• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ichoni - помощник
С какви материали най-евтино ще ми излезе направата на отоплителната инсталация /полипропилен или "бели гъвкави маркучи" /
LazarGanev - "Велик майстор"
Типичен габровски въпрос :-D ! Отговорът обаче не е еднозначен. При полипропилена фитингите са по-евтини, а тръбата е по-скъпа, при Pex-Al тръбите обратно - скъпи фитинги и по-евтина тръба. Ако имаш много колена и тройници по инсталацията, по-евтино ще е с ППР. Нали си наясно, че това не е обикновения ППР за водопровод, а специално усилен - или с алуминиева вложка (за свалянето на която ти трябва острилка), или с фибри (която тръба е още по-скъпа, но се работи по-лесно)?
пропиленовите тръби /ако правилно се изразявам/удачни ли са за парно отопление...искам да си направим парно,но незнаем какви тръби да изберем
bad to the bone - специалист
...
Последна промяна от bad to the bone на вт ное 10, 2009 11:49 pm, променено общо 1 път.
walko - специалист
Виждал съм инсталаций в къщи и с двата вида тръби, моята е с pe/al/pe това са тези с алуминиевата вложка (белите маркучи) по принцип те са за това, но и с полипропилена става мои познати са с такива лепихме ги с лепачка ама и много играчка по завоите една торба фитинги отиде. А за вертикалните щрангове бяха взели по-широка тръба която се оказа с алуминиево покритие отгоре и зада се залепи тази повърхностна част се изстъргва със специална за това острилка, и после на лепачката. Само не ползвай метални тръби или по възможност ги ограничи до минимум, защото бързо корозират и ръждата запушва филтъра преди помпата, а отделно и че по-бързо и заминава турбинката щото тя е пласмасова, а твърдите частици я съсипват. И друго слагаи навсякъде обезвъздушители (по-добре автоматични че не се обслужват) щото и най-добрата система не топли ако не е добре напълнена. А да и друго не прави моята грешка не давай наклон на радиаторите(нека са под нивелир хоризонтални) защото аз им дадох лек за по добро оттичане при празнене на систената и така при работа оставаше по малко въздух от страната на входящия кран и за това постоянно се чува едно църцорене което може да те побърка когато си легнеш в тихата стая, та се наложи да ги премонтирам. А иначе не е нищо сложно сам си я правих и работи. УСПЕХ!
Абе аз съм направил вече инсталацията с обокновен поплипропилен.Майстора каза,че няма страшно - бил правил такива ммного и нямало проблеми.Ама мен така ме тормози това температурно линеино разширение на трабите,че ми идва да почвам наново с други траби.Я дайте мнения.
Time2Burn - специалист
Абе то ако успееш да ги хванеш здраво, те нека си се кривят насам натам, няма къде да идат. По принцип редно е около 1.5 метра от изходитее на камината да са поцинковани тръбите, след което се минава на полипропиленовите щрангове. На всеки етаж или отопляем кръг да го наречем си слагаш колектори с мини кранчета с адаптор на Ф16. Оттам си пускаш Пекс ал тръбите за към радиаторите, отделно за всеки радиатор. Наклона за който говори колегата по горе е силно необходим , но той се прави във възходяща посока обезвъздушителя, а той го е направил наобратно. Колега, сега радиатора пак може да се източи докрай, само че от задната тапа ;)
filmatoplo - майстор
Нправи ги от медни тръби в бъдеще ще ти излезе по евтино.
dancherry - напреднал
Прав си filmatoplo, най-доброто е медната тръба. Моето парно е с мед цялото и съм много доволен, а освен всички предимства има и още едно - просто е по-красиво и спретнато изпълнението, отколкото с белите хвърчащи маркучи.
vladtod - специалист
dancherry написа:
просто е по-красиво и спретнато изпълнението, отколкото с белите хвърчащи маркучи.
Които съм положил в пода с изолация и керамзит около тях.
  • 1
  • 2

Тема "Подновяване на отоплителната инсталация ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: