Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
digitalpr - специалист
Просто ти не приемаш никаква критика. Пишеш, за да се похвалиш, а не за да искаш съвет и когато отговорите на хората не ти харесват реагираш така, както в последния си пост. Това е.
Успех все пак с машината, довърши я при всички полижения. Ще ми е интересно да видя финиша.
Uffo - специалист
От всички които ми писаха във форума само един даде адекватно решение (tcankov) другите си чешат eзиците просто казват не няма да работи и не ми дават решение на проблема, разбираш ли само оплюват. Далеч съм от мисълта че ще направя такава машина от първия път и без грешки, исках съвети как да си подобря конструкцията, те едва ли не ми казаха махай я прави като нашите, еми малко е тъпо. Аз от машината няма да се откажа защото съм сигурен че ще успея да я направя в тоя и вид да работи конкурентно на тяхните а сега даже още повече се надъхвам само и само да им покажа че е възможно.
stivemaster - майстор
Пич проблема ти е прост ,ти просто не си на нивото да "вземеш" от съвет.Така не би забелязал, не само няколкото правописни грешки на изречение ,ами и какъвто и съвет да ти се даде.Така че интереса към писанията ти е само защото никой не пише нещо по интересно.
Да си жив и здрав, да си я довършиш и да четеш после, как всяко написано дотук, безкористно съветче, от тъп философ ,ще се окаже правилно,ама вече ще си цакал парите, а ще имаш машина с постоянни проблеми и слабости (между другото за такива си признаваме само малко по широко скроените хора) .
Да, ама така може да мисли човек, който вече е минал по пътя.Видял е поне няколко вида конструкции,слабостите и предимствата им и може вече да разсъждава (защото за анализ или дизайнерство ти трябва информация ,а не талант) вече като конструктор.
alien - специалист
понеже и аз си знаех че ще се стигне до тук, за това до сега си мълчах :-D все пак има достатъчно философи които да наливат масло в огъня :-D

а сега по темата - без да влизам в детайли, ще акцентирам само на идеята "защо да сме като всички, нека бъдем различни"

в момента правя една машинка, не е цнц, но пак е сходен проект "направи си сам" и пак много хора из интернет са пуснали снимки и клипчета, и аз като човек който обича винаги да подобрява, си мислех какво може да се подобри
седнах и нахвърлях схематично всички възможно конструкции, и започнах една по една да ги обмислям и отхвърлям
и коя остана последна? най популярната естествено.... което ме навежда на мисълта че не е най популярна защото всеки я копира, а защото след всяко копиране еволюира, всеки пробва нещо да промени, и във времето остават по добрите решения
и така се оказа че по основната конструкция нищо не може да се подобри..... еволюирала до нейния максимум като простота и фунционалност, и ако се отклоня в някаква посока, само за да бъда различен, то това ще е за сметка на нещо полезно

и дори когато съм се ядосвал че нещо съм направил по грешния начин, като коментираме с баща ми той се шегува - е, поне си разбрал как не се прави :-D
така че.... всичко е опит... въпроса е да отсяваш и да избереш за напред как да продължиш :)
Uffo - специалист
Искам да помоля най-учтиво Господин Мурджо и останалите наречени от мен фисофи да постнат някоя снимка на техните творения, понеже или няма или аз съм пропуснал снимките на вашите машини. Извинете ме но все пак темата е над 250 страници.
Р.Пенев - напреднал
Здрвейте!Тук отново странни,неградивни спорове :).
Та,по темата.В момента с големи мъки правя последни центрирания на всяка ос спрямо другата. Бих желал да споделите вашите машини,какви отклонения дават,между Z ос спрямо Y,спрямо X и т.н.Купих си за целта прав ъгъл с клас на точност 0 и с него меря.Конструкцията е алуминиева 25мм(все още незалята със смола,гранит и т.н).Резултатите са плашещи за мен.При 33° в работилницата оставям часовника закрепен на Z оста и настроен на нула,върху работната маса,днес отивам и гледам,показва +10(една десета) при 25°.С една дума температурното разширение на алуминия е доооста голямо.Дават го 24микрона на метър за градус-за тези ,които незнаят.Ясно е че трябва да климатизирам помещението и настройките да ги направя в работна температура,но неочаквах такива отклонения на тази малка машина.След заливането за заздравяване ще са по-малки отклонения но все пак ми се вижда много.От там идва въпросът,какви отклонения дават големите рутери на алуминиева основа?!
Качвам една снимка на машина,малко разхвърляна но да се види за какво пиша :)
Изображение
Uffo - специалист
:) чакай да видят че си написал нещо и теб ще погнат. Има нещо което не ми харесва на мен в конструкцията, но ще оставя думата на майстерите да видим какво ще кажат като цяло е супер адмирации.
stivemaster - майстор
Ето от мен.
Рутерите с алуминиева конструкция, е нормално да имат температурни разширения,по големи от тези със стоманена или чугунена .Аз в момента правя такъв и още не мога да дам данни, но от това което може да се види в интернет,всички имат отклонение на Z оста,което не може да се компенсира софтуерно .Това обаче значи, че най вероятно имат и по Y,но там вече може да се компенсира.Ще пробвам и ще кажа ,макар че много по напред в това е MrMurdjo например.
MrMurdjo - майстор
@Р.Пенев
Зависи какви очаквания имаш от рутер с алуминиева конструкция. Изображението не се вижда (поне при мен) и нямам представа от конструкцията. Рутерът все пак е машина, несъпоставима с прецизна индустриална фреза.
Освен това кой може да гарантира, че отчетената разлика се дължи на температурни разширения, а не на комплексни фактори, сред които и най-банално провисване, деформация на плота и т.н.
И не на последно място, в реалната работа нулата се взема на момента - в началото на работатат и при всяка евентуална смяна на инструмент. Т.е. тези бавно случващи се изменения се неутрализират в реална работна обстановка.
Далеч по-важни са перпендикулярността на равнинните оси и вертикалността на Z модула - веднъж на самата шейна, втори път закрепването на шпиндела. В любителски условия е доста трудно да се постигнат, особено последното, защото там са два елемента за юстиране. Аз лично, след като видях промишлени фрези да оставят следи при челно фрезоване, се успокоих :-D
В момента даже, вероятно пореди усядане на линейните лагери, пак ми е избягала вертикалността малко по-далеч от оптимала, който мога да постигна с прав ъгъл. Ама ме мързи да ръчкам, защото не предстои да правя нещо, което иска максимална възможна прецизност.
И тъй като до към преди пет години аз не съм се занимавал с такива машини, а с компютри, в началото смело разчитах, че каквото задам в Г-кода, като размери, това и ще се получи. Постепенно се светнах и добих навика да си меря резултата преди да сваля детайла и да си правя допълнителни програми за докарване до размер. Като се почне от механиката на самия любителски рутер, през това, че и инструментите обикновено бягат с някоя стотна от теоретичния им диаметър и се стигне до флекса - огъването им, особено на по-тънките, при работа - всичко това внася грешки. Поправими, ако се контролират размерите с шублер или микрометър.

С две думи - няа са пуашиш :) Сглобявай и пускай. Особено ако ти е първи. практическият опит ще ти подскаже много неща.
:partyman:

Колкото до спора за класическа схема или нещо по-така, вероятно ви прави впечатление, колко много си приличат различните пътнически самолети от последсите поколения. И това не е защото производителите са копирали един от друг (не че не гледат какво правят конкурентите), а защото проектирането им е вече базирано на експертни инженерни компютърни системи, които достигат до един и същ отпимизиран вариант на конструкцията при зададени еднакви входни параметри.
То и с колите взе да става така май.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: