• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 30
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.

Бихте ли живяли в "сглобяема къща"

Анкетата завърши на пет окт 27, 2006 9:58 am

80%
да
16
20%
не
4
Няма гласове
още не съм решил, все още проучвам

Общо гласове: 20

Тани - модератор
Тук , можете да напишете като за начало недостатъците които ви идват наум на така наречените "сглобяеми къщи " , спрямо "традиционното" строителство!
Последна промяна от Тани на чет авг 31, 2006 2:10 pm, променено общо 1 път.
Тани - модератор
Наистина ли никой не се сеща за недостатъци ! Не исках аз да започвам , но като основен недостатък ми се струва , че ще е чуството когато ходиш по втория етаж . Сигурно ще е като по гредоред? То всъщност си Е гредоред! Дали има начин пода на втория(третия) етаж да стане достатъно стабилен за да не се усещат вибрациите?
Emerald - модератор
Тани, аз някъде бях писала за недостатъците- не ми се иска да се повтарям. Да, в повечето случаи е гредоред и вибрации се усещат и то чувствително. Лятото като се включат климатиците и имам чувството че цялата къща трепери. :lol: Преживях и един силен, но за щастие кратък земетръс- страшничко. :shock: То навсякъде си е страшничко, но много по-силно се усеща с такъв вид строителство.

Но като става дума за къща именно, на втория етаж са обикновенно спални, където не се танцува, така че неудобствата за тези отдолу не са кой знае какви. Виж в апартамент подобно строителство сме принудени много да се съобраяваме със съседите отдолу.
Тани - модератор
Ще се радвам ако си спомниш къде си писала или горе долу кога ила поне какво за да търся по ключови думи? Че доста мнения си изписала и не ми са четат всичките! И ако нямаш против да ги прехвъраля тук и да ги коментираме!
Emerald - модератор
Ето :) :
Има недостатъци, има, разбира се, но поставено на кантара тухлено и гипсокартонено строителство, не съм много сигурна в чия полза ще натежат повече недостатъците.
Основния недостък е по-ниска шумоизолация, което болезнено се чувства в блок с апартаменти и почти не се чувства, когато си в самостоятелна къща.
Друг недостатък е вечното съобразяване какво и с каква тежест ще качиш на гипсокартонената стена (трябва все пак да се съобразяваш и с носещия елемент), как ще си прекараш електроинсталацията. Всъщност, при това строителство е малко по-лесно, но т.к. трябва да се съобразяваш с норми на пожаробезопасност, при нас тези неща може да ги извършва само сертифициран за тази цел специалист и не ти сам.
Да, пожароопасно е все пак това строителство. Горят дървените къщи като кибритени клечки- за секунди. Да не дава господ!

Ами...това са недостатъците. Не се сещам за други. За сметка на това многбройни преимущества:
строи се бързо, изглежда красиво, стени тънки и простор голям, много по-добри възможности за дизайн, топлоизолация страхотна. За сведение, при -40 навън, в къщи се разхождаш по потник и къси панталонки при френски плъзгащи прозорци на цяла стена.
Тани - модератор
Е очаквах повече негативно отношение към сглобяемите къщи и повече предразсъдъци , но явно посетителите на форума са добре информирани! Все пак ще напиша за предполагаемите "недостатъци" Нека започна с посочените от Емералд!

Шумоизолация

Не знам какво толкова окачваш по тези стени , но без да се съобразявам с носешите елементи , на мен тази товароносимост (виж картинките по-долу) ми е достатъчна!
За Прекарване на инсталации просто не се сещам за по удобно място от кухината мегду гипскартоните! Не знам дали си опутвала да сложиш конзолна кутия в панел и да прекараш кабел до нея , но те уверявам че е кошмар!
Пожароустойчивост

Явно Хамериканците си спестяват от материали . Мисля че ако всичко се направи както трябва , няма да имаш тези проблеми!

А за земетресенията - да клатят се , но са по-сигурни защото е по-малко вероятно да паднат!
Земетресението

Прикачен файл

tovar2.jpg
tovar2.jpg (88.39 KиБ) Видяна 38386 пъти

Прикачен файл

tovar.jpg
tovar.jpg (91.54 KиБ) Видяна 38386 пъти
Emerald - модератор
За товароносимостта Тани... Вярно е че носещия елемент на гипсокартона може да носи доста, но той трябва да се оцели. :lol: Обикновен гипсокартон не може да носи повече от лека картина (проверено нееднократно :lol: ). В зависимост от конструкцията на стената, някъде имаш много голям шанс да попаднеш в носещ елемент отдолу (по-начесто са явно), а другаде практически много малък. Продавали някакво апаратче за намиране на носещата конструкция- все се каня да си купя.

За инсталацията...Да, знам от опит как е прекарването в панел. Наистина е кошмар. И е истина, че в гипсокартона е най-лесно, но обясних аз по-горе- няма право да го извършва нелицензиран електрик (да предположа, че за България не е валидно, но тук е точно така) , и после...трябва много да внимаваш с дупченето-веднъж пробит гипсокартона такъв си и остава. :lol:
Тани - модератор
Ами за товароносимостта или аз съм се объркал или тези от Кнауф , но виж на чертежите че е направо на картона , а пък и са дали килограми за доста тежки картини :-D :-D :-D Явно всичко зависи от дюбелите! Виж че има дори за кухненски шкафове, а при тях няма как да търсиш профил , защото захващането е на точно определени места!

За дупката , мисля , че дали е в картон ,панел или в тухла , винаги си остава дупка до следващото боядисване :-D :-D :-D
masteradmin - майстор
В офиса стените ми са с гипс картон, сега се чудя как да закача щендер за закачалки. От една страна гипскартона е лепен директно с кюфтенца, но от друга сложихме вата така че има 4-5 см. разтояние до стената. Ще мисля нещо.
leonardo_vd - модератор
Emerald написа:
и после...трябва много да внимаваш с дупченето-веднъж пробит гипсокартона такъв си и остава. :lol:
За фугираща смес и лента чула ли си :? Защо бърборите глупости. На картона в нас съм си монтирал климатика, радиарора за парното и колонките на компютъра. Всички са си все още на място. Не знам к'ви са тея глупости за картини.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 30

Тема "Плюсове и минуси на къща построена чрез сухо строителство?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: