Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
pufer - напреднал
Благодаря все пак за изразените становища. Жалко, че почти всички обърнаха внимание само на възможните причини, което в никакъв случай не е зле. Но никой не обърна внимание на цялостната ситуация и на факта, че аз съм принуден да действам само от вътрешната страна на стената по ред причини. Затова и търсех съвет само за някаква лека хидроизолация отвътре, която да ограничи евентуалните последствия от всички комплексни проблеми, без да запечатва стената тотално отвътре. Желая на всички весело лято!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
pufer написа:
...някаква лека хидроизолация отвътре, която да ограничи евентуалните последствия от всички комплексни проблеми, без да запечатва стената тотално отвътре. ...
Няма такова нещо!
pufer - напреднал
Възможно е да няма. Но по-добре да направя нещо, отколкото да не правя нищо... Благодаря за мненията!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
ИЗСТЪРЖИ МУХЛЯСВАЩОТО! ПОДСУШИ СТЕНАТА И Я НАМАЖИ СЪС САВО
Hoвoceлckи - майстор
Препоръчах ти термобоя. Защо я пренебрегваш?
pufer - напреднал
Не отхвърлям САВО-то, но този период вече съм го отработил многократно и го прилагам. Това е може би най-добрият препарат, но и той си има граници. Така или иначе, каквото и да мажа по стената, първо ще я обработя с него!

Не отхвърлям и термобоята. Извинявам се, че не реагирах веднага. Там ме притеснява дали тази боя няма да запечата стената и тя да не може въобще да диша. Понеже имам и външна ТИ, не искам да я изолирам напълно, макар че в случая може и да се окаже най-доброто решение.

Надявам се, че сте прочели всичко, което съм написал, и разбирате правилно ситуацията. ПРИНУДЕН съм да действам само отвътре. Всякакви други процеси по търсене на други течове и действия отвън отпадат. Мислех и за капилярна защита с пробиване на отвори, но получих инфо, че това действа при тухлени или каменни стени, а при мен е стоманобетон и за него има друг материал с подобен ефект, но без пробиване, а чрез измазване на 2 ръце.

Това, което мисля да направя, е да сваля една част от мазилката с мухъла, и да измажа стената с циментова замазка; после измазване с един материал на Сика за капилярна защита, която уж пропуска малко изпарения; фино шпакловане с подходящ материал и накрая с бял латекс (мисля за този със сребърните йони, но не знам дали действа или е само рекламен трик). Бих се радвал на отзиви и още мнения за материалите. Още не съм взел окончателно решение.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Мухълът се развива върху остатъците от лепило и боя. Почисти!
Hoвoceлckи - майстор
"Диша". Извинявай, но ми е смешен този търговски рекламен лаф. Влагата, сам казваш, не може да идва отвън заради ТИ, не е и от теч. Остава конденз - допир на топлият стаен въздух със студената стена. Принципно тя е със стайна температура, но долният край все пак е по-студен, тъй като долният етаж няма ТИ, а бетонът има значителна термопроводимост. Въпросната влага се образува върху самата контактна повърхност! С термо боята осигуряваш слой, на който контактната повърхност (откъм стаята) е със стайна температура. Така няма как да се образува конденз! Забрави за това запечатване на влага в бетона - при теб няма как да има там такава!
От друга страна разбирам, че с питането си очаквал някой да потвърди твоето виждане за решаване на проблема. Това си е много типично за повечето питащи във форумите. Обиждането при обясняване на принципно грешна концепция, виждане, подход също си е типично ... "за наще ширини" :)
pufer - напреднал
Това са принципни постановки и съм напълно съгласен с тях. Но... стената долу постоянно е леко влажна. Сега при температури в Бургас вече 2 месеца без прекъсване около 30 гр., през нощта - 20 гр.: откъде конденз? Долната стена на съседа не е чак толкова студена! Частично не отхвърлям някакъв теч, ставащ на някои от 14-те етажа над мен и по лошо стечение на обстоятелствата избива по някакъв начин точно при мен. Но установяването на такъв теч е "мисия невъзможна". На всичкото отгоре от 2 месеца не е валяла и капка дъжд, но горе има включени перални... И аз не съм от хората, които се обиждат за собствените ми грешни концепции. Просто това е може би някакъв особен частен случай и аз търся помощ. Нещата все пак имат своето логично обяснение и се опитвам да го открия. А влага в бетона има, за мое голямо съжаление. И лепилата от стената ще махна, но влагата не мога. Затова се мъча да я спра малко отвътре...
PCL82 - майстор
На стена бядисана с вар мухъл трудно се развива. На стена с тапети и ли латекс има чудесна хранителна среда за мухъл. Могат да се ползват прости влагоуловители-тави пълни с готварска сол и пясък. Пясъкът служи за разделител, за да не се слепват солните кристали и да остане активна по-дълго време. След 2-3 месеца солта се изпича и се ползва отново или се подменя. Инсталирай влагомер и следи влажността в помещението. Не трабва да се вдига над 50-60%. Колкото е по-топло толкова повече водни пари могат да се събат във въздуха и процентно влажността ще е по-малка. При по-студен въздух парите кондензират и влажноста се увеличава.

Тема "Влага и мухъл на стена" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: