• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filipon - помощник
Здравейте, събирам съвети и препоръки относно изграждането на парна инсталация. Мисълта ми е да подготвя нещата за по нататъчно закупуване на газово котле.
Става въпрос за апартамент южно изложние PVC дограма. Жилището е на 4-ти етаж от горе, долу и отстрани има други апартаменти.
Жилището е със направена замазка и обмислям да изкътя канали по пода от така нареченото перално помещение до всяка една от стаите.
Въпросите са ми:
- има ли проблем ако тръбите от котлето до някои от радиаторите ще са около дълги 8-10 метра?
- може ли тръбите които отиват до радиаторите да са в общ канал допряни една до друга?
- какъв тип и размер тръби препоръчвате за целта на занятието?
- отделни тръби до всеки радиатор и връзването им към колектор ли е най-добрия вариант са свързване ?
Ще спра с въпросите до тук и ще изчакам някой друг отговор преди да ви засипя с нова порция въпроси :)
Изображение
LazarGanev - "Велик майстор"
Здрасти,
при такова разположение на стаите аз не виждам логика тръбите да тръгват от пералното помещение :? . Според мен първо трябва да уточниш къде ще бъде разположен котела, защото според мен няма как да е в пералното. Мисля, че ще е на остъклената тераса или кухнята, но това е добре да го уточните с фирмата, която ще го доставя и инсталира. А сега на въпросите:
1. Не, няма проблеми
2. Може, но така или иначе е добре да са в изолация, стига да позволява дебелината на замазката
3. Аз бих ползвал стълофибърен ППР, Рехау или мед, като бих избягнал колекторна система - много по-просто и лесно при твоето разположение
4. Не, освен ако не държиш да работиш с тръба с ал. вложка и компресионни фитинги
Не си уточнил нищо за БГВ. На какв тип котел се спираш - едноконтурен + серпентинен бойлер или двуконтурен, който да произвежда БГВ на проточен принцип? Това трябва да се уточни преди да изградиш инсталацията. Срещни се с доставчика за да ги уточните тези въпроси, не вярвам да яде хора :cool: .
filipon - помощник
Благодаря за отговора, даде ми известна яснота, но и повдигна някои други въпроси :) Ако се спра на едноконтурен + серпентинен бойлер, възможно ли е лятото котлето да се ползва само за затопляне на водата в бойлера. Този вариант ми допада повече защото обмислям да поставя комбиниран ток / семпертина като първоначално да се ползва на ток докато се пусне в експлоатация газовото.
Утре ще отида до доставчика да се консултирам и с тях и ако не съм ви потвърдил че съм се върнал значи наистина яде хора :axe:
LazarGanev - "Велик майстор"
Разбира се, че бойлерът може да се ползва на ток, подгрява се и лятото на газ, той си е вншно двуконтурен. Като казах "доставчика" имах предвид не доставчика на газ, а доставчика на котела и оборудването, вкл.бойлера. Препоръчвам ти всичко да е от една фирма-доставчик, различна от газовото дружество, после тази фирма да е инсталатор и сервиз, за да нямаш проблеми впоследствие.
mindless - специалист
Ще използвам темата на колега, за да задам и аз два въпроса.

Принципно ще имам бойлер със серпентина, който може да се ползва с едноконтурен котел, но като гледам разликата в цените на едно- и двуконтурните котели си мисля не е ли по-добре да се вземе двуконтурен, защото така ще може да има топла при евентуална авария на бойлера, а не виждам причина двуконтурен котел да не може да се ползва като едноконтурен през повечето време. Поправете ме, ако греша.

Второто ми питане е свързано именно с инсталацията и сервизирането на подобна система. Може ли да си купя газов котел от чужбина? Естествено съображението е цената. Има ли някакви нормативни или законови изисквания да закупя котела от сервизиращата фирма или доставчика на газ?

Благодаря предварително на отговорилите!
torbalan - Дървен философ
Хм. Не ми беше хрумвало, че газов котел може да се поръча от чужбина.

Къде ги гледаш, че са по-евтини от тук?
mindless - специалист
Ами още не е сигурно, че може, защото знам ли какво са измислили, за да не може.

Но в северната ни съседка цените могат да накарат тукашните "промоции" да се изчервят от срам ;)
geniya - специалист
Защо в северната?Не е ли в южната? :)
torbalan - Дървен философ
mindless написа:
Ами още не е сигурно, че може, защото знам ли какво са измислили, за да не може.

Но в северната ни съседка цените могат да накарат тукашните "промоции" да се изчервят от срам ;)
Не мога да се сетя за причина, поради която може да имаш проблеми с котел купен от ЕС.

Виж ако го поръчаш от Китай - ще има въртели на митницата поне...
mindless - специалист
Аз веднага ще ти дам една, която се сещам на първи прочит.

По някоя наредба газовата инсталация трябва да се изпълни от сертифицирана от някоя държавна институция фирма. Оказва се, че ти не можеш да си намериш такава фирма, която да монтира котел, който си закупил сам от някъде, независимо че котела, който купиш ще е същия, който искат да ти продадат те.
  • 1
  • 2

Тема "Въпроси свързани с изграждането на прано на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: