• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 104
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Puf-Paf - специалист
Мила ми желязна лейди, благодаря за мнението и извинявай за погрешното обръщение! Сайта на Ерато съм го изръшкал многократно, но въпреки всичко не намирам много разлики в двата котела. И тъй като съм решил веднъж завинаги да приключа с този проблем реших да инвестирам здраво. От една страна в топлинна ефективност- двойната обикновена дървена дограма превръщам в дървен стъклопакет, а от друга се замислям дали да не се спра направо на Атмос- комби- 30 Кв или на Виадрус 22 с подобна мощност. Както е казал Шекспир- това е въпросът :-D

Г-н Лазар Ганев,
Саади е казал много работи още, но като вманиачен в опиума арабин не му е пукало от отопление... Благодаря и на теб! Сега съм се захванал и с изграждане на отделна пристройка за котела. Би ли ме светнал по въпроса дали е необходимо в нея да оставя допълнително отвор за да влиза въздух за отоплителя или е достатъчно за е около 5м2? Моля за бързина- все пак утре ще наливам основата... Тенк ю ин адванс!
ironlady - модератор
Ако наистина си решил да дадеш парите за Атмос комби,изборът ти е чудесен и определено е по висок клас от Виадрус. :)
Puf-Paf - специалист
Въпросите свършиха... Камиона с въглищата е поръчан... Дано да не ревнува жена ми, че ще прекарвам повечко време в котелното първите два- три месеца на отоплителния сезон! :-D
tarlyo - специалист
Koe ще е по-евтино - 4 стаи с парно(камина с водна риза и радиатори) или 2 климатика за 2 стаи?

Дилемата е мъкнене на дърва до 4-тия ета по няколко пъти на ден или по-високи сметки за ток.Ако разликата е голяма ще е на дърва.
yasoo - специалист
tarlyo написа:
Koe ще е по-евтино - 4 стаи с парно(камина с водна риза и радиатори) или 2 климатика за 2 стаи?

Дилемата е мъкнене на дърва до 4-тия ета по няколко пъти на ден или по-високи сметки за ток.Ако разликата е голяма ще е на дърва.
Не съм убеден, че на дърва ще ти излезе по евтино!
Ако вземеш 2 хубави и качествени климатика (Fujitsu или Mitsubishi) при денонощна работа и на двата през зимата в големите студове работещи на 24°C, сметката за ток от тях на месец няма да ти е над 100лв.! Пък да не забравяме и хамалогията с дървата ;)
Другото което е зависи от разположението на стаите може и да успееш да отопляваш повече от 2 стаи с климатиците. Аз у нас отоплявам хол (18кв/м) и спалня (12кв/м) единствено с един климатик Фуджитсу 12-ка. Миналата зима не съм го спирал изобщо 4 месеца, работеше на 24°C а в стаите температурата не е падала под 20-21°C. Най-голямата ми сметка за ток беше 67лв. при условие, че в нея влизат и компютър работещ денонощно, телевизор, печка с реотани в банята пускана по 2ч. на ден, лампи....и т.н.
Лятото в жегите климатика работеше почти денонощно и сметките за тока варират м/у 25-35лв. на месец.
П.П. Да поясня само, работя си в къщи за това не го спирам ;)

Ето и едно малко по подробно описание което съм давал за отоплението ми с климатика, но преди няколко месеца пак в тази тема.
yasoo написа:
Тип постройка:
Къща
Тип строителство:
Тухла
Степен и качество на изолация:
Няма изолация, покрива е нещо като ламперия (летви) та подухва от всякъде :(
Етаж:
Таван (мансарда)
Площ:
130кв/м
Брой стай, и степен на климатизация:
5 стаи от които само 2 са обитаеми и се отопляват с един климатик!
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... sc&start=0

Дограма:
VELUX покривни прозорци
Вид климатик:
Инвертор FUJITSU ASYA 12LCC с който отоплявам 2 стаи с обща площ 30кв/м Работи денонощно
Други ел. уреди големи консуматори на енергия:
Kомпютър работещ денонощно; телевизор; малка печка с реотани в банята (по 2ч. на ден макс).
Кухня нямам така, че нямам нито хладилник, нито печка

Поддържан диапазон на температура:
Климатика работи денонощно на 24*С В стаите температурата варира 20-23*С
Населено място
София
Сметка за ел. енергия:
10.2007 - 58,30
11.2007 - 67,10
12.2007 - 65,80
01.2008 - 61.40
02.2008 - 58,20

donnna - специалист
Въпросите свършиха... Камиона с въглищата е поръчан... Дано да не ревнува жена ми, че ще прекарвам повечко време в котелното първите два- три месеца на отоплителния сезон!

колега Puf-Paf... няма да си в котелното първите 2-3 месеца само... говорим вече за целия отоплителен сезон - години напред... това е съдбата на параджията... да мирише на въглища и да обръща рядко внимание на жинътъ....
Puf-Paf - специалист
Не, съдбата на параджията е като съдбата на Вапцаров- да се гледа под вежди с живота :-D Сега Атмос-а бумка здраво, а е сто пъти по- добър от стария кютук, остава ми два пъти повече лично време и съм спокоен! СПОКОЕН! Че вкъщи е топло, че котеля е с пълна автоматика и три вида защита. Айде нящой живущ в къща събрат да се похвали, че с климатиците му е по- добре! Малко ми е трудно да повярввам... При тия тупани от ЧЕЗ, дето когато си поискат и по колкото си искат спират тока... Дерзайте, колеги! :cool:
Pavkata_svt - специалист
Ето с това се греем в къщи.Котелът е 28kW. PRITY.Боилера е 200л.Къщата е около 100 кв.м. но стаите са високи 3,3м. :?Нещо ми е тегаво със снимките.
Последна промяна от Pavkata_svt на пет дек 26, 2008 4:54 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Пуф-паф браво . избрал си добър котел -само такива монтирам . Гледаш ли го добре ще ти се отблагодарява. Не съм чел темата отначало затова извинявай ако питам за нещо което си писал , на първо място да осигуриш възвратната вода постъпваща в долната част на котела да не бъде по ниска от 60-65 градуса посредствонм трипътен термовентил , свързване на водния охладителен контур на котела с клапана по температура и подвързване към водопровода .През годините ето повреди които могат да се появят на Атмоса . 1. може да пригори азбестовото уплътнение на вратите.2. Вентилатора спира да върти от пепел и катран .3. Вентилатора спира да работи заради изгорял кондензатор 1 микрофарад намира се под капака на контролното табло .4.Работния и димния термостат спират работа - подменят се с нови . Имам случай и на пробит корпус на 10 година но беше без термовентил - тогава такова чудо не бехме видели . :lol:
filmatoplo - майстор
Пуф-паф . Исчетох доста други теми ,в тази (Атмос комби на въглища ) описваш за твоя котел с монтиран трипътен вентил и че температурата в малкия кръг е 75-80 градуса а към системата колкото нагласиш . Аз монтирам термовентил TV-ESBE на Honeywill който фабрично е капсулован и нагласен да отваря големия кръг след 60 градуса , а има и друг трипътен вентил който е с термозадвижка или с ръчно регулиране за температурата към радиаторите - какъв е твоя модел .
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 104

Тема "С какво се отоплявате" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: