Всичко за дърводелството
mavryt4o - майстор
Нормално е да не се среща 10 санта пък и орех(аз имам :-D ) как ще се изсуши този блок за колко години?
Николай Николов - специалист
Пиши ми на Л.С за орех. Имам разбичен преди 2 години достатъчно количество за цялата маса.
bonevvv - специалист
Писах ти на Л.С., но нещо съобщенията седят в изходяща кутия и не отиват в изпратени. Нещо погрешно ли правя, не знам.
PIP - майстор
2 години е малко време за естествено сушене на орех, ако ще се лепи.
пишман_майстор - майстор
Зачетох се по темата. Не препоръчвам да е ест. сушен. Нека е в сушилня. Имам ( по-точно имах ) изработени някои неща от орех ( голяма маса, гардероб, комода, спалня, дори и входна врата в апартамент. Грешка, голяма грешка. Всичко с малки изключения замина за огрев. Първо замина креватът . Нападнаха го едни гадини, червеи. На някакви странни пеперуди са ларвите. Намерих няколко в хола и спалнята след години експлоатация. Дупките са около 6-8мм идеално гладки. Заминаха пари и нерви. Вече никога не искам от ест. сушен материал. Дори въобще избягван нещо от орех ( и череша ) Успех
mavryt4o - майстор
Е като е от сушилня да не е инпрегнеран?Ако е заразен да ще ги умори но каква е гаранцията че пак няма да се намърдат.Мисля че на пазара продават вече достатъчно ефикасни препарати и за превенция и за борба с гадинкити .На който му е скъп материала и трудът ще ги ползва жалкото е че не сме до толкова уредени поради ред причини и уш спестим 20 лева прахосваме материал,трудът си най-вече и без друго изхабените си нерви.Не беше много по темата ама да си го кажа
bonevvv - специалист
Орехът, както знаем, е един от много предпочитаните материали за мебели от масив. Естесвено сушеният запазва по-добре качествата си и текстурата си.
mavryt4o написа:
Мисля че на пазара продават вече достатъчно ефикасни препарати и за превенция и за борба с гадинкити .
Имаш ли нещо конкретно предвид като казваш превенция?

Темата е интересна, защото много хора секът орех, разбичват го и го оставят да съхне на въздух, което предполага евентуално заразяване. Как можеш да се увериш, че материала, който купуваш не е заразен? Или как може да предотваратиш евентуално заразяване? Колегите с по-дълъг дърводелски стаж може да споделят мнение :)
пишман_майстор - майстор
Добре де, аз нямам много познания за дървесината, но в сушилня когато се суши, не загиват ли всички гадини в материала? Все си мислех, че те са се нагнездили ( ларвите) още както е било "живо" дървото , ако не е така-сори за подвеждането....
mavryt4o - майстор
Най-жалкото е че не останаха хора с богат житейски опит да споделят тънкостите и в разбичване и понататъчното качествено изсушаване,импрегниране както за вредители така и за запазване на дървесината през годините.И аз съм млад сека разбичвам орехи но до там.Нямам натрупан опит с годините да кажа правете това и това и няма да имате проблеми.
bonevvv - специалист
пишман_майстор написа:
Добре де, аз нямам много познания за дървесината, но в сушилня когато се суши, не загиват ли всички гадини в материала? Все си мислех, че те са се нагнездили ( ларвите) още както е било "живо" дървото , ако не е така-сори за подвеждането....
Май не е точно така. Дървояда може да снесе яйцата си в дърво минало през сушилня. Това, което чета за дървоядите е, че принципно предпочитат прясно отсечено дърво, снасят в беловината и след това ларвите могат да се развиват от 1 до 5 години. Когато се развият прояждат пътя си до повърхостта на материала за да излезнат. Могат да снесат и в не прясно отсечено дърво, или такова минало през сушилня, но предпочитат дърво с влажност от поне 15%. Затова, ако материала е сух и на закрито, приницпно не би бил апетитен за тях.

Докато стане сух обаче, е най-добре да е без кората, защото пролуките между кората и беловината са най-апетитните местенца :)

Тема "Орехов материал от къде" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: