори и в режим на 'центофуга' - не тече.

Извод: Пералнята ми течеше /20 грама вода на пране/ от захвата за казана на гофрата от диспенсъра. Явно, въпросната гофра, колкото и да ми е изглеждала нова, свежа и еластична, все пак / за 6 години/ се спекла достатъчно. И създаде проблем.
Силиконирах. Спря да тече. Засега.

Надявам се да съм бил полезен и аз някому.

Благодаря на всички отзовали се по темата.

От всички включили се в темата и предположили нещо за причините на теча - най-прав се оказа ESPACE.
Специален поздрав! =D>

Бихте ли ми помогнали още нещо: Кое, какво и как да регулирам на пералнята, щото при пълненето й с вода, тя да "налива" малко повече вода. Все ми се струва, че налива недостаъчно вода. И жената все дотуря 2-3 литра с едно пепси-шише. Мерси.

Тема "Защо няма/ло/ как пералнята да протече през захващането на маншона на люка към казана" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: