• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,

предстои ми изграждането на така желания гараж и съответно се опитвам да събера мнения от опитни хора, които нямат полза да ме лъжат, както майсторите :)

Прикачвам елементарна скица на помещението, което ще се гради.
Имам няколко основни въпроса, за да преценя как ще се оформи сградата.
Прикачен файл:
12.jpg
12.jpg (48.47 KиБ) Видяна 5193 пъти
Въпросите ми са следните:

1.Стени: тухла 4-ка или бетонови блокчета? И двата материала ще имат нужда от измазване или саниране, така че, което е по-добро като изолация?

2.Греди: поради ширината от 6м. се чудя дали са дървени или железни? през каква разстояние? какъв вид?
Покрива ще е двускатен с термопанел 4-5мм., вероятно на дървена конструкция? Препоръка откъде да се вземат панелите?

3.Арматура за пода - каква арматура е нужна, тези мрежи 4 на 2м, ще свършат ли работа? Дебелина?

4. Колоните мисля да ги правя от бетонови коминни тела с арматура, за избягване на кофраж,удачно ли е?

5.Нужен ли е найлон при заливането на плочата/ пода, както и на ивичните основи 30 на 40см.? Куфраж на основите няма да има и ще се ползва земята?

Благодаря на всички отзовали се...
шоп - майстор
Привет, така бих направил аз:

1 И двата вида тухли ще ти свършат работа. Все пак керамичната има по-добри изолационни качества.

2 Аз бих заложил на метални ферми. 6 метра не е малко. 4-5 мм термопанел??? Може би 40-50мм. В с. Яна край София ги произвеждат. Едва ли има по-евтино на друго място.

3 Мрежа 8 мм и бетон Б25 с дебелина 10 см ще ти свършат работа

4 Не е удачно. Отлей си колоните с кофраж мин 250х250мм с армиран бетон. Отгоре изцяло ги залей с армиран пояс.

5 Задължително найлон или друго подобно. Няма ли да имаш основа над земята???

И последно, това е постройка 60м2 нямаш ли си план? Там всичко си пише.
Чираче - майстор
А аз бих направил така:
shop написа:
Здравейте,

предстои ми изграждането на така желания гараж и съответно се опитвам да събера мнения от опитни хора, които нямат полза да ме лъжат, както майсторите :)

Прикачвам елементарна скица на помещението, което ще се гради.
Имам няколко основни въпроса, за да преценя как ще се оформи сградата.

Въпросите ми са следните:

1.Стени: тухла 4-ка или бетонови блокчета? И двата материала ще имат нужда от измазване или саниране, така че, което е по-добро като изолация?
През 2 метра вертикални метални колони 80/40/3. Към тях от външната страна хоризонтално заварени/в горния, долния и по средата/ по 3 броя профили 40/40/3, към които се захващат термопанели 50 мм. От вътрешната страна обшивка с гипскартон. По средата каменна вата. Предвиди и нужния брой прозорци.

2.Греди: поради ширината от 6м. се чудя дали са дървени или железни? през каква разстояние? какъв вид?
Покрива ще е двускатен с термопанел 4-5мм., вероятно на дървена конструкция? Препоръка откъде да се вземат панелите?
Метални ферми.

3.Арматура за пода - каква арматура е нужна, тези мрежи 4 на 2м, ще свършат ли работа? Дебелина?
Заварена мрежа с дебелина 5 мм ще свърши работа.
4. Колоните мисля да ги правя от бетонови коминни тела с арматура, за избягване на кофраж,удачно ли е?
При тоя вариант отпадат
5.Нужен ли е найлон при заливането на плочата/ пода, както и на ивичните основи 30 на 40см.? Куфраж на основите няма да има и ще се ползва земята?
Найлона е задължителен заради капилярната влага. Ивичести основи поне 15 см ширина и 40 см дълбочина, армирани.
Благодаря на всички отзовали се...
BLUEPUPIL - майстор
Колеги, тук пак се завъртя въпроса има ли нужда от ферми или не. И ми се струва, че въпроса се опитва да излезе малко встрани от правилния вървеж на нещата. От ферми има нужда при отвори по-големи от 6м. До 6м. пълностенната ст. греда се справя напълно успешно. Така възниква по-важният въпрос: Кой от двата варианта е по-изгоден? В направата на фермата е включен много труд- разскроявяне, рязане, заваряване. Иначе по отношение разхода на стомана фермата печели...Често пъти, обаче не се обръща достатъчно внимание на връзката ферма колона. И не на последно място, най-изгодна е фермата от тънкостенни затворени профили със стена от 2мм., но пък е по- уязвима откъм корозия в сравнение с 6мм. ГВ ст. греда.(В смисъл, че загубата на 1мм. от дебелината на стената причинена от корозия в първия случай ще е фатална, а при втория ст. греда ще си стои на мястото с понамалени експлоатационни параметри). И накрая фермата иска конструктивна височина, което вдига височината на сградата, с изключение да речем на триъгълната ферма. Но при нея трябва да бъдат взети допълнителни мерки за да си стои на мястото.
p.v.x - майстор
Ако ще се зида , и се правят колони и пояс , не може ли тези трегери да се излеят и те(стомано-бетонови).

И от там на горе , покрива спокойно може да легне на стомано-бетонния скелет.

Трегер ли се пише , тригер ли. :?

:rock:
VLADO66 - майстор
Ако склада за метали е далече, става интересно и скъпо с транспорта на 6 метрови профили.Моя гараж е горе долу толкова широк и съм го направил с стоманобетонови трегери, върху които лежат ребра 10/10 см. през 60 см.
Чираче - майстор
BLUEPUPIL написа:
. От ферми има нужда при отвори по-големи от 6м. До 6м. пълностенната ст. греда се справя напълно успешно. .
Колега,
Ще ми позволиш ли да не се съглася с теб?
Дали е до 6 м., или е над 6, все тая. Гредата провисва първо от собственото си тегло. А, когато се натовари допълнително, провисването е още по-голямо. Вероятно си учил Съпромат, и си изчислявал греди и ферми.
BLUEPUPIL - майстор
Чираче написа:
Колега,
Дали е до 6 м., или е над 6, все тая. Гредата провисва първо от собственото си тегло. А, когато се натовари допълнително, провисването е още по-голямо. Вероятно си учил Съпромат, и си изчислявал греди и ферми.
Тука обаче сбърка. За приложенията на гредите за които става дума, провисването е лимитиращ фактор при дървени и ст. бет. греди, но не и при пълностенните ст. греди.
Чираче - майстор
BLUEPUPIL написа:
Чираче написа:
Колега,

Тука обаче сбърка. За приложенията на гредите за които става дума, провисването е лимитиращ фактор при дървени и ст. бет. греди, но не и при пълностенните ст. греди.
Поясни по-подробно къде точно бъркам.
BLUEPUPIL - майстор
Чираче написа:
BLUEPUPIL написа:
Чираче написа:
Колега,

Поясни по-подробно къде точно бъркам.
Провисването е втора група гранично състояние, а за въпросните ст. греди са меродавни якостта и общата устойчивост, които са от първа група гранични състояния.
  • 1
  • 2

Тема "Гараж - съвети за конструкция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: