Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
С 2 леви - специалист
Акумулаторите се зареждат с ток, до достигане на крайно зарядно напрежение! Зареждай в паралел!
lpoik - специалист
С 2 леви написа:
Акумулаторите се зареждат с ток, до достигане на крайно зарядно напрежение! Зареждай в паралел!
Така и правя зареждам ги в паралел,така по добре се зареждат.
Кики - специалист
Щом се ползват свързани последователно никакъв проблем няма да си ги зареждаш последователно, след няколко цикъла е добре да се зареждат поотделно за да се получи изравняване доколкото е възможно. И не е вярно че при паралелно зареждане се зареждат еднакво, нищо че зарядното е едно.
kozl - майстор
Въпросът е "как е най-добре". От там насетне с компромиси. За компромисите от значение е зарядното.
А преди да се възстановяви трябва да се провери какво го боли. За акумулаторите с киселина проверката е на електролита за гъстота.
lpoik - специалист
Кики написа:
Щом се ползват свързани последователно никакъв проблем няма да си ги зареждаш последователно, след няколко цикъла е добре да се зареждат поотделно за да се получи изравняване доколкото е възможно. И не е вярно че при паралелно зареждане се зареждат еднакво, нищо че зарядното е едно.
Кики здравей,много ми е интересно как установи,че при паралелно зареждане не се зареждат еднакво.Ако има някакво обяснение сподели.Форума е за това за да научат и други хора как е най-добре да се зареждат.Благодаря на всички отзовали се.
shadow__01 - майстор
Според мен, когато имаме две акумулатора (еднакви) и си ги ползваме редовно, те не стареят еднакво. Ако използваме автоматично зарядно и ги зареждаме паралелно при достигане на зададеното напрежение от единия зарядното ще изключи и така втория остава недозареден. Тръгват едно изравнителни напрежение(и ток) и накрая и двата остават недозаредени.
Най-добре си е зареждането отделно един по един. Или ако са в машината последователно свързани може да се зареждат със подходящо зарядно даващо поне 28V на изхода и константен ток.
Кики - специалист
lpoik написа:
Кики написа:
Кики здравей,много ми е интересно как установи,че при паралелно зареждане не се зареждат еднакво.Ако има някакво обяснение сподели.Форума е за това за да научат и други хора как е най-добре да се зареждат.Благодаря на всички отзовали се.
shadow_01 ти е отговорил почти изчерпателно, няма два еднакви акумулатора и свързвайки ги в паралел започват да си влияят един друг, противопоказно е оловни (и не само) акумулатори да се свързват в паралел, ако толкова много искаш да ги зареждаш паралелно сложи им по един разделителен диод но тогава трябва да отчетеш пада върху диодите.
Явно имаш проблем с намирането на зарядно за 24 волтов акумулатор и търсиш бързо решение, най-добре си е да ги зареждаш самостоятелно, един по един.
jordanvass - майстор
Това с диодите няма да реши нищо. Ако на единия акумулатор напрежението е по-ниско, той ще "дръпне" надолу напрежението и от двата края на неговия диод, от там пък ще падне напрежението и на другия акумулатор. И накрая - пак същото, като без диоди.
Но пък и не е чак толкова фатален този паралелен заряд, щом се налага да се прави. През по-разредения акумулатор ще протича по-голям заряден ток и в един момент той ще настигне по-заредения и токовете им ще се поизравнят, преди още напрежението да е стигнало 14,2 волта.
Кики - специалист
jordanvass написа:
Това с диодите няма да реши нищо. Ако на единия акумулатор напрежението е по-ниско, той ще "дръпне" надолу напрежението и от двата края на неговия диод, от там пък ще падне напрежението и на другия акумулатор. И накрая - пак същото, като без диоди.
Ей тука вече взе да става много сложно.
И не гледай на акумулатора като на обикновен консуматор който си дърпа колкото си иска, с някои акумулатори е почти така но с оловните не.
Къде в практиката си видял свързани в паралел оловни акумулатори?
jordanvass - майстор
Що питаш мене? Да не би аз да си зареждам акумулаторите в паралел? Нито пък съм съветвал някого да го прави. Обясних какво би се случило, ако някой чак толкова има зор и ги зарежда така. Не е желателно, но пък и не е нещо фатално.

Тема "Ремонт на гелов акумулатор 12v.12ah" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: