Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
Малко офф, ама ме дразни много това "зглобя", докато чета. Пише се "сглобя, сглобявам, сглобка". И не ми казвайте, че няма отношение към правенето на машини. :)
stivemaster - майстор
Вади очите, ама гледай сега как ще му се отрази на колегата, дето не търпи критика и съвети !
Uffo - специалист
Колеги то само критики бре съвети само от Ценков видях :) Само критикувате а не давате решение :)
Uffo - специалист
Та както и да е. Днес установих че проблема с Z-та е на лице двете триъгълни планки се огъват и като поразмишлявах ми идеше си блъсна главата как съм допуснал да го направя така, еми мерак се бързам да я видя работеща тая машина... Все още размишлявам как бих могъл да подсиля двете триъгълни планки, за обработка на дърво няма да има грижи но за метали дума да не става. Днес Зглобих портала окончателно и прикрепих направляващите, дори и със ел заварена тръба работите се случват чудесно остава винта.
Uffo - специалист
От къде да закупю каре за между винта и мотора ( винта 12мм мотора 8мм принципно има и неразпробити).
И ето малко снимки от свършената работа днес. Утре ще туря мотора с некой маркуч да видим как ще се справи :)

Прикачен файл

5.jpg

Прикачен файл

4.jpg

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

1.jpg
Здравей Uffo,

поздравления за положените усилия. Искам да попитам дали това на снимката са прецизните профили за които говориш по-рано? Как се сглобиха с линейните направляващи? Обработвани ли са по някакъв начин преди монтажа? Имат ли просвет, подлагал ли си нещо?

Благодаря,

Александър
digitalpr - специалист
Защо линейните направляващи не стигат до края на стоманените профили? Така няма ли опасност лагерите да се изнижат и не губиш ли полезен ход?
Uffo - специалист
Ами от прецизните са ама то в българия и най скъпия да си купиш файда няма, след като работят малоумници във фирмите които ги предлагат бяха одарени на едно място добре че ги взех по дълги та да го отрежа.. с обикновенни ел заварени щях да постигна същия резултат все още не съм подлагал но ми се струва че на едно две места ще се наложи като цяло съм доволен ама пак казвам зависи какво ще престигне след поръчката дали ще е одарен газен от мотокар и така нататъка .. обадих им се по телефона та почна едно извиняване ... малоумна работа, ма както и дае поне си свърших работа. Евентоално за друг проект ще ползвам аломиниеви профили макар че са по скъпи, а и такива осукани съм виждал ( понеже на работа ги ползваме доста и то на rexrod профилите).
А за направляващите нарочно са така за да мога да вадя лагерите когато ми се наложи по лесно и да не се налага да свалям направляващата. Разбира се че се изнизват но какъв е проблема като сложа краен изклюявател няма да има проблем машината ще спира до края и готово, а полезен ход няма как да изгубя след като съм го предвидил толкова губя полезно място в помещението :), просто носещите профили ги пуснах по дълги в процеса на Зглобяване ( :) ) тогава реших че няма да е лошо да мога да ги вадя лесно.
Uffo - специалист
stivemaster написа:
И накрая не знам какъв шпиндел ще ползваш но ако е над 2кг. и при тази конструкция ,с този двигател и ф16х5 СВД няма да можеш да го вдигаш.
Днес изпробвах конструкцията с натоварване Z-та успява да повдига и сваля 10 килограма със скорост 1000 мм мин. За poртала просто се подпрях на него и го натиснах с всички сили ( все едно бутам кола ) на скорост 700 мм мин не изтърва стъпки мотора ( немога да вдигна повече скороста поради факта че съм с трапецожиден винт и тефлонова гайка тежичко върви не е като СВД-то).
Обаче Z като го опра в тезгяха подава с около 1.2 - 1.4 мм, бая подсилване ще иска :) иначе другия ход нема мърдане :)
Захранвах ги с 24V ако ждигна напрежението до 48V дали ще мога да вдигна и скороста ?
stivemaster - майстор
Съжалявам че с точно тази реплика , ама ако си прочел внимателно постовете ми, освен че подкрепям недоволството от неграмотно написани постове, съм ти обърнал вниманието точно на тази ти слабост на конструкцията, в триъгълните планки.
Изхода ти е по дебели планки и външна резба на осите - да речем М12 ситна и стопорни гайки.Е, ще ти намалее хода ,ама няма как.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: