• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Предстои ми обръщане на ПВЦ прозорец с балконска врата в панелен блок. Луфтовете отвътре са големи- над 5см., тъй като отвора е конусовиден, така че мисля да ползвам "Итонг" и алуминиеви ъгълчета. Въпросът ми е, какво да правя с дървените трупчета, с които са нивелирани прозореца и вратата- да ги вадя ли или да ги изрязвам. Ако ги извадя, с какво да запълня дупките в пяната. Особено ме смущават тези трупчета, с които е повдигната вратата- ако ги махна, само пяната дали ще издържи тежестта от неизбежното стъпване върху прага на вратата. Благодаря предварително за отговорите.
yurig - специалист
Вади ги смело пяната само уплътнява, прозорците и вратите са хванати здраво с дюбели. Дупките ще запълниш с пяна продават се и малки опаковки за еднократна употреба.
Master_Kenobi - V.I.P.
yurig написа:
Вади ги смело пяната само уплътнява, прозорците и вратите са хванати здраво с дюбели. Дупките ще запълниш с пяна продават се и малки опаковки за еднократна употреба.
Точно! :)

И като купуваш пяната гледай да има дюза със шлаух за пръскането й. Иначе ще ти трябва пистолет, което си е набутвация.
tarlyo - специалист
Преди да махнеш клиновете , огледай дограмата дали наистина има дюбели,че чувам за колеги,които ги спестяват.
velsi - Почетен майстор
Изобщо не се занимавай с купуване на пяна и запълване на дупките от клиновете. Просто натъпчи подходящи парченца от пяната, която си изрязал в тези дупки и нататък си действай както си решил.
доколкото видях когато я слагаха, хваната е с 4 болта- по два от всяка страна, като за два от тях мисля, че не сложиха дюбели, а ги хванаха за старите дървени трупчета в панела, които държаха старата дограма. Дано да е достатъчно. Отделно мисля , че завинтиха един за друг и профилите на вратата и прозореца.
masterval - майстор
Каква ти е идеята за итонга? ТОй не се дялка толкова лесно, колкото фибран, например.
Клиновете, особено долу, по възможност не ги вади, а ги обрежи плътно до дограмата - все е някаква подкрепа, защото ако са навили калпаво винтовете, ще береш грижи.
Като казвам калпаво, имам предвиди, че се нароиха страшно много монтажници, на които твоят монтаж им е първия!!!
Ами така изглежда дограмата:
Изображение
Смятам, след като изрежа пяната,да изрежа и залепя парчета "Итонг" на едно ниво със стената и под прав ъгъл, плътно до дограмата. Отгоре алуминиеви ъгълчета, после -шпакловка с гипсово лепило. Мисля да лепя блокчетата с теракол и малко цимент, а за тези на горния ред, висящите- да сложа и варов разтвор. Ако не се закрепят само с лепене- ще търся начин някакси да ги подпирам.
Знам, че изрязването и лепенето на "итонг" е връткаво и боклучиво, но ми изглежда стабилно, а и с други материали досега не съм работил и незнам дали няма да объркам нещо. Това поне съм го виждал как се прави и става хубаво.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Лепи с теракол БЕЗ малко цимент. Итонг се лепи и измазва в теракол (е, с аналог на производителя де) И не хоросан.
Горния ред, под трегера - подпри с нещо като кофраж. Аз, за всеки случай забих и дюбели, ама немаше нужда.
Сигурно ли е, че варовият разтвор е противопоказен? Защото съм чувал, че се слага за да стане сместа по-леплива.
  • 1
  • 2

Тема "Обръщане на прозорец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: