• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tynito - напреднал
Намерих в нас някакъв стар ампер и волтметър в едно
значи разбрах как се мери напрежението
обаче за тока нещо не схващам , ,надявам се някой да може да помогне.

ето снимка на уреда:
Изображение

п.п: Става въпрос за променливо напрежение
Justy - майстор
Това е клещов ампермер с волтмер. Напрежението се мери със сондите. Променлив ток мериш като отвориш клещите / има бутон за това / и пъхнеш кабела в прозореца между тях.
tynito - напреднал
Justy написа:
Това е клещов ампермер с волтмер. Напрежението се мери със сондите. Променлив ток мериш като отвориш клещите / има бутон за това / и пъхнеш кабела в прозореца между тях.
Само фазата ли мушкам в клещите???
Милен - майстор
Само едната жица - или фазата или нулата. Отстрани трябва да има един плъзгач за запъване на стрелката. Като мериш стрелката тябва да бъде освободена, ако е запъната ще изгори.
Иначе това са си груби и здрави чешки амперклещи, доста по добри от китайските стрелкови ментаци.
Justy - майстор
Да, само едната - това е затворена верига и по нея тече един ток.
tynito - напреднал
Обаче имам проблем":
Нищо не ми отчита, а иначе на волметър със сондите си отчита даше отчита точно , относно клещите мисля че аз съмнаправил беля
,по рано сутринта пипнах с единия край на клещите нулата а сдругия край фазата, и даде на късо, дале е възможно да се развалил апарата или поне ,ако има някаква защита да я смена :?
romanpm - майстор
tynito написа:
Обаче имам проблем":
Нищо не ми отчита, а иначе на волметър със сондите си отчита даже отчита точно , относно клещите мисля че аз съм направил беля
,по-рано сутринта пипнах с единия край на клещите нулата а с другия край фазата, и даде на късо, дали е възможно да се развалил апарата или поне , ако има някаква защита да я смена :?
Най-вероятно е дефектирал , това е токов трансформатор и входа му е така да се каже нежен , мери примерно милиампери т. е. хилядни от ампера , а ти си му подал доста ампери макар и за много кратко време :)
tynito - напреднал
romanpm написа:
tynito написа:
Обаче имам проблем":
Нищо не ми отчита, а иначе на волметър със сондите си отчита даже отчита точно , относно клещите мисля че аз съм направил беля
,по-рано сутринта пипнах с единия край на клещите нулата а с другия край фазата, и даде на късо, дали е възможно да се развалил апарата или поне , ако има някаква защита да я смена :?
Най-вероятно е дефектирал , това е токов трансформатор и входа му е така да се каже нежен , мери примерно милиампери т. е. хилядни от ампера , а ти си му подал доста ампери макар и за много кратко време :)
Става ли нещо от него сега , или до магазина ше се ходи
Justy - майстор
Прочети какво пише горе Милен. Дай го на специалист да го провери.
Милен - майстор
Ако при "пипането" на фазата и нулата превключвателя е бил на напрежение и нищо не отчита може да ти е била запъната стрелката, а ако превключвателя е бил на обхват за измерване на ток е много вероятно да си го изгорил. В този случай се получава пълно късо и ефекта в най благоприятния случай е изгаряне на някой елемент по платката вътре и стапяне на единия накрайник ( това са наблюдения от личен опит :wallbash: ), по лошия вариант е да изгори измервателната бобинка.
Ако наистина уреда е гръмнал (а не му е запъната стрелката) не се занимавай да го ремонтираш, просто не си стува, купи си цифрови амперклещи.
  • 1
  • 2

Тема "За измерване на ток???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: