• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
burkov - специалист
За усилване може отвътре да се накапе усилваща форма. Да кажем арматури по диагонал. За естетика, ако толкова се търси точно тоя ефект, може да се симулира с боя. Правят се леки преливки от центъра по диагоналите, не е много лесно, но и с боя на спрей е постижимо. Мен лично са ми много грозни подобни врати. Бих го боядисал с някакъв подходящ цвят с текстура, която да пасва на околните постройки.
arxd129 - специалист
Към абкант-майсторите: Когато се правят въпросните ръбове по полудиагоналите, в каква последователност се правят? Първо се прави единия (целия) диагонал? И после другите два противоположни полудиагонала?
Или направата на четирите полудиагонала се прави последователно чрез въртене на ламарината в посока (например) на часовата стрелка?
Мерси.
gogo7777 - майстор
Към абкант-майсторите:
Забрави абканта, той не е за тая работа.......
arxd129 - специалист
gogo7777 написа:
Забрави абканта, той не е за тая работа.......
А кое е за тая работа?

Да задам въпроса си отново. И, моля, който знае нека ми отговори:Когато се огъват въпросните ръбове по полудиагоналите, в каква последователност се огъват? Първо се огъва единия (целия) диагонал? И после другите два противоположни полудиагонала?
Или огъването на четирите полудиагонала се прави последователно чрез въртене на ламарината в посока (например) на часовата стрелка?
Мерси.
velsi - Почетен майстор
Според мене може и на ръка да стане, но ако си модифицираш малко метода. Вместо да бухаш с чука, понеже няма как да уцелваш все в една линия, аз ти предлагам следното: начертаваш си линията и със широк, но не много остър секач внимателно, удар след удар, преместваш по линията и така до края. Ако предпочиташ може да използваш вместо секач чук, по който да удряш с друг чук.
И още нещо. Аз бих използвал за основа не твърд материал, а мек - например дърво. За да може ламарината да се прегъва, а не да се смачква и изковава. Това от мене, а ти ако искаш пробвай на едно парче и виж дали ще ти хареса.
Иначе за абканта дето питаш. Прегъва се единият диагонал и после другия. Ако си виждал абкант няма да питаш. Няма как да се пъхне половината ламарина в абканта.
За колегата, който казва, че се прави на преса. Да, може да се направи на абкант с призма, който на практика си е преса, но пак се води абкант. Иначе горното се отнася за класически абкант, с престилка.
inspo - майстор
На ръка е абсурд да направи права линия .
За прави и хубави контури само абкант.
Не знам автора на темата къде е търсил, но има много места където ще му ги сгънат за смешни пари.
gogo7777 - майстор
На какъвто и абкант да се огъва, ще може да се огъне само единият диагонал.
Hoвoceлckи - майстор
Ще се присъединя към мненията, че на ръка няма да стане. Тук не се касае само за огъване. Тук има изтегляне от много посоки. Това може да се направи успешно само на преса с матрица. Във всички други случаи ламарината ще се огъне в съвсем непредвидени посоки в пространството!
шоп - майстор
Колеги, не ставайте смешни, какви преси, какви матрици:-) Колко ще сттрува матрица 1500х1000 мм?
На каква преса с какви разтояния мржду колоните ще пресовате?

Тези усилващи рубове се правят елементарно и с престилков абкант и с абкант с падащ нож. Елементарно е.

П.П. Към автора, защо не си я направиш вратата от винкел и 1.5 или пще по-добре 2 мм ламарина? 1 мм е малко, зависим си от абкант, телоподаващо, ламарината трябва да я сгънеш и отстрани като тава и тогава тези размери, които си написал не са реални.
Чираче - майстор
velsi написа:
чук, по който да удряш с друг чук.
.

Това не го пробвайте, защото е много опасно. Аз имам парче от единия чук в палеца си от преди 15 години. При удар не се знае в каква посока ще изхвърчи парчето - може да попадне в окото.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Огъване на полудиагоналите на ламарина /без абкант-машина/" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: