Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Time2Burn - специалист
Ами тръбите мисля че е трябвало да ги пробвате преди плочките. Пиленият ръб е деликатен момент - има плочки на които не се получава или е толкова сложно че цената трябва да е голяма. А за гранитогрес да не говорим - почти е невъзможно да се оформи правилен пилен ръб. В някои случай май си е по - добре и по - безболезнено с лайсна за външен ръб. А като сте видели че майстора не му се отдава - да го бяхте напъдили преди да си е свършил работата. Щом не сте го спрели навреме , значи ви е устройвало и ще си заплатите труда.

П. С. За този Ангел_ов дето ще трепе майсторите си в къщата - гледай да не стане обратното, или да намериш яйце в мазилката... или мляко в боята..... Все пак и майсторите са хора, и те хранят семейства.. и майсторията не е лека работа.
emil_v r - майстор
Двата въпроса към майстори ли са отправени :sad: , или към непрофесионалисти , понеже аз съм майстор и не знам дали да отговарям .
Знам обаче как да откриеш стеснението , то се е получило от прегряване на тръбите и по- силно натискане.
Вътре се смачква мъжката част ,и разтопената пластмаса стеснява отвора .
Най -добре , дачуем първо непрофесионалистите :-D ха ха .

П.С.
Тайм 2 бърн , днес съм се сетил за теб и твойте скъпи очила , и се чудих дали да изхвърля мойте (20лв) , защото къде съм аз, къде си ти :-D
keke25 - помощник
Здравейте,искрено съжалявам,че сте случили на човек който е помрачил радостта ви от новото жилище.Вината до някъде е и ваша,лично аз изпитвам големи резерви към специалистите по всичко.За плочките няма да обеля дума тъй като не разбирам от тях.Занимавам се с ВиК от 15 години и съм второ поколение техник.Баща ми цял живот беше водопроводчик.Запушването можете да откриете като замервате с манометър последователно всички точки на инсталацията.Отпушването е възможно единствено ако надуете по обратен път системата,но...това е само,ако причината е попаднало чуждо тяло в нея.Ако обаче "майсторът" ви е направил некачествена спойка и стеснил отвора в следствие на прегряване,решението на проблема е само подмяна на проблемния участък.Има уреди за видео диагностика които се вкарват в тръбата те са всъщност една малка камера с светодиоди която се вкарва посредством жило и излъчва на образ на екран.Ротенбергер имат такива няколко модела.Но са скъпи и трудно ще намерите някой с такава.Дано сте предвидили да си купите няколко плочки повече,защото работата при вас си отива на къртене.Няма перфектни хора,но ако този когото сте наели е почтен човек би трябвало да поеме разходите ви за отстраняването на проблема и да заплати стойността на разбитите заради него плочки и тяхното залепяне.Успех.
Time2Burn - специалист
Оффтопик
Емо, като дадеш 290 кинта за цайси, ще разбереш че ще ги ползваш поне няколко години (защото мноого ще ги пазиш) и че ше задеваш мацките. То имаше една реклама "Абе хубавото си е хубаво" :cool: :lol:
emil_v r - майстор
Момченце , ти днеска си ми съсипал деня .
Редя един б. паркет ... мисля за фугите и линейността , сетих се за тия очила , гледам мойте от 20лв .
Почнах да се ядосвам и викам си -къде е той -къде съм аз бе ,и моо ли съм толкова нещастен !
Като потеглих с колата се 1чудих да ги фърля ли мойте през прозореца ... едвам се удържах . Не ми отговаряй нищо моля те :-D
vidrata - специален-специалист
Малко се отклонявам от въпросите на човека но чета, чета и си мисля че гореопоменатото запушване на тръбите не е от прегряване а от натискане повече на фитинга към тръбата и от там както го е обяснил Емо.Мисля че дори и да прегрееш ако знаеш колко да вкараш няма проблем.
А за проблема мисля че следва къртене и ядове и се питам т.е. питам автора на темата как така половината ВиК е било готово другата не та се е наложило Северинчо да го прави
Сега още се зачетох , въпросното несъвпадение на тръбичката на сифона от какво се получи той ли прави и мръсния канал?
sirivailo - помощник
Здравейте отново, ето обща снимка на тоалетната:
Изображение
На въпроса как така ВиК инсталацията е била наполовина готова отговора е - по план мивката трябва да е отдясно на снимката, но мястото там е толкова малко, че не намерихме подходяща мивка и се наложи да се отведат тръби от другата страна. Тръбите се спускат надолу от дясно, минават по пода и се вдигат нагоре. Същото е и за канала за водата, който бе заработен отляво и си влиза в сифона на пода. На въпроса защо не сме изпробвали инсталацията преди да почнем плочките отговора е, че нямаше до миналата седмица акт 16 и съответно нямаше водоподаване към сградата, а нито аз, нито споменавания с недобро от мен "майстор" разполагахме с помпи или каквото там трябва да се направи пробата...
Вчера направихме с баща ми опит да "надуем" наобратно инсталацията със следната "апаратура":
Изображение
Изображение
Резултата беше... никакъв. Изкочи много силно замърсена вода с пепел от рязането на плочките. За момент шурна малко по-силно, после се върна в същото състояние - това е при напълно отворени кранове:
Изображение
Тук се вижда и още един проблем - как е оставен изхода на сифона, който също ще се чудя сега как да оправя...
Ето и състоянието на външните ръбове на стените в близък план:
Изображение
Изображение
Изображение
Под фугиращата смес се крият безбожно надъвкани ръбове на плочки.
Ето снимка и на банята:
Изображение
Тук с ВиК инсталацията проблеми не съм установил (засега), освен една капеща връзка (на бойлера), която ще оправя.
Проблем има с надраните джаджи на смесителя за душа:
Изображение
Не мога да го снимам от всички страни, но и това, което се вижда е достатъчно.

Знам, че аз съм си виновен като се предоверих на "майстор". Сега ще си плащам за грешката. Просто съм свикнал и съм заобиколен с хора, които като кажат, че могат нещо то наистина го могат. Който се е правил на велик го разкарвам. А този "майстор" ми бе похвален от няколко места.

Отново няколко въпроса към вас - да продължавам ли опитите да "надувам" системата наобратно или направо да си вземам решението за къртене. Плочки за пода имам резервни, само стенни плочки може би няма да имам достатъчно от резервните. Все пак за момент пусна малко по-силна струя вода. Има ли шанс да се разпесъчи затлачването (ако е такова - ако е от лепенето на тръбите нямам шанс).
Другия въпрос е как да оправя ръбовете на стените. Ще ги ошкуря (това ясно). Дадоха ми и съвет с по-светла боя да ги мина за да се послеят с цвета на плочките фугите и да не се вижда толкова много.
Благодаря ви.
keke25 - помощник
Ами...вие си знаете,ако искате пробвайте още с надуване,но според мен не си губете времето,а направо подменете проблемния участък.Интересно..от снимката се вижда,че изводите за водата са малко по-ниско от извода за сифона на мивката.Стандарта е ...извода за сифона да стои на 55 см. от готов под,а тези за водата на 63 см. Разстоянието м/у топлата и студената е 8 см. Мивката се поставя на 85 см. от готов под,а кухненската на 90 см.Увредени са хромираните части,предвид,че са предвидени места за завиване с раздвижен ключ.А и отдавна се продават тръбни ключове с пластмасови челюсти за щадене на хромираната арматура. Видях и бойлер,хубаво е всичките ви тръби да са за топла вода,а не за топла и студена.Това ви гарантира,че ако върне някога бойлера няма да стопи тръбите за студена вода.Викали са ме вече няколко пъти за такива случаи.Много е неприятно за хората да им се налага отново да си правят инсталацията.Успех. :)
Time2Burn - специалист
Намери някакви ъглови лайсни и ги залепи със силикон върху обезобразените ръбове. Тоя верно май ги е дъвкал с керпедена. Дугите недостатъци ги каза и колегата. Ама малко ми е чудно онзи смесител там под мивката, с меката връзка, за какво служи? А за запушването виж там на водомера цедката дали е ОК. Ама съм сигурен и аз че е смачкал някой фитинг.
И малко информация за колегите. Лепил съм много тръби, лепил съм всякакви тръби. Както знаете ППР се произвежда в Турция, Германия, ЧЕХИЯ, България и други по - западнали страни като нашата. Търговците продават най - нискокачествените тръби (Освен ако не си поискате от чешките тръби - Ecoplastik Wavin ) За тях давате повечко парички, но и резултата е налице. Забелязал съм че турските или българските тръби често се слува да се смачкват и да им се разтича берта дори и при кратко нагряване - Тоест са НИСКОКАЧЕСТВЕНИ боклуци. Ползвайки чешки тръби - макар и запойяване с невнимание пак не може да доведе до смачкване, разтичане и запушване при спойка. Да не забравяме че Чехите измислиха тази технология и те водят на пазара, както и качеството...
sirivailo - помощник
Благодаря за мненията ви и за отзивите. Реших вече, че ще се разкъртва, ще купя машинка за заваряване на полипропиленови тръби, ще потренирам и ще поправя проблемите. За лайсни за ъглите ще измисля как да ги пригодя и така.

Тема "Проблеми след "майстор"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: