• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lyubohar - майстор
Здравейте.
Попрегледах форума за информация по въпроса,ама не открих подобен проблем.
Та той е следния-от вчера бутоните за електромагнитния насрещик на входната врата на входа не работят.
Не работят и голяма част от звънците във входа.Даже единия бутон е с глимка вътре и при натискане угасва и не се чува звънене.
Подозирам за проблем в някой от бутоните,ама никой не го интересува. :?
Проверих електромагнитния насрещник.

http://media.snimka.bg/s1/5520/037284289.jpg?r=0

Не е прекъснал.Беше му счупена пружината,която направих и смених.
Пробвах с трансформатор на 7.5V работи,би трябвало на 12V,
какъвто е трансформатора в таблото да е даже по добре.
Но не иска да работи.
Пробвах трансформатора-дава си 12V,но забелязах,че при отпуснат бутон за отваряне към насрещника
има някакво напрежение 3-4 V.
Като натисна бутона си става 12,но не се задейства.
Някакви идеи?
Andri01 - майстор
Изгоряла намотка и може би дава на късо?
lyubohar - майстор
Няма изгоряла намотка.Ако беше изгоряла нямаше да пускам тема.
На друг трансформатор при 7V насрещника си работи.
PCL82 - майстор
Имай предвид, че звънчевите трансворматори са с мека характеристика, за да издържат на късо съединение и претоварване. За целта макарата е с две отделни секции за първичната и вторичната една до друга и може в макарата да са вкарани допълнителни парчета диелектрик, които да увеличат разсейването. Така напрежението е нормално да клекне доста под товар, а бравата си дърпа по спомен около 300мА.
lyubohar - майстор
Да,трансформатора си е точно такъв.
Но не мога да си обясня защо има малко напрежение без да е натиснат бутон.(Моя де,за комшийските не мога да знам).
Като натисна моя бутон и напрежението в/у електромагнита става 12V,но не задейства.
kozl - майстор
lyubohar написа:
Здравейте.
Попрегледах форума за информация по въпроса,ама не открих подобен проблем.
Та той е следния-от вчера бутоните за електромагнитния насрещик на входната врата на входа не работят.
Не работят и голяма част от звънците във входа.Даже единия бутон е с глимка вътре и при натискане угасва и не се чува звънене.
Подозирам за проблем в някой от бутоните,ама никой не го интересува. :?

Пробвах с трансформатор на 7.5V работи,би трябвало на 12V,
какъвто е трансформатора в таблото да е даже по добре.
Но не иска да работи.
Пробвах трансформатора-дава си 12V,но забелязах,че при отпуснат бутон за отваряне към насрещника
има някакво напрежение 3-4 V.

Като натисна бутона си става 12,но не се задейства.
Някакви идеи?
Каква е червената връзка :? Ами това не е глим лампа, а с нажежаема жичка и се свързва паралелно на бутона. Като не е натиснат бутона свети, а крушката пропуска малко ток, който е недостатъчен да задейства звънеца, но достатъчен да мъждука крушката и ти да отчиташ напрежение в-у консуматора. Като натиснеш бутона, той шунтира крушката и тя загасва, съответно тока се увеличава, звънеца звъни.
Защо ел.бравата не работи с единия траф, а с другия работи :?
Най-подозрителното е, че премереното напрежение в-у бравата е 12 волта, а тя не сработва. Поне вибрира ли котвата?
Аз имах случай част от звънците да не звънят, а другата по-слабо, защото веригата от захранващия траф минаваше през два диода паралелно вързани в противоположна посока. И като прекъснал единия и променливото напрежение се изправя ама липсва едната полувълна и съответно мощността на консуматора пада.
Ма с тия замерени 12 волта нещо не е наред и вероятно уреда те лъже, а напрежението в-у консуматора е по-малко.
Да сетих се още нещо. Ами при мен трафовете са два един за звънци и един за бравата. Та идвал мАстор у съседите и откачал, закачал жици и после звънците или не звънят или слабо дрънкат. След некое време звънчо-трафа се напече. Ами мАстора беше окъсил бутона и звънеца под напрежение. После го заглушил като му блокирал котвата и тока си тече ама не звъни.
Е тва е мАсторска работа.
Аман от мАстори.
lyubohar - майстор
Даже единия бутон е с глимка вътре и при натискане угасва и не се чува звънене.

Не съм отварял бутона на звънеца да видя каква е лампата,но преди повредата при натискане леко и намаляше светлината и звънеца звънеше.

Котвата не вибрира.Няма никаква индикация,че аха да проработи.
Уреда не ме лъже.А имам няколко.Котвата я пробвах с един трансформатор с намотката за отопление на лампите.
И въпреки,че е около 7V се задействаше.
Няма диоди поне по трасето в таблото.Ама ме съмнява да има някъде скрити.
Схемата е 230V,бушон,трансформатор-12V,бутони за звънци и бутони за насрещника.
Някои от звънците си работят,но котвата-не.
Колкото до "майсторите"не е пипано,защото има един ключ и той е в мен.
Е и един в доставчика.
nikolov333 - майстор
Не разбрах, ако е свързан директно с трафа на 12v,а не през бутоните, работи ли ти насрещника..?
kozl - майстор
lyubohar написа:
Даже единия бутон е с глимка вътре и при натискане угасва и не се чува звънене.

Не съм отварял бутона на звънеца да видя каква е лампата,но преди повредата при натискане леко и намаляше светлината и звънеца звънеше.

Котвата не вибрира.Няма никаква индикация,че аха да проработи.
Уреда не ме лъже.А имам няколко.Котвата я пробвах с един трансформатор с намотката за отопление на лампите.
И въпреки,че е около 7V се задействаше.
Няма диоди поне по трасето в таблото.Ама ме съмнява да има някъде скрити.
Схемата е 230V,бушон,трансформатор-12V,бутони за звънци и бутони за насрещника.
Някои от звънците си работят,но котвата-не.
Колкото до "майсторите"не е пипано,защото има един ключ и той е в мен.
Е и един в доставчика.
Лампата в бутона може и да не загасва ама аз пак се сещам за схема с диоди и ползване на единия полупериод на изправения ток.
То не е важно колко мултицета имаш, а какво мерят. Ако си мерил напрежението при откачена брава (без консуматор) кел файда и 100 волта да отчетеш.
Аве бутоните за ел.насрещника не са ли на домофонните слушалки? И какви са слушалките и централата, защото има централа, която по сигнал от бутоните включва насрещника през реле и веригата за насрещника изобщо не минава през бутоните.
Или има някакво диодно изпълнение или повишено съпротивление по връзки или трафа е повреден и няма мощ, а ти като мериш напрежения без товар те се появяват, а мощност няма :?
lyubohar - майстор
Системата е стара,колкото блока.Бутоните за отваряне са в домофоните и към тях са две по дебели жици.
Нищо повече.Няма реле.Няма диоди,а и не виждам защо трябва да има,след като звънците и насрещника
работят с променливо.Отделно има някаква платка,която захранва самите слушалки,
но не работят отдавна и съм я изолирал.Няма общо с проблема.
Ще сваля трансформатора и насрещника и ще ги пробвам отделно,ама нещо времето ми е кът.
И аз имам съмнение ,че нещо с трансформатора не е наред.
Обаче не мога да си обясня откъде идват тези 2-3 волта при ненатиснат бутон.
  • 1
  • 2

Тема "Звънци и бутони за отваряне на входна врата." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: