Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
tsenkov - специалист
Нещо подобно.Говорех по принцип, решението си е твое.
digitalpr - специалист
Какво очакваш да режеш с тази машина? С какви размери ще е?
Uffo - специалист
Очаквам да режа и меки метали. Работните ходове X-1200 +, Y-1200, Z-150. Само недостатъци намирате ... Edesign как очакваш да заклинят линейните лагери ? Това не е първата машия на която хода се подава не симетрично спрямо на направляващите. Не симетричното подаване както ти му викаш е работило още време оно, работи в момента и ще продължи да работи. Ако не се сещаш за какво ти говоря пиши :) В крайна сметка ще видим какво ще стане но ей така от първа ръка да отхвърляте няма да се съглася :)
edesign - специалист
виж конструкцията на най-масовия diy 3д принтер PRUSA
Задвижването по ос Z е с два винта и мотора, въпреки че разстоянието е малко. За това заклинване говоря, а пък и имам малък опит :-D понеже имам изработени няколко машини, софтуер, електроника и т.н. лично от мен и работят няколко години неуморно...... но не пречи да пробваш както забелязах вече си положил огромни усилия в това което си направил, значи имаш енергия и ресурс за още
tsenkov - специалист
Никой не ти търси недостатъци. При трийсетина направени и продадени машини и на мойте може да се намерят недостатъци.Но просто опита ми показва че при разтояние между осите на Y над 500-600мм са необходими два винта.Може да ги задвижиш с два двигателя може с един и ремъци. Не симетричното подаване е работило и ще работи но при системи с по голяма коравина която ти не можеш да постигнеш. И аз не мога. Съжалявам но вече съм отпуска и не мога да те поканя да видиш една моя машина и как работи алуминий.
Не ги гледай 3д принтерите. Там натоварванията са малки.Ама я тръгни да работиш алуминий с 8-10мм фреза и подаване 1200-1500 мм/мин. и ще видиш за какво става въпрос.
digitalpr - специалист
Uffo, всъщност това което си показал на двете клипчета в youtube финален вариант на Z конструкцията ли е? В смисъл, това очаква да получи Y и Х, или следва да се изработи тепърва от други материали? До къде си стигнал с Y?
Uffo - специалист
Tcencov, съгласен съм с теб допуснал съм грешка в изработката на Z-оста тази планка сигурно ще подаде ( голямата за която говорихме да укрепя с фланците), Но можеш ли да ми кажеш от опит при какви натоварвания работи фреза Ф8-10 със скорост 1200-1500 мм в минута. Ориентировъчно като натиск в килограми перпендикулярно на оста на инструмента на и с какъв пас, защото няма как да стане да се работи с цялата работна дължина на инструмента в режим на рязъне с тази скорост ? Питам за да мога да направя измервания с такъв натиск към инструмента какви отклонения ще даде конструкцията. Разстоянието между направляващите по У е 30 см винта е монтиран между тях макат повече в единия край мисля че ще стане.
Еdesigh примера с 3d принтера пруса е неуместен защото там теглото на Z хода оказва влияние по посока на движението и в този случай ако е един мотор в единия край ще работи пак но ще има увисване в другия край. Макар и с един мотор системата може да работи коректно ако разстоянието между двойките лагери е достатъчно голямо.
Също така из форума има хора които са направили машинки с винтове с трапецовидна резба, как обтягате винта за да намалите увисването на винта ? Аз сложих 2 аксиални лагера от двете страни на винта от страната на мотора има зегер а от другата ще го обтегна с гайка, уместно ли е ?
Uffo - специалист
digitalpr да това на първия клип (там където се вижда и кабеловодещата) е основния вариант който тази седмица ще монтирам на портала който зглобих вчера и буквално се отепах от работа ( мноооо тежи ). Материала от който съм изработил Z-та е 6мм черна стомана S235 направляващите са с дебелина 16мм СВД-то също мотора е 1.5Нм лагерните тела са от чугун, в 3 от тях в отворите на фланеца има резба в другите 3 само отвори затягат се с болтове един за друг а планката остава между тях, всички болтове са неръждавейка ( просто такива има на работа :Р).
А Y-ка еми както казах зглобил съм портала обаче се оказа както предрече Цанков ел. заварената тръба има малки отклонения и без да искам съм завъртял едната спрямо другата (умножил съм грешката), утре като отида на работа ще я обърна и всичко ще стане. Остава да монтирам направляващите на портала и винта и започвам тестовете:) тая седмица се надявам да кача клипче и да обсъждаме грешките :)
stivemaster - майстор
Коравината на Z оста се обуславя от планките на двигателя и долната (триъгълните) и тяхното закрепване към осите и чак след това от плочата на X оста.Защото радиалния натиск върху инструмента ще се стреми да криви точно тези планки.Изкривяването им ще води точно до заклинване, както вече ти обясниха препатили колеги.
Отворените лагери също не са добра идея.А за да се светнеш на какво усилие трябва да издържа конструкцията ти при рязане,от опит ще те посъветвам просто да я блъснеш и да наблюдаваш промените в геометрията.Ако не се променя геометрията, докато двигателя изтърве стъпки,това е идеално корава конструкция .Ако е обратно , имаш проблем които ще може да го чуеш и видиш при рязане после.
И накрая не знам какъв шпиндел ще ползваш но ако е над 2кг. и при тази конструкция ,с този двигател и ф16х5 СВД няма да можеш да го вдигаш.
Uffo - специалист
Спирам да пиша и да качвам снимки и клипове докато не зглобя това което съм подготвил.Хората говорят без да гледат какво съм писал и постнал. Като го зглобя чак тогава ще постна резултатите. Дори и да съм згрешил пак ще го направя няма да се скрия.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: