• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Dimicha - напреднал
Здравейте! Хванах се днес да ремонтирам смесителя в кухнята, който е от стария тип (кранове с врътки и гумички). Причината за ремонта е трудно затваряне, поради което на практика все тече. Сменям гумички, не става. Прочетох някъде из форумите, че проблемът е в леглото, върху което опира гумичката. Съответно варианите са два - или да се райберова или да се смени леглото. Реших да го сменя, намерих точните легла. Ето ги:
Изображение
Въпросните легла обаче вървят без гумички. За отзад се сетих да взема (за към тръбата). Като взех да прибирам остатъците от старите легла, видях, че едното има гумичка (о-пръстенче) и за отпред към батерията. Странното е, че вече съм монтирал моите легла без гумички отпред към батерията и не тече. Мислех, че са на конус. Въпросът ми след всичкото това писане е- трябва ли да имат гумички тия легла и отпред или само отзад към тръбата, където се пристяга батерията с гайката? И как така не текат, ако трябва да има гумичка. Притеснявам се да не съм прецакал някоя резба/повърхност, макар че не съм ги стягал душмански...
VLADO66 - майстор
Отпред няма гумички.Защо не си взе керамични глави?
Чираче - майстор
И керамичните след по-дълга употреба прокапват.
Dimicha - напреднал
Ее, сериозно ли няма? Успокои ме, колега! Че аз вече направих план утре да демонтирам. Старото легло едното има гумичка, много странно...Другото странно беше, че от 4 купени легла, двете се затягаха дотолкова, че прибират гайката.

За керамични кранове мислех също, може да взема. Аз не съм сменял самите глави, само гумичките и за момента са добре. То така или иначе смяната на леглата не е излишна, едното има липсващи парчета от него и цялото е на шупли, та и керамичната глава нямаше да легне както трябва.
mcm - специалист
Уплътненията са 2, първото там където свършва резбата на леглото и ляга към батерията, старите бяха с клингерит, после предлагаха о пръстени, но при тях трябва да се внимава да не изплюе при стягането, второто уплътнение е между леглото и еса.
Dimicha - напреднал
Дам, ей сега ходих до друг магазин, взех клингеритови пръстенчета. Купих и нови легла, щото старите да не би да съм ги смазал при стягането без уплътнение (дано не съм прецакал батерията само). Много странно как стегнаха без уплътнение към батерията и не текат. То май наистина по-евтино щеше да ми излезе да взема нова батерия, само до тука съм 20-на лева назад и то без да сменям главите на крановете ;(
Dimicha - напреднал
Аа, то има още батерии за правене, просто тая искам да е както трябва :D Всеки луд с номера си. Благодаря на всички за помощта!
mcm - специалист
"Купих и нови легла, щото старите да не би да съм ги смазал при стягането без уплътнение (дано не съм прецакал батерията само)"

Не можеш да ги смажеш от стягане, запази ги за резерва, не се притеснявай и за батерията, трудно ще я прецакаш.
Dimicha - напреднал
mcm написа:
"Купих и нови легла, щото старите да не би да съм ги смазал при стягането без уплътнение (дано не съм прецакал батерията само)"

Не можеш да ги смажеш от стягане, запази ги за резерва, не се притеснявай и за батерията, трудно ще я прецакаш.
Да, поне на око нищо им няма, пазя ги за другите батерии. Липсата на уплътнение е била причината леглото да прибере гайката отзад... Това добре, но съм много смотан, нямам хубав ключ и надрах гайките...смених ги, надрах батерията...нея вече няма да я сменям...каквото такова. А уж прост ремонт :( Благодаря на всички за помощта!
mcm - специалист
Следващият път сложи един памучен парцал на гайките и тогава ги хващай с ключа и развивай внимателно. Батерията пък как успя да я надереш, да не си я слагал на менгеме без подложки, слагай дъсчици или парцали, аз я слагам на една дъска, ако се наложи я застъпвам но през парцал, и развивам. Стягането го правя държейки я в ръце.
  • 1
  • 2

Тема "Легло смесител - правилен монтаж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: