• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
crez - майстор
На стара селска къща с гредоред м/у 1 и 2 етаж(гредите са доста дебели и здрави, акация) искам да излея бетонна плоча. Смятам да процедирам така: OSB върху гредите, изкопаване на канал 10/15 по дължината на всички стени (стените са дебели 40 см.), арматурна мрежа 20/20 ф 6.5 мм ,през 1м. допълнителна арматура (пръчки) ф12 и 8-10 см. бетон. Възможно ли е така и има ли някакви опасности. :? Моля за мнения и особенно на специалистите по железобетон и стр.инжинери.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Каква е целта на занятието?
Ако имаш резерви към моето мнение, си кажи.
pesho - специалист
...не се занимавай с глупости...
crez - майстор
n_a написа:
Каква е целта на занятието?
Ако имаш резерви към моето мнение, си кажи.
Целта е, след това да сложа плочки.
W123 - специалист
A защо не разкриеш гредите отгоре,да изчистиш,импрегнираш там с нещо дървенията,напълниш с вата на много слоеве,пак наковаваш дюшамето предполагам е с такова в момента,мяташ ОСБ и го хващаш с видии,хвърляш ламината и си свиркаш или върху старото дюшаме ако е много зле нареждаш перпендикулярно ново,циклиш,лакираш и след 80-90 години ще му мислиш пак...

Оп,преди да го пусна мнението ме изпревари и не видях това за плочките.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Щом държиш на плочките, значи е неизбежно.
Върху гредите не става.
Вадиш гредите, тъкмо ще ти се образуват кухини за "зъб". Обичайно е горният етаж да е с отстъп на зидарията. В такъв случай, ще имаш и пояс. И лееш тънка плоча (моята е 8см). В зъбите изолирай добре с найлон, та новият бетон да няма допир с друга дървения и пожелателно и с тухлата. Гредоредните къщи са като сглобени, да не те притеснява, че бетонът ти не е твърдо хванат. По-добре е така.
housedoktor - майстор
[quote="pesho"]...не се занимавай с глупости...[/q
Подкрепям мнението.Ако сметнеш теглото на плочата върху старите основи-тогава сам ще се откажеш.При подобна задача ми излезе 17 !! ??? тона.
nihonjin - специалист
Има тип конструкции наречени комбинирани дървено-бетонни.

Това което си описал е все едно да ползваш гредореда за кофраж.
Нямаш ли каратаван че искаш да слагаш OSB?

Накратко, ковеш дебели пирони в гредите и ги закривяваш към по-близката стрена върху която стъпват гредите. Гвоздеите да са по нагъсто близо до стените - да кажем по 2 дебели гвоздея през 10 см. В средата ги разреждаш през 30 см.
Редиш някаква армировка перпендикулярно на гредите. 6.5 мм през 20см стига, макар това е добре да се сметне. Аз бих сложил 3 мм или 4 мм армировка през 10см.
В другата посока армировка през 25 - 30 см против напукване. Плочата с дебелина 4 - 5 см (не е правописна грешка).
По този начин дървото и бетона ще работят заедно.

Всичко това се смята, но ако го направиш както съм написал ще издържи.

Може да си усилиш гредите като им наковеш откъм тавана на долното помещение 5см чембер в средата на отвора до метър - метър и половина наляво и надясно от средата.
crez - майстор
Всичко съм свалил,голи греди. Вариантите са три върху които съм се спрял. 1. Директно дюшеме а за таван на долната стая гипсокартон. Много красиво става с него но....разместване на мебел,тънки токчета го съсипват остават толкова дълбоки следи че те хваща яд да го гледаш. 2. OSB,ламинат,..... на това животно нямям вяра. В службата сложиха специален уж за големи натоварвания за 2г. под моя стол стана яма няма и помен от ламината. 3. Бетон и плочки, този по устроива жената, все пак село внася се много кал и лесно е почистването.
pesho - специалист
...с тая плоча ептен ще окаляш работата... 1. къв ти е проблема да залепиш плочките на OSB-то ?! :? ..ся поне има лепила дето лепят всичко върху всичко.. 2.ако нещо те притеснява-не е равно или вибрира или еди кво си-хвани с видии за OSB-то 10мм гипсфазер и оттам по познатия начин с теракола.. ама чак пък плоча да лееш- представяш ли си ква хамалогия ще е,как ще натовариш конструкцията , пък и колко ша струва...за едни плочки :shock:
  • 1
  • 2

Тема "Бетонна плоча върху гредоред" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: