Ел. инструментите. Консумативи.
gibson58 - специалист
Косачката ми за трева райдер май е ударила на камък и сега ножа отдолу превърта.Доколкото виждам двете пластмасови пинчета ,които влизат в дупките на ножа за счупени. Това подлежи ли на ремонт (например да фиксирам ножа с 2 винта на техните места) или ако се продава тази част (пластмасовият диск) може ли да се купи и лесна ли е за подмяна?
https://dl2.pushbulletusercontent.com/q ... 000123.jpg
keymaker - специалист
Може и на нещо друго да е ударила. Виж в сервизите дали има ( трябва) това е защита против изгаряне на мотора ,ако фиксираш ножа с винтове рискуваш да гръмне мотора. Не е скъпа шайбата повече от 15лв. едва ли ще струва. Развива се болта в средата и ножа излиза ,малко зор може видиш с ваденето на диска ,но не е сложно ,дори и да го раздробиш новия ще влезе само трябва да наместиш шпонковия канал .
gibson58 - специалист
Ясно,аз махнах ножа,но диска стои много здраво и не посмях да го напъвам,че не го знам от къде се вади и какво има под него.Значи и той трябва да пада като ножа,така ли,не е нужно да я отварям отгоре машината ,откъм мотора,само да го понапъна или раздробя??
vlax - майстор
Моята косачка Райдър не и помня модела прилича на твоята.Малко след като я купих се получи същото.Занесох я в гаранционен сервиз,признаха гаранцията и ми смениха турбината.След време пак същото положение,отидох в сервиза,не исках да ползвам гаранцията,а да си купя нова турбина,но се оказа че турбини за този модел не внасят,модела вече бил стар.Нямах друг избор
освен да разпробия ножа и да го хвана с болчета и гайки.Гайките задължително на резбата лепило да не се саморазвият.Стана,вече цяла година кося.Балансирането трябва да е много точно, иначе ще ти откъсне ръцете от вибрации.Всичко това пиша, ако не си намериш нова турбина.
gibson58 - специалист
Благодаря ти за съветите :supz: ,защото търсих навсякъде,но няма.Както и ти каза много стар модел и части няма.Аз също ще хвана ножа с болтове,но мисля пластмасови да сложа,че това нали е защитата на мотора ако удари камък.Да се счупят и да не изгоеи мотора,пък и ще е по-лесно за баланса.
vlax - майстор
gibson58 написа:
Благодаря ти за съветите :supz: ,защото търсих навсякъде,но няма.Както и ти каза много стар модел и части няма.Аз също ще хвана ножа с болтове,но мисля пластмасови да сложа,че това нали е защитата на мотора ако удари камък.Да се счупят и да не изгоеи мотора,пък и ще е по-лесно за баланса.
Мисля че косачката ти е същия модел като моята.Ако напишеш модела от книжката ще изровя и аз моята книжка и ще сравним моделите.
Не бързай да се радваш :supz: Ако е същия модел ,балансирането не е толкова лесно,защото трябва да пробиеш дупки и едната се пада точно на реброто на турбината.Трябва да ти пусна снимка как съм го направил,но косачката не е при мен.Ползвах мисля болтове ф 4 мм с каноколит за фиксиране задължително.Според мен не слагай пластмасови болтове защото няма да можеш да си окосиш мястото.При първия удар и си в бокса.Това дето пишат че ще изгориш двигателя е дрън дрън Двигателя ако е същият като моят е асинхронен и той не гори от раз.Не ги слушай,че ще ти изгори двигателя.Този мотор е по-добър от моторите на новите косачки.Новите косачки са още по лабави с колекторен двигател с четки.Аз съм хванал ножа с метални болтове ф 4мм и след време се появи проблем.При удар се пука турбината.Тогава сложих алуминиеви планки с поп нитове да стабилизирам турбината,трябва да ти покажа снимка за да ти стане по ясно,но се нарушава баланса и се чувства при косене след половин час как ръцете ти треперят.На моята косачка пластмасата е много лошо качество и се пука и откъсва където си иска..
Но това е до време
Следващата ще е бензинова на самоход.
Да допълня че съм сменял лагери два пъти,ако се интересуваш ще напиша какви са лагерите.
gibson58 - специалист
Снимките ще са ми от полза.Аз обаче не мога да си намеря книжката,помня ,че я купих от голям магазин са 80-90лв. Най-евтината тогава беше,но излезе добра.И аз сменях веднъж лагери и тогава даже ми махнаха спирачката,че товарела мотора и може да го скапе.Свалих вентилатора ,мога да го снимам,но мисля,че не се пада на ребро дупката.Но пък нали може и да се премести малко ,че да подмине реброто.
Имам проблеми със същатата косачка. Мотора се чуди на каде да тръгне. Един път на ляво,.друг. път надясно. Понякога бучи.Спирачката работи добре. Смених кондензатора. същата работа Моля помагайте.
.
Junak - майстор
пон юли 20, 2020 7:40 pmivhris написа:
Имам проблеми със същатата косачка. Мотора се чуди на каде да тръгне. Един път на ляво,.друг. път надясно. Понякога бучи.Спирачката работи добре. Смених кондензатора. същата работа Моля помагайте.
Май ще сменяш и мотора, че прилича на намотка :-D
MamaMy - майстор
Занеси в някой сервиз новия кондензатор да ти го измерят. Аз слагах един 13 мф по надпис. След реално измерване нямаше и 5 мф. Счупих пластмасовия корпус и вътре на изводите запоен кондензатор 4,7 мф. Пише че е правен в Италия, но според мен си е откровен китаец.

Тема "Ремонт на косачка за трева?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: