• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
lucho - специалист
keymaker написа:
Днес разглеждах една стара брошурка на олео-мак и там има една табличка с размерите и профилите корда. Та там е отбелязано ,че до 2.4мм. се ползва предимно за трева; до 3.2мм. за гъсти/спластени треви и буренаци ,а над 3.2 мм. ставала и за храсталаци и вдървени издънки. Това е дадено за всички профили .
Благодаря за информацията! :)
iivanov - майстор
И после започват темите " Прецака ми се машината , пък гадните търговци не ми признават гаранцията " . :-D Масово българите се мъчат с малка машинка да вършат големи дела . Ами не става . Знаеш ли , Лъчо , че щил дават на 1,7 киловатовите си полу и профи машини , да работят с корда 2,7 ? Не , че не могат да въртят и 3 мм - не е полезно . Дотук включилите се работим с едни и същи машини , с 1,6 кв . И 3 мм квадрат вече идва малко нанагорно за тях .
ssiderov - специалист
Флекси блейда можеш да купиш в магазина на Олео мак на Симеоновско шосе.Доставя я дистрибутора на Орегон за България-Инстра партс.Но в сайта им не е показана!Те работят две фирми под един покрив–Инстра партс и Мина партс!Мина вкарва Олео мак в България.Преди слизах до офиса им в Дружба,че по-близо,но вече мрънкат и ме пращат на Симеоновско шосе.Ето ти едно телефонче там- 0879 405 747.
Не се бутай в Щила!Продават ги във всеки техен магазин,но главите май идваха по-скъпи от орегонската!Даже има комплектче глава с парчета корда заедно.На линеен метър идват по-скъпи от Техни блейда!Плюс това са направени да работят с 36 кубикови по-слаби щилове,което за тебе е добре!Но за мен цената е по-важна.И като я гледам не е толкоз зъбата като Технито!Прилича на Флекси блейда!Само че е Duro Cut!Действително X-line е нова! :)
ssiderov - специалист
lucho написа:
keymaker написа:
Днес разглеждах една стара брошурка на олео-мак и там има една табличка с размерите и профилите корда. Та там е отбелязано ,че до 2.4мм. се ползва предимно за трева; до 3.2мм. за гъсти/спластени треви и буренаци ,а над 3.2 мм. ставала и за храсталаци и вдървени издънки. Това е дадено за всички профили .
Благодаря за информацията! :)
Много правилно те е насочил колегата "keymaker"!И аз много се лутах докато се ориентирам без да имам опит с косенето.Най-подробна информация намерих в каталозите на Олео мак и Орегон за сечението и предназначенито!Има ги качени в пдф на сайтовете им!Щил и Хускварна не дават кой знае каква информация!Цъкни в предните две фирми и ще останеш доволен от инфото! :shock:
lucho - специалист
ssiderov написа:
Флекси блейда можеш да купиш в магазина на Олео мак на Симеоновско шосе.Доставя я дистрибутора на Орегон за България-Инстра партс.Но в сайта им не е показана!Те работят две фирми под един покрив–Инстра партс и Мина партс!Мина вкарва Олео мак в България.Преди слизах до офиса им в Дружба,че по-близо,но вече мрънкат и ме пращат на Симеоновско шосе.Ето ти едно телефонче там- 0879 405 747.
Благодаря! Може да потрябва, ако не на мен, то на някой друг.
Не се бутай в Щила!Продават ги във всеки техен магазин,но главите май идваха по-скъпи от орегонската!Даже има комплектче глава с парчета корда заедно.На линеен метър идват по-скъпи от Техни блейда!Плюс това са направени да работят с 36 кубикови по-слаби щилове,което за тебе е добре!Но за мен цената е по-важна.И като я гледам не е толкоз зъбата като Технито!Прилича на Флекси блейда!Само че е Duro Cut!Действително X-line е нова! :)
Сега виждам, че "Stihl" продават кръстовидна (x-образна) корда "CF3 Pro" с диаметър 2,7 мм. Изглежда това ще е най-големият диаметър, който може да се използва с моята немощна (1,2 kW) електрическа косичка с гумени лагерчета... :)
lucho - специалист
iivanov написа:
И после започват темите " Прецака ми се машината , пък гадните търговци не ми признават гаранцията " . :-D Масово българите се мъчат с малка машинка да вършат големи дела . Ами не става .
Това е естествено. Бедни сме и се мъчим да ловим "с трици маймуни". Но "сиромах човек – жив дявол"! Ами ако намалим оборотите? Тогава няма ли да издържи с по-дебела корда? Гледал съм тук косачите как косят на средни обороти с 4-тактовите си "Stihl"-ове. Защото например на стр. 17 в упътването на 2-киловатовия "Excellion 2000" дават за косене с кордова глава 3000 об./мин. Само за гъста и висока трева дават 6200 об./мин.
Знаеш ли , Лъчо , че щил дават на 1,7 киловатовите си полу и профи машини , да работят с корда 2,7 ? Не , че не могат да въртят и 3 мм - не е полезно . Дотук включилите се работим с едни и същи машини , с 1,6 кв . И 3 мм квадрат вече идва малко нанагорно за тях .
Не, не ги знаех тези подробности! Благодаря! А "прецакване" се надявам да не допусна. Нали затова предварително питам тук кое може и кое не. "Седем пъти мери, един път режи", нали така? Сега, последната ми надежда е 2,7 мм x-образна корда "CF3 Pro" на "Stihl" – дали ще стане?
ssiderov - специалист
Ами купих си от тази CF3 PRO 2,7 mm!Ролката е 27 метра за 26,50 лева.Не е евтина цената в сравнение с класическите им модели.Имат и 3 мм,но според мен трудно ще пробие този модел на нашия пазар!Добре работи и има фасон,но е по-слаб от 3 милиметровата квадратна френска Titanium power!Къса се по-бързо!Често кося по-груба,буренясала и избуяла трева,затова са ми такива впечатленията.Мъчат се Щил с нови разработки на корди,но са още далече от Орегон и Олео мак!Те на Олео мак са май пребрандирани орегонски!Много си приличат някои от тях!
Ако си от София,мога да ти резна от CF3 Pro,да опиташ.Няма да ме сбъркат 2-3 метра.Нали все пак я взех за тестове,но няма да повторя.Ценово излиза двойно в сравнение с кордите от Инстра партс! Добре са се справили германците,заслужават да ги похвалим!Имат голям завод за корди в Америка! =D>
lucho - специалист
ssiderov написа:
Ами купих си от тази CF3 PRO 2,7 mm! Ролката е 27 метра за 26,50 лева. Не е евтина цената в сравнение с класическите им модели. Имат и 3 мм,но според мен трудно ще пробие този модел на нашия пазар! Добре работи и има фасон, но е по-слаб от 3 милиметровата квадратна френска Titanium power! Къса се по-бързо! Често кося по-груба, буренясала и избуяла трева, затова са ми такива впечатленията. Мъчат се Щил с нови разработки на корди,но са още далече от Орегон и Олео мак! Те на Олео мак са май пребрандирани орегонски! Много си приличат някои от тях!
Ценна информация, благодаря! По метода на изключването ще стигнем до истината... :)
В "Инстра" продават и петолъчка 2,7 мм, която, предполагам, ще ми свърши по-добра работа от "CF3 Pro".
Ако си от София,мога да ти резна от CF3 Pro,да опиташ.Няма да ме сбъркат 2-3 метра.
Много съм благодарен за предложението, но не съм от София. Живея на няколкостотин метра от морския бряг. :)
iivanov - майстор
Тези , усуканите ги дават , че са с понижено съпротивление и съответно двигателя е с по-голяма хала Ползвал съм такава на хускварна , че и двукомпонентна се водеше . Пълна скръб . Квадратните режат добре , но поради по-голямото си тегло на линеен метър двигателя се товари повече . Добре е , ако се ползва такава , да се сваля един размер . Особено , ако се работи с размер на ръба на възможностите . Тази година пробвах зелената линия на олео - много прилично се представя .
Лъчо , не се впрягай , но хвърчиш нависоко с тази 3 мм , квадратна .. Пробвай за начало 2,7 , кръгла , пък ако не се товари , пробвай с квадрат .
lucho - специалист
iivanov написа:
Тези , усуканите ги дават , че са с понижено съпротивление и съответно двигателя е с по-голяма хала Ползвал съм такава на хускварна , че и двукомпонентна се водеше . Пълна скръб . Квадратните режат добре , но поради по-голямото си тегло на линеен метър двигателя се товари повече . Добре е , ако се ползва такава , да се сваля един размер . Особено , ако се работи с размер на ръба на възможностите . Тази година пробвах зелената линия на олео - много прилично се представя .
Лъчо , не се впрягай , но хвърчиш нависоко с тази 3 мм , квадратна .. Пробвай за начало 2,7 , кръгла , пък ако не се товари , пробвай с квадрат .
Имам предвид тази петолъчка, дебела 2,7 мм ("Nylium"), която, доколкото виждам, не е усукана (15 м за 12 лв.). Би трябвало да реже по-добре от кръглата и да е по-износоустойчива, защото съдържа алуминиеви частици. Има добри отзиви за тоя тип корда на "амазонката" (Amazon.com). Иначе кръглите са по-евтини, например "Stihl" продават 2,7 мм (9,8 м за 6,80 лв.). (Сега виждам, че те си имат и цветен код с 8 различни цвята. Добре измислено, да не става нужда да се мери с шублер или калибър.)

С цел предотвратяването им, ми е интересно какви повреди може да причини прекалено дебелата корда. Прегряване на лагерите, редуктора или двигателя? Изронване на зъби? Разбиване на лагери? Не е ясно и от какво е направена металната тръбичка в гумените лагери на вала ми (наричат ги още дистанционни втулки или фиксатори). Мога да помоля колеги, специалисти по металите, да определят какъв е металът. Да не би пък да е бронз?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Избор на диаметър и форма на сечението на кордата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: